Op basis van de gemiddelden van landen over de hele wereld hebben vrouwen over het algemeen een langere levensverwachting dan mannen. Daardoor zijn de oudste levende vrouwen ter wereld ook de oudste levende mensen ter wereld. Bovendien zijn alle vrouwen op deze lijst supercentenariërs, wat betekent dat ze ouder zijn dan 110 jaar.

10. Thelma Sutcliffe (1 oktober 1906 – heden)

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 114 jaar, 4 maanden, 6 dagen
 • Land van herkomst: USA
 • Vorige Beroep(en): Werkte voor het Ministerie van Oorlog in de jaren veertig en huisvrouw.

Thelma Sutcliffe is momenteel de op één na oudste vrouw van de Verenigde Staten, slechts een jaar achter Hester Ford. Met haar 114 jaar is Sutcliffe de oudste persoon ooit in de geschiedenis van Nebraska. Sutcliffe trouwde toen ze 17 was en haar man leefde tot in de jaren zeventig. Het echtpaar kreeg geen kinderen en Sutcliffe werkte niet buitenshuis, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het Ministerie van Oorlog. Sutcliffe zorgde vooral voor zichzelf en was zeer actief tot 2017. Ze verhuisde naar een instelling voor begeleid wonen in Omaha, waar ze sindsdien is gebleven.

Themla Sutcliffe heeft kleine gezondheidsproblemen, zoals wat problemen met horen en zien, maar is verder gezond. Ze heeft in haar lange leven twee keer borstkanker overleefd.

9. Tekla Juniewicz (10 juni 1906 – heden)

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 114 jaar, 7 maanden, 28 dagen
 • Land van herkomst: Polen
 • Vorige Beroep(en): Huisvrouw en mijnwerker

Tekla Juniewicz is momenteel de oudste levende vrouw in Polen en de langst levende persoon in het land die ooit door de Gerontology Research Group is geverifieerd. Juniewicz werd in 2020 114 jaar en lijkt in uitstekende gezondheid te verkeren. Ze werd geboren in Krupsk, dat deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk (nu het moderne Oekraïne). Juniewicz overleefde de Eerste Wereldoorlog, maar verloor haar moeder. Na de oorlog trouwde Juniewicz en kreeg twee dochters. Ze werkte jarenlang in een aardwasmijn in Boryslaw, Polen.

Tekla Juniewicz leefde tot haar 103e volledig zelfstandig. Haar kleinzoon Adam trok in om haar bij te staan, maar Juniewicz doet nog steeds veel dingen alleen.

8. Noeme da Silveira Freitas (7 september 1905 – heden)

Noeme da Silveira Freitas

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 115 jaar, 5 maanden
 • Land van herkomst: Brazilië
 • Vorige Beroep(en): Naaister

Noeme da Silveira Freitas is met haar 114 jaar naar verluidt de oudste levende persoon in Brazilië. Silveira Freitas heeft haar leeftijd nog niet laten verifiëren door Gerontology Research Group, maar haar familie zegt dat ze op 7 september 1905 in Fortaleza is geboren.

Silveira Freitas woont vandaag de dag nog steeds in Fortaleza met haar dochter. Hoewel Silveira Freitas 114 jaar oud is, heeft ze weinig gezondheidsproblemen. Volgens haar dochter heeft Silveira Freitas alleen een klein probleem met haar schildklier, maar is ze verder gezond.

Noeme da Silveira Freitas zegt dat het geheim van haar levensduur en gezondheid het eten van veel vers fruit en lichte soepen is.

7. Hester Ford (15 augustus 1905 – heden)

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 115 jaar, 5 maanden, 23 dagen
 • Land van herkomst: USA
 • Vorige Beroep(en): Veldboer en Nanny

Na het overlijden van Alelia Murphy in november 2019 werd Hester Ford de oudste nog levende vrouw in de Verenigde Staten. Er zijn tegenstrijdige berichten over Ford’s datum, die eerder werd geverifieerd als 1905. Maar onlangs zegt haar familie dat ze nieuwe documenten hebben gevonden die het geboortejaar van Ford terugduwen naar 1904. Deze documenten zijn nog niet geverifieerd.
Ford werd geboren in South Carolina, maar verhuisde in 1953 naar North Carolina. Ze is sindsdien in Charlotte gebleven en woont nog steeds in haar eigen huis, geholpen door verzorgers en haar familie.

Ondanks haar leeftijd van meer dan 114 jaar heeft Hester Ford een ongelooflijk scherpe geest en kan ze nog steeds Bijbelverzen uit haar hoofd opzeggen.

6. Antônia Santa Cruz (13 juni 1905 – heden)

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 115 jaar, 7 maanden, 25 dagen
 • Land van herkomst: Brazilië
 • Vorige Beroep(en): Huisvrouw

Antônia Santa Cruz heeft zojuist haar 115e verjaardag gevierd en is nu de zesde oudste levende vrouw ter wereld na de dood van verschillende vrouwen die voorheen op deze lijst stonden. Santa Cruz is afkomstig uit Brazilië en wordt verondersteld de oudste geverifieerde levende persoon in het land te zijn.

Verrassend genoeg gebruikt Santa Cruz geen medicijnen en volgens haar dochter, Maria Medrado, klaagt Santa Cruz nooit over ziekten. Santa Cruz heeft echter wel wat hulp nodig bij het lopen en eten. Santa Cruz had 11 kinderen en adopteerde er nog verschillende. Momenteel heeft ze 68 kleinkinderen en 110 achterkleinkinderen.

Antônia Santa Cruz werd geboren op 13 juni, de dag van Santo Antônio, wat haar ouders inspireerde om haar naar de heilige te noemen.

