“Het traplopen gaat steeds moeilijker.”

“Sinds mijn vrouw is overleden, open ik maar een blik soep als avondeten.”

“Ik woon hier al 40 jaar en geen enkele andere plek zal als thuis voelen.”

Dit zijn zaken waar veel oudere mensen tegenaan lopen. Vaak hoor je hun zeggen: “Ik wil in mijn eigen huis blijven!” Het goede nieuws is dat dat, met de juiste hulp, ook best mogelijk is. Zelfstandig thuis blijven wonen naarmate je ouder wordt, wordt ook wel oud worden in je eigen huis genoemd. Dit artikel bevat suggesties om je te helpen de hulp te vinden die je nodig hebt om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Plan vooruit zodat je in je eigen huis oud kunt worden

huis-tuin

Vooruit plannen is moeilijk omdat je nooit weet hoe je behoeften kunnen veranderen. De eerste stap is nadenken over de soorten hulp, die je misschien in de nabije toekomst nodig zult hebben. Misschien woon je alleen en heb je iemand nodig in de buurt, die je kan helpen. Misschien heb je nu geen hulp nodig, maar woon je samen met een echtgenoot of familielid, die dat wel heeft. Ieders situatie is anders.

Een manier om te beginnen met plannen is om te kijken naar eventuele ziektes, zoals diabetes of emfyseem, die jij of je echtgenoot misschien hebben. Overleg met je arts over hoe deze gezondheidsproblemen in de toekomst kunnen veranderen en wat de zorg is, die je dan nodig zult hebben. Als je oudere volwassene verzorgt, leer dan hoe je hen de ondersteuning kunt geven, die ze nodig hebben om in hun eigen huis oud te worden.

Welke ondersteuning heb ik nodig om oud te worden in mijn eigen huis?

Je kunt, vaak tegen een vergoeding, bijna elk soort hulp krijgen die je bij je thuis wilt hebben. Voor extra hulp kan je ook LangerThuisinHuis.nl inschakelen.

Persoonlijke verzorging

Gaat het baden, het wassen van je haar of het aankleden steeds moeilijker? Misschien kan een familielid of vriend je dan wel helpen. Of je kunt elke dag voor een korte tijd een verzorgster of iemand van de thuiszorg inhuren.

Huishoudelijke taken

Heb je hulp nodig met klusjes zoals het schoonmaken van het huis, werken in de tuin, boodschappen doen of met het doen van de was? Bij sommige supermarkten en drogisterijen kun je een bestelling doorgeven en dan brengen ze de artikelen bij je thuis. Er zijn ook bedrijven die je kunt inhuren en die je kunnen helpen bij de taken in huis of in de tuin. Of misschien kent iemand in je omgeving wel een huishoudster of een tuinman, die ze je kunnen aanbevelen. Sommige huishoudsters helpen ook met de was. Sommige wasserettes halen je kleren op en leveren ze ook weer af.

Maaltijden

Krijg je niet altijd een voedzame maaltijd binnen of ben je het beu om alleen te eten? Je kunt misschien samen met een vriend of vriendin koken of met een groep vrienden een etentje organiseren. Soms worden er ook maaltijden geserveerd in een nabijgelegen buurthuis, in de kerk of in een ander religieus centrum. Uit eten gaan kan je een kans geven om met anderen mensen in contact te komen. Is het moeilijk voor je om de deur uit te gaan? Vraag dan of iemand een paar keer per week een gezonde maaltijd kan komen brengen. Er zijn ook speciale bedrijven of vrijwilligersprojecten, die maaltijden bij je thuis komen brengen; sommige van deze bedrijven doen het zelfs gratis of zijn heel goedkoop.

Geldbeheer

Maak je je zorgen over het te laat of helemaal niet betalen van rekeningen? Is het invullen van formulieren verwarrend voor je? Misschien kun je hulp krijgen bij deze taken. Vraag een vertrouwd familielid om je een handje te helpen. Vrijwilligers, financieel adviseurs of de thuiszorg kunnen je ook helpen. Zorg er wel voor dat je in zee gaat met een erkend bedrijf of dat je hulp vraagt aan iemand die je vertrouwt. Als je een computer gebruikt, kun je je facturen online betalen. Neem contact op met je bank over deze optie. Sommige mensen laten ook hun huur of hypotheek en elektrarekening automatisch van hun betaalrekening afschrijven.

Zorg ervoor dat je niet wordt opgelicht. Geef nooit je Sofinummer, bank- of creditcardnummers of andere gevoelige informatie door aan iemand aan de telefoon (tenzij je zelf naar een instantie belt) of in een e-mail. Controleer altijd alle rekeningen, inclusief rekeningen van elektrabedrijven of er kosten in rekening zijn gebracht die niet kloppen.

Ook al heb je het misschien niet nodig, denk erover na om iemand die je vertrouwt te machtigen zodat die eventueel ook met instanties in gesprek kan gaan.

Gezondheidszorg

Ben je vergeten om je medicijn in te nemen? Er zijn hulpmiddelen beschikbaar om je eraan te herinneren wanneer het tijd is voor het innemen van je medicatie. Speciale pillendoosjes zorgen ervoor dat je je pillen een hele week vooruit per dag kunt sorteren. Ben je net uit het ziekenhuis gekomen en heb je nog korte tijd thuis verzorging nodig? De ontslagmedewerker van het ziekenhuis kan je helpen bij het maken van afspraken en je verzekering zal betalen voor een medewerker van de thuiszorg om je thuis te helpen.

