Onzorgvuldige internet gewoonten stelt gebruikers bloot aan scams, identiteitsdiefstal en lichamelijk letsel door mensen, die ze online hebben ontmoet. Nu meer gebruikers via mobiele apparaten toegang hebben tot het internet, veranderen deze risico’s en neemt dit probleem alleen maar toe.

Hoewel de meeste mensen in hun dagelijkse online interacties meer gebruikmaken van apps dan van traditionele websites, betekent dat niet dat de basale online veiligheidsregels zijn veranderd. Hackers zijn nog steeds op zoek naar persoonlijke gegevens, die ze kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot je creditcard- en bankgegevens.

Onveilig surfen kan ook leiden tot andere problemen – van pijnlijke persoonlijke opmerkingen of beelden die, wanneer ze eenmaal online staan, bijna onmogelijk te wissen zijn tot contact met mensen waarmee je liever niets te maken zou hebben.

Deze tien tips voor wat je online wel en niet moet doen helpen te voorkomen dat je online (en offline) in de problemen komt.

1. Houd persoonlijk informatie professioneel en beperkt

telefoon-iphone

Potentiële werkgevers of klanten hoeven jouw persoonlijke relatiestatus of huisadres niet te weten. Ze hoeven alleen maar toegang te hebben tot informatie over je expertise en professionele achtergrond en hoe ze met je in contact kunnen komen. Je zou in het echte leven immers ook geen persoonlijke informatie aan vreemden geven, dus geef die online ook niet aan miljoenen mensen.

2. Houd jouw privacy-instellingen ingeschakeld

Marketeers willen graag alles over je weten en hetzelfde geldt voor hackers. Zowel marketeers als hackers kunnen veel over je te weten komen door je internet- en social media gebruik in de gaten te houden. Maar uiteindelijk bepaal jij wat er met je informatie gebeurt. Volgens Lifehacker bieden zowel webbrowsers als mobiele besturingssystemen instellingen voor het beschermen van je online privacy. Ook grote websites als Facebook bieden privacyinstellingen. Deze instellingen zijn soms (opzettelijk) moeilijk te vinden omdat bedrijven je persoonsgegevens in verband met de marketingwaarde van deze gegevens willen verzamelen. Zorg ervoor dat je deze privacybescherming ingeschakeld hebt en ook houdt.

3. Surf veilig

website-laptop

Je zou er niet voor kiezen om een wandeling te maken op een gevaarlijke plek, dus houd je er online ook verre van. Cybercriminelen gebruiken sensationele content als lokaas. Ze weten dat mensen soms verleid worden door dubieuze content en mogelijk niet goed opletten als ze daarnaar op zoek zijn. De donkere kant van het web is gevuld met haast niet te spotten valkuilen, die je met één achteloze klik je persoonlijk gegevens ontfutselen of je toestel kunnen besmetten met malware. Door de verleiding te weerstaan, geef je hackers geen kans.

4. Zorg ervoor dat je internetverbinding veilig is. Gebruik een beveiligde VPN-verbinding

Als je op een openbare plaats online gaat, bijvoorbeeld via een openbare wifi-verbinding, heb je volgens PCMag geen directe controle over de beveiliging van dit netwerk. Cybersecurity-experts in het bedrijfsleven maken zich zorgen over ‘endpoints’, de plekken waar een privénetwerk verbinding maakt met de buitenwereld. Je kwetsbare endpoint is je lokale internetverbinding. Controleer of je apparaat veilig is en als je twijfelt, wacht dan op een beter moment (d.w.z. totdat je verbinding kunt maken met een beveiligd wifi-netwerk) voordat je informatie zoals je rekeningnummer verstrekt.

Gebruik een beveiligde VPN-verbinding zoals die van NordVPN, om jouw veiligheid op internet verder te verbeteren. Met VPN heb je een veilige verbinding tussen jouw apparaat en een internetserver, die niemand kan controleren of toegang kan krijgen tot de gegevens die je uitwisselt. Op VPNexpert kan je hier meer informatie over lezen.

5. Wees voorzichtig met wat je downloadt

Eén van de belangrijkste doelen van cybercriminelen is je te verleiden tot het downloaden van malware of programma’s of applicaties die malware bevatten of je informatie te stelen. Deze malware kan worden vermomd als een app, van een populaire game tot een app die je informatie geeft over het verkeer of het weer. PCWorld adviseert geen apps te downloaden, die er verdacht uitzien of afkomstig zijn van een site die je niet vertrouwt.

6. Kies sterke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn één van de belangrijkste zwakke plekken in de gehele structuur van internetbeveiliging, maar er is momenteel geen goed alternatief. Het probleem met wachtwoorden is dat mensen makkelijk te onthouden wachtwoorden kiezen (zoals ‘wachtwoord’ en ‘123456’). Die zijn ook makkelijk te raden door cybercriminelen. Kies sterke wachtwoorden die voor cybercriminelen moeilijker te achterhalen zijn. Wachtwoordbeheer software kan je helpen bij het beheren van al je wachtwoorden, zodat je ze niet vergeet. Een sterk wachtwoord is uniek en complex: minstens 15 tekens lang en een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.

7. Doe online aankopen op beveiligde sites

shopping-online

Elke keer dat je online iets koopt, zul je creditcard- of bankrekeninginformatie moeten geven, precies wat cybercriminelen het liefst in handen krijgen. Geef deze gegevens alleen aan sites die een veilige, versleutelde verbinding bieden. De Boston University zegt dat beveiligde sites zijn te herkennen aan een adres dat begint met https: (de ‘s’ staat voor secure (veilig)) in plaats van gewoon http:. Deze veilige sites zijn bovendien te herkennen aan het hangslotpictogram naast de adresbalk.

8. Wees voorzichtig met wat je plaatst

Het web heeft geen delete-toets, zoals die jonge kandidaat in New Hampshire al ontdekte. Elke opmerking of afbeelding die je online zet, kan voor altijd online blijven staan. Zelfs als je het origineel verwijdert (bijvoorbeeld van Twitter), blijven eventuele kopieën die andere mensen hebben gemaakt bestaan. Er is geen manier om een opmerking ‘terug te nemen’ die je achteraf toch liever niet had gemaakt en je kunt je ook niet ontdoen van die ene vervelende selfie die je nam op dat feestje. Zet niets online waarvan je niet zou willen dat je moeder of een potentiële werkgever het te zien zou krijgen.

9. Wees voorzichtig met wie je online ontmoet

smiling man while holding smartphone

Mensen, die je online ontmoet, zijn niet altijd wie ze beweren te zijn. Sterker nog, ze zijn misschien niet eens echt. Volgens InfoWorld zijn nepprofielen op social media een populaire manier voor hackers om contact te maken met nietsvermoedende internetters en hun cyberzakken te legen. Wees net zo voorzichtig en verstandig in je online sociale leven als in de echte wereld.

10. Houd jouw antivirusprogramma bijgewerkt

Internetbeveiligingssoftware kan je niet beschermen tegen iedere dreiging, maar het detecteert en verwijdert wel de meeste malware. Je moet er alleen wel zelf voor zorgen dat je software up-to-date blijft. Installeer altijd de updates voor je besturingssysteem en applicaties die je gebruikt. Ze bieden een essentiële beveiligingslaag.

Houd deze tien basale online veiligheidsregels in je achterhoofd. Zo vermijd je veel van de onaangename verrassingen die online op de loer liggen voor argeloze gebruikers.

Leave a Comment