Je ongemakkelijk voelen is misschien geen prettige ervaring, maar het kan wel een kans zijn om positieve verandering en persoonlijke ontwikkeling te manifesteren. Wat het ongemakkelijke gevoel ook veroorzaakt heeft, het kan dienen als een teken dat er iets mis is. Als je je ongemakkelijk voelt zonder aanwijsbare reden, is het onbewust – het kan zich zelfs fysiek manifesteren, bijvoorbeeld in het hart of de darmen.
Negatieve emoties kunnen dingen onthullen die je misschien ontkent, en met die onthulling kun je jezelf de kracht geven om je potentieel te maximaliseren. Je niet bezighouden met negatieve gevoelens is één ding, maar ze negeren is iets heel anders. Dus, laat je wachtwoord “nieuwsgierigheid” zijn in plaats van “angst”.
“Alles waar ik bang voor ben geweest, was nergens op gebaseerd.”
Negatieve emoties accepteren
Negatieve emoties hebben op dit moment een natuurlijke invloed op ons gevoel van welzijn, en dat is niet meer dan normaal. Maar ze hebben ook een doel: ze maken ons erop attent dat er iets niet klopt.
Vaak is het denken zelf dat gecorrigeerd moet worden. Het is echter niet gemakkelijk om je eigen denken te onderzoeken. Het is een beetje als jezelf kietelen – het werkt gewoon niet. Gedachten zitten zo vast aan onze ervaringen, waarnemingen, overtuigingen en vooroordelen dat ze vaak irrationeel zijn.
Gevoel komt voort uit denken.
Dus in plaats van te willen dat het gevoel weggaat, kun je het gebruiken als hulpmiddel. Je kunt de autorespons in je denkende geest verstoren en anders denken – denk “buiten de doos” van je geconditioneerde waarnemingen en beperkende overtuigingen. Vraag jezelf af waarom je je ongemakkelijk voelt en onderzoek de beweegredenen achter dat gevoel. Je zult paden openen naar andere percepties, waaronder de acceptatie van het niet zeker weten.
Ongemak komt voor uit het niet weten
Emotioneel ongemak komt voort uit onzekerheid die op zijn beurt weer voortkomt uit het niet weten.
De mens heeft altijd gestreefd naar een staat van “weten”, van de oudheid tot de Renaissance, de Industriële Revolutie, de secularisatie en de Technische Revolutie. Spiritualiteit en wijsheid zijn verdrongen door wetenschap en kennis. “Weten” is synoniem geworden met veiligheid en als dieren – ook al zijn ze zeer intelligent – zal wat ons een veilig gevoel geeft altijd een goede optie lijken.
Dus waarom ervaar je, met alle feiten en cijfers binnen handbereik – slechts één klik verwijderd – van tijd tot tijd nog steeds een onverklaarbaar onbehagen?
Het antwoord is evolutie. Ondanks de exponentiële ontwikkeling van de menselijke levenswijze in de zin van vorm – vooral in de laatste paar eeuwen – ben je nog steeds een dier. Hoewel technologische uitvindingen veel van de fysieke vaardigheden van je voorouders overbodig hebben gemaakt, liggen je viscerale gevoelens vlak onder de oppervlakte op de loer, klaar om elk moment op te borrelen.
Als kind werd ons geleerd dat niet weten iets slechts is. Het woord “onwetendheid” is bijna uitsluitend een pejoratieve term geworden, terwijl het in werkelijkheid gewoon “gebrek aan kennis of informatie” betekent. Zekerheid verblindt ons voor nieuwe ideeën en perspectieven. Het beperkt de mogelijkheden van onszelf en anderen. Bovenal belemmert het onze creativiteit.
Voor een jong kind is elke dag, elk moment zelfs, een avontuur, een kans op nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Vergelijk de ervaring van een kind met die van een volwassene die overal een mening over heeft en zeker weet dat hij gelijk heeft. Saai, toch?
Waarom oordelen oké is
Je voelt je misschien ongemakkelijk in een situatie waarin je iemand beoordeelt op basis van zijn kleding, zijn accent, zijn houding, zijn woorden, de auto waarin hij rijdt of misschien het huis waarin hij woont. Maar dat is niet erg. Je bent ontworpen om altijd direct te oordelen omdat het een andere natuurlijke manier is om jezelf veilig te houden – het is gezond verstand en je kunt er niets aan doen.
Er kunnen echter momenten zijn waarop je een oordeel voelt opkomen en je het in twijfel trekt:
- Waarom voel ik me ongemakkelijk bij die persoon?
- Aan wie doet hij me denken?