Als je je niet meer kunt herinneren wat de dokter ook al weer heeft gezegd, laat dan iemand even bellen of langsgaan. Vraag de dokter om alles op te schrijven wat je moet doen of om het door te geven aan een familielid of instantie die je thuis helpt.

Wees voorbereid op een medische noodsituatie

Als je plotseling ziek zou worden en niet meer voldoende aanspreekbaar bent, is het fijn om iemand te hebben, die kan beslissen over je medische zorg. Om er zeker van te zijn dat dit gebeurt, moet je overwegen om iemand die je vertrouwt te machtigen zodat die persoon in geval van nood samen met je arts de nodige beslissingen kan nemen. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de arts. Overleg ook met je arts of je een medische ID-armband of -ketting moet gaan dragen.

Oud worden in je eigen huis: veelvoorkomende zorgen

koppel-thuis

Als oud worden in je eigen huis belangrijk voor je is, moet je zaken omtrent je veiligheid en je dagelijks leven heel serieus nemen. Vind hieronder enkele suggesties om je te helpen na te denken over hoe je dit zo soepel mogelijk kunt laten verlopen.

Jezelf verplaatsen – thuis en in de stad

Heb je problemen met lopen? Misschien zou een rollator dan iets voor je zijn. Als dat niet voldoende is denk, dan eens aan het aanschaffen van een elektrische rolstoel of scootmobiel. Deze worden soms ook gedekt door je verzekering. Heb je iemand nodig die met je mee kan gaan naar de dokter of naar de winkels? Er zijn vrijwilligers die dit doen. Als je niet langer zelf auto rijdt, kijk dan of er gratis of goedkoop openbaar vervoer en taxi’s bij je in de buurt zijn. Misschien kan een familielid, vriend of buur als ze boodschappen gaan doen ook meteen jouw lijstje meenemen. Je zou ook kunnen denken aan een Traplift, waardoor je niet meer zelf de trap hoeft op te lopen. Tegenwoordig kan je op het internet ook een gebruikte traplift vinden, zodat je flink wat geld kan besparen.

Activiteiten en vrienden

Ben je het zat om altijd maar thuis te blijven? Bij het buurtcentrum bij jouw in de buurt worden vast activiteiten georganiseerd. Je ziet daar misschien vrienden en ontmoet ook nieuwe mensen. Kom je moeilijk de deur uit? Misschien kun je dan vragen of iemand op bezoek komt. Vrijwilligers kunnen één keer per week langs komen of je af en toe bellen. Ze kunnen je gewoon gezelschap houden of je kunt praten over de problemen die je hebt. Bel naar een instantie bij jou in de buurt om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Veiligheid

Maak je je zorgen over criminaliteit in je buurt, fysiek misbruik of het verliezen van geld als gevolg van oplichting? Dan zou je ip camera’s van Majstra kunnen ophangen. Als je alleen woont, ben je dan bang om ziek te worden en dat niemand je helpt? Misschien kun je wel een alarmsysteem voor noodgevallen krijgen. Je drukt dan gewoon op een speciale knop die je om je hals draagt en er wordt dan medisch personeel gebeld. Je moet meestal wel een maandelijkse vergoeding voor deze service betalen.

Huisvesting

Zouden enkele veranderingen in huis het leven eenvoudiger en veiliger maken? Denk aan zaken als een oplopend stuk bij de voordeur, handgrepen bij het bad of de douche, aflopende vloeren, comfortabelere handgrepen aan deuren of kranen en betere isolatie. Is dit te duur? Mogelijk kun je voor deze kleine aanpassingen wel een vergoeding krijgen. Neem contact op met de woningbouw of met iemand van de thuiszorg of een andere instantie die hierbij kan helpen.

Hulp gedurende de dag

Heb je zorg nodig, maar woon je samen met iemand die je overdag geen zorg kan geven? Omdat ze bijvoorbeeld moeten werken. Er zijn centra met een dagbesteding waar je zorg kunt krijgen of je kunt thuiszorg aanvragen. Deze instanties kunnen je ophalen en weer thuis brengen. Als je ’s nachts verzorging nodig hebt kan de thuiszorg dat bieden.

Waar kan ik hulp vinden als je oud wilt worden in je eigen huis?

Hier zijn enkele plekken waar je terecht kunt:

Mensen die je kent

Familie, vrienden en buren zijn meestal wel bereid om oudere mensen te helpen. Overleg met degenen die dicht bij je staan wat de beste manier is om de hulp te krijgen die je nodig hebt. Als je het fysiek aankunt kun je ook elkaar helpen. Je zou boodschappen kunnen doen en de ander zou bijvoorbeeld een diner kunnen koken.

De gemeenschap en instanties bij je in de buurt

Krijg meer informatie over de diensten binnen de gemeenschap. Zorgaanbieders en maatschappelijk werkers kunnen suggesties hebben. Ook de thuiszorg en andere instanties bijvoorbeeld via de Gemeente kunnen ook lijsten met telefoonnummers hebben. Als je tot een religieuze groep behoort doe dan eens navraag binnen de gemeenschap, of neem contact op met een instantie voor ouderenzorg bij je in de buurt.

Geriatrische verplegers

Meer informatie hierover vind je bij je zorgverzekering. Zorgaanbieders en maatschappelijk werkers kunnen ook suggesties hebben. Ook de thuiszorg en andere instanties die zich bezighouden met ouderenzorg kunnen lijsten met telefoonnummers of informatie hebben. Als je tot een religieuze groep behoort doe dan eens navraag binnen de gemeenschap, of neem contact op met de Gemeente bij je in de buurt.

Leave a Comment