Mooi bericht voor deze Valentijnsdag, en alle dagen erna uiteraard. Vergeet relatiesites, datingapps, het traditionele diner en vlugge speeddates. Mensen die tevergeefs hebben geprobeerd om te daten en toch graag een relatie willen aangaan, kunnen het beste op de fiets stappen. Een actieve fietsrit door de natuur is namelijk een ideale manier om het succes van een date te vergroten. Consumatics analyseerde in opdracht van Gazelle diverse wetenschappelijke onderzoeken en komt nu tot die conclusie.>>

Mooi bericht voor deze Valentijnsdag, en alle dagen erna uiteraard. Vergeet relatiesites, datingapps, het traditionele diner en vlugge speeddates. Mensen die tevergeefs hebben geprobeerd om te daten en toch graag een relatie willen aangaan, kunnen het beste op de fiets stappen. Een actieve fietsrit door de natuur is namelijk een ideale manier om het succes van een date te vergroten. Consumatics analyseerde in opdracht van Gazelle diverse wetenschappelijke onderzoeken en komt nu tot die conclusie.

Er zijn veel mensen die bij een etentje op hun eerste date recht tegenover elkaar zitten. Niet doen, zegt onderzoeker Wenda Linthorst. “Wanneer je iemand recht in de ogen aankijkt, zijn we minder goed in staat om ons uit te drukken. Het brein moet dan twee verschillende taken uitvoeren in hetzelfde gebied van de hersenen. Daardoor komt het gesprek maar moeizaam op gang. Op de fiets hebben we daar geen last van. De gesprekken zijn veel beter. En als er toch een keer een stilte valt voelt dat natuurlijk aan.”

Opwinding
Fietsen verhoogt de hartslag. Daar komt een psychologisch effect bij om de hoek kijken: excitation transfer theory. Linthorst: “Het brein is niet goed in het onderscheiden van de redenen waarom de hartslag omhoog gaat. Als je meer opwinding in je lijf hebt, relateer je die automatisch ook aan de persoon in je omgeving. Daardoor ervaar je die als positiever. Rij dus samen tegen die dijk of heuvel op. Je brein weet dan niet of je hart nu sneller is gaan kloppen door het fietsen of door je date. Zijn het de vlinders of is het toch de adrenaline van het bewegen? Samen fietsen vergroot de kans op een succesvolle date.”

Zelfvertrouwen
Ook andere studies laten zien waarom de fiets hét datemiddel kan zijn. “Je zelfvertrouwen neemt toe als je beweegt. Dat komt goed uit, want bij daten is vertrouwen essentieel. Dit maakt je aantrekkelijker. Ook moet je jezelf open durven stellen voor een ander”, zegt Linthorst. Ze wijst erop dat mensen het beste kunnen kiezen voor een rit door de natuur. “Dan is er meer focus op het samenzijn en niet op de omgeving. Als je met alle zintuigen rust ervaart, voel je je meer op je gemak.”

Bronnen:
– Cummins, R. G. 2017. Excitation Transfer Theory. The International Encyclopedia of Media Effects. 1–9.
– Fox, K. R. (2000). Self-esteem, self-perceptions and exercise. International Journal of Sport Psychology, 31(2), 228-240.
– Diverse studies van Terry Hartig, o.a. Hartig, T., & Staats, H. (2005). Linking preference for environments with their restorative quality. From Landscape Research to Landscape Planning: Aspects of Integration, Education and Applications, 279-292.
– Kajimura, S., & Nomura, M. (2016). When we cannnot speak: Eye contact disrupts resources available to cognitive control processes during verb generation. Cognition, 352-357.
– Meston, C. M., & Frohlich, P. F. (2003). Love at rst fright: Partner salience moderates roller-coaster induced excitation transfer. Archives of Sexual Behavior, 32, 537–544.

Leave a Comment