Ook al hebben we nog geen vliegende auto voor de deur staan, de vervoersmiddelen worden steeds luxer, sneller en ingenieuzer. Denk bijvoorbeeld maar aan de elektrische fiets of de elektrische step. Beide vervoersmiddelen kunnen we al niet meer uit het straatbeeld wegdenken. Ook al hangt er soms een flink prijskaartje aan, talloze mensen maken er al gebruik van.

Hoge snelheid

witte-elektrische-fiets

Vervoersmiddelen die een hogere snelheid kunnen bereiken, kunnen soms ook meer letsel veroorzaken. Bij jezelf of bij anderen. Het is niet voor niets dat artsen pleiten om een helm bij dit soort vervoersmiddelen te dragen. Het is in ieder geval ook zeker belangrijk om verzekerd op dit soort vervoersmiddelen te rijden. Bijvoorbeeld met een speciale verzekering voor het voertuig en anders in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering. Je moet er niet aan denken dat je bijvoorbeeld met je step letsel- of zaakschade aan derden veroorzaakt en dat je hier niet voor verzekerd bent. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Dus ook in heel veel andere situaties erg handig.

Ideaal voor de korte afstanden

lime-elektrische-steppen

De elektrische step wordt steeds populairder en dat is niet zo vreemd. Het is een ideaal vervoermiddel voor de korte afstanden en voor de drukke plekken waar je moeilijk met je fiets of (brom)fiets kunt komen. Juist op die drukke plekken kun je met je step ook gemakkelijk ongelukken veroorzaken, daarom komen hier ook steeds meer regels voor. Het heeft ook even geduurd eer je een speciale verzekering voor de elektrische step kon afsluiten, mede omdat de RDW twijfelde over de criteria voor de goedkeuring van de step. Inmiddels heeft het ‘Verbond van Verzekeraars’ in combinatie met het ‘Platform Aansprakelijkheid’ hier richtlijnen voor opgesteld. Hierin staat aan welke eisen de step moet voldoen en welke verzekeringsplichten er zijn voor de verschillende typen vervoermiddelen. Ook staat hierin aangegeven of je met jouw elektrische step de openbare weg op mag.

Speciale verzekering

De verzekerde elektrische step moet voorzien zijn van een VIN (Voertuig Identificatie Nummer) en een verzekeringsplaatje hebben. Hiervoor moet de step gekeurd zijn bij de RDW. Hierbij wordt ook gelijk gekeken of jouw step op de openbare weg mag en dat zijn er momenteel niet zo veel. Om hem te kunnen laten verzekeren moet hij worden gezien als een bijzondere bromfiets en hierbij is dan ook de bromfietsverzekering van toepassing. Deze verzekering voor de step afsluiten kan nog niet bij iedere verzekeraar. Je e-step valt onder de noemer ‘bijzondere bromfiets’ als de maximale snelheid boven de 25 km per uur ligt. Komt de step niet door de keuring van de RDW heen? Dan kun je hem dus niet verzekeren. En je mag dan met de e-step ook niet op de openbare weg. Onverzekerd rijden op de openbare weg met een dergelijke step is dus heel onverstandig.

Leave a Comment