In het verleden hebben wij vaker aandacht besteed aan de eigenzinnige fabrikant van erg mooie campers, Tonke in het Brabantse Terheijden (nabij Breda). Maarten van Soest en medewerkers bouwen daar met veel finesse de meest bijzondere campers voor mensen die niet in een  standaard witte doos op wielen erop uit willen.
De laatste tijd zijn zij zich meer en meer gaan specialiseren in fraaie compacte campers op basis van de Volkswagen Transporter. Zaterdag 13 april wordt er nu voor klanten en zij die dat willen worden een open dag georganiseerd, het tweede Tonke Bus Festival, waar op een mooie manier het succes wordt gevierd en veel te zien zal zijn. >>

In het verleden hebben wij vaker aandacht besteed aan de eigenzinnige fabrikant van erg mooie campers, Tonke in het Brabantse Terheijden (nabij Breda). Maarten van Soest en medewerkers bouwen daar met veel finesse de meest bijzondere campers voor mensen die niet in een  standaard witte doos op wielen erop uit willen.

De laatste tijd zijn zij zich meer en meer gaan specialiseren in fraaie compacte campers op basis van de Volkswagen Transporter. Hun campers werden twee keer uitgeroepen tot Camper van het Jaar en ook door de snel groeiende belangstelling voor hoogwaardige kampeerauto’s heeft Tonke de wind in de zeilen. Zaterdag 13 april wordt er nu voor klanten en zij die dat willen worden een open dag georganiseerd, het tweede Tonke Bus Festival, waar op een mooie manier het succes wordt gevierd en veel te zien zal zijn. Denk niet aan een heel gelikt evenement, want dat hoort niet bij Tonke. Ze bouwen de mooiste campers op een haast artisanale manier en daar hoort een passende omgeving en dito festival bij.

Het succes

‘…Het was een prachtige nazomer toen we over de graanvlakten van Noord-Frankrijk reden. Ik trok de bouwkeet elke avond over de velden naar de heuveltoppen, om van het wild en de zonsondergang te genieten. Toen we thuiskwamen gebeurde twee grote dingen in ons leven: ons eerste kind werd geboren en ik maakte die winter, de winter van 2005/2006, een eigen camper. Een bijzondere camper bovendien: om te rijden een veilige en moderne auto, met een interieur als van een zeiljacht en ruwweg de buitenkant van een zigeunerwagen…’.

Een vroege Tonke camper

Die eerste camper werd genoemd naar zijn net geboren dochter Tonke. Het leidde tot een vraag naar meer, tot een heus bedrijf met inmiddels acht mensen en ook een vestiging in Duitsland, dat niets anders doet dan campers bouwen. Of het nu om een standaardmodel of om maatwerk gaat, de nieuwe Tonke’s krijgen allemaal dezelfde aandacht. Elke Tonke wordt exact gebouwd naar de wensen van de klant. Het team vindt het leuk om uit gedaagd te worden om iets moois te maken, en het is pas tevreden als ze mensen weten te inspireren. Inmiddels komen er klanten vanuit de hele wereld naar Terheijden. In 2016 en in 2017 werd de Tonke VAN ‘kampeerauto van het jaar’ en op dat succes wordt nu voortgeborduurd.

Kampeerauto van het Jaar 2017, rechts Maarten van Soest

Wie nadenkt over de aanschaf van een camper en iets bijzonders naar waarde weet te schatten, dient dus beslist zaterdag de 13e een bezoekje aan Terheijden af te leggen. Meer informatie over Tonke? Check www.tonke.eu

Leave a Comment