- Wat is er met hen?
- Wat neem ik aan?
Het gevaar is dan dat je jezelf veroordeelt omdat je oordeelt, maar dat is niet nodig. Je hebt de oerreflexactie al verstoord dankzij je bewustzijn, en dus kun je op basis daarvan een intelligente keuze maken. Zo dient ongemakkelijk voelen als een teken van verbetering – een kans om te groeien.
Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk in de buurt van anderen die leerproblemen of fysieke uitdagingen hebben, maar waar komt dat gevoel vandaan? Is het misschien angst voor het onbekende? Of angst voor de mogelijkheid zelf gehandicapt te zijn? Of misschien gewoon de onvoorspelbaarheid van iemand die “anders” is?
Stel je voor dat je in een supermarkt bent en een moeder scheldt een van haar drie kinderen uit. Eerst schreeuwt ze, dan vloekt ze. Uiteindelijk, ten einde raad, geeft ze het kind een klap. Hoe voelt het kind zich? Hoe voelt de moeder zich? Wat zou ze voelen om zich zo te gedragen? En nog belangrijker: hoe voel jij je en waarom?
De kunst is om te kiezen welke gevoelens je dienen en welke niet
Het vermogen om te reageren in plaats van te reageren is synoniem met bewustzijn. Een algemene acceptatie van en reactie op oerreacties veroordeelt de Renaissancemens tot de middeleeuwen. De kunst is om het bewustzijn te hebben om te kiezen welke gevoelens je dienen en welke niet.
Mensen hebben bijvoorbeeld de neiging om mensen te vertrouwen die dichter bij hen wonen dan mensen uit andere regio’s of landen – niet alleen buren die ze kennen door contact of door te zien, maar ook mensen die op hen lijken, klinken als hen en zich gedragen als hen.
Deze voorspelbare reactie is gebaseerd op feiten, want voor de veiligheid van de “rechtsstaat” – die we tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen – werden misdrijven inderdaad vaker gepleegd door vreemden dan door de lokale bevolking. Zonder onderscheidingsvermogen kan een neiging tot wantrouwen zich maar al te gemakkelijk ontwikkelen tot xenofobie of regelrecht racisme.
Door je gevoelens te analyseren, kun je rationeel kiezen hoe je op situaties reageert in plaats van er alleen maar op te reageren.
Triggers die ongemak kunnen veroorzaken
Je ongemakkelijk voelen kan vaak de voorloper zijn van een doorbraak. Voor de meeste mensen is controle de voorkeurshouding. Controle – of liever de illusie daarvan – is de pleister die we op angst plakken omdat we dit gevoel niet prettig vinden.
Er zijn verschillende mogelijke triggers om je ongemakkelijk te voelen.
- gebrek aan authenticiteit
- een conflict van waarden
- gebrek aan eigenwaarde
- gebrek aan voldoening
- gebrek aan doelgerichtheid
- gebrek aan controle over je leven
- opoffering – een rol spelen
- schuld
Gebrek aan congruentie tussen onze waarden en onze daden zal altijd ergens opduiken, bewust of onbewust, en één manier is door een gevoel van onbehagen.
Zelfverbetering – waar ben ik versus waar wil ik zijn
Veel mensen beginnen hun reis naar zelfverbetering met het uitspreken van een streven naar betere dingen – een betere baan, een beter sociaal leven en betere relaties. Ergens onderweg realiseren ze zich echter dat de kern van hun verlangen is om “beter te zijn”.
Als je letterlijk of figuurlijk in de spiegel kijkt, wat zie je dan?
Als je de beste versie van jezelf wilt zijn, dan moet je je echte zelf zijn – je authentieke zelf. Je echte zelf is niet noodzakelijkerwijs de versie die je hebt gecreëerd, die veel negatieve aspecten kan bevatten. Je echte zelf is je innerlijke wezen, je hogere geest, de versie die onschuldig op deze wereld kwam – en die dat nog steeds is.
Conclusie
Dus, de volgende keer dat je je ongemakkelijk voelt, probeer dan naar dat negatieve gevoel toe te gaan in plaats van ervoor weg te rennen. Onderzoek het, wees er nieuwsgierig naar en als je dat doet, ontkracht je het en versterk je jezelf.
Identificeer vervolgens de gedachte die het gevoel heeft gecreëerd. Jij alleen mag kiezen met welke gedachten je je wilt bezighouden en welke je wilt recyclen. Door het ongemak te herkennen als een teken om jezelf te verbeteren, grijp je de kans om de beste versie van jezelf te zijn – om beter te “zijn”.
Leave a Comment