5. Jeanne Bot (14 januari 1905 – heden)

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 116 jaar, 24 dagen
 • Land van herkomst: Frankrijk
 • Vorige Beroep(en): Boekhouder

Jeanne Bot is de op één na oudste levende persoon in Frankrijk en vierde onlangs haar 114e verjaardag. Bot werd geboren op 14 januari 1905 in de militaire kazerne van Mont-Louis waar haar vader, Louis, onderofficier was.

Bot werkte 50 jaar als boekhouder in een autogarage en trouwde nooit en kreeg ook geen kinderen. Momenteel woont Bot nog zelfstandig in haar eigen appartement en wordt ze geholpen door huishoudsters. Bot’s neef, die 71 jaar is, bezoekt haar ook om de paar dagen.

Jeanne Bot is nog behoorlijk lichamelijk fit, ze kan zich verplaatsen met behulp van een rollator en behalve wat moeite met horen heeft Bot geen grote gezondheidsproblemen.

4. Francisca Celsa dos Santos (21 oktober 1904 – heden)

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 116 jaar, 3 maanden, 17 dagen
 • Land van herkomst: Brazilië
 • Vorige Beroep(en): Huishoudster en kledinghandelaar

Francisca Celsa dos Santos, die al in oktober 2020 116 jaar oud werd, heeft eindelijk haar leeftijd laten verifiëren door de Gerontology Research Group (GRG) en werd daarmee de derde oudste geverifieerde persoon ter wereld. Celsa dos Santos heeft haar hele leven in Brazilië doorgebracht en werkte eerder als huishoudster en kledinghandelaar. Ze was getrouwd met Raimundo Celso tot hij in 1979 overleed. Het echtpaar had zes kinderen; slechts drie van hen leven nog. Hoewel Celsa dos Santos zelden ziek wordt, kan ze sinds 2012 niet meer lopen en is ze niet erg helder. Ze wordt momenteel verzorgd door een van haar dochters en kleinzoon.

Francisca Celsa dos Santos is de op één na oudste persoon uit Zuid-Amerika van wie de leeftijd is gedocumenteerd. Als Celsa dos Santos later in 2021 haar 117e verjaardag bereikt, overtreft ze de Zuid-Amerikaanse recordhoudster Maria Copovilla, die minder dan een maand voor haar 117e verjaardag overleed.

3. Maria Kononovich (27 mei 1904 – heden)

photo source: www.sb.by

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 116 jaar, 8 maanden, 11 dagen
 • Land van herkomst: Wit-Rusland
 • Vorige Beroep(en): Veldspeler

Maria Kononovich is een van de weinige supercentenarians ter wereld waarvan de Gerontology Research Group haar leeftijd nog niet heeft laten verifiëren. Volgens nieuwsberichten staat in Kononovitsj’s paspoort echter haar geboortedatum vermeld als 27 mei 1904, wat betekent dat ze op deze lijst zou moeten staan.

Kononovitsj is de oudste persoon die in Wit-Rusland en Oost-Europa leeft. Ondanks haar hoge leeftijd is Kononovitsj volgens verschillende verslagen nog steeds actief en in staat om kleine taken rond haar huis uit te voeren. Een maatschappelijk werker controleert Kononovitsj twee keer per week en journalisten komen vaak langs om haar verhaal te verslaan.

Maria Kononovich houdt nog steeds van tuinieren en tot een paar jaar geleden hield ze zelfs bijen en haalde ze hun honing eruit door simpelweg wat raat op een kaasdoek te leggen en de honing eruit te knijpen.

2. Lucile Randon (11 februari 1904 – heden)

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 116 jaar, 11 maanden, 27 dagen
 • Land van herkomst: Frankrijk
 • Vorige Beroep(en): Bestuurder/leraar; verpleegster; en non

Lucile Randon is nu de op één na oudste gevalideerde levende persoon ter wereld en de oudste levende persoon in Frankrijk. Randon vierde een paar maanden geleden haar 116e verjaardag en volgens een Frans nieuwsbericht uit 2017 is Randon nog steeds een actieve non.

Tegenwoordig staat Randon bekend als Zuster André en is ze momenteel vice-deken van de Varois. Randon zegt dat ze haar naam, zuster André, heeft gekozen ter ere van haar oudere broer die voor haar zorgde. Hoewel Randon nu blind is en in een rolstoel zit, is haar geheugen nog buitengewoon scherp. Randon overleefde beide wereldoorlogen en herinnert zich hoe zwaar die jaren waren.

Voordat ze in 1944 non werd, was Lucile Randon gouvernante en onderwijzeres en werkte ze tijdens de Eerste Wereldoorlog voor verschillende huishoudens.

1. Kane Tanaka (2 januari 1903 – heden)

 • Huidige leeftijd (per februari 2021): 118 jaar, 1 maand, 5 dagen
 • Land van herkomst: Japan
 • Vorige Beroep(en): Eigenaar/werkneemster in de winkel van haar familie

Kane Tanaka is momenteel de oudste levende vrouw ter wereld op de ongelofelijke leeftijd van 117 jaar en een van meerdere Japanse supercentenaren. Ze werd geboren in 1903 en woont momenteel in een verpleeghuis in de prefectuur Fukuoka. Tanaka werd ‘s werelds oudste levende persoon na het overlijden van Chiyo Miyako op 22 juli 2018.

In 2016 bezochten Tanaka’s achterneef Gary Okada Funakoshi en zijn vrouw Linda haar in Japan om haar 113e verjaardag te vieren. Funakoshi zegt dat zijn tante graag poëzie schrijft en zich nog steeds haar reis naar de VS in de jaren zeventig herinnert om haar familieleden in Californië (de Funakoshis komen uit Californië) en Colorado te bezoeken. Hij zei ook dat ze haar lange leven toeschrijft aan haar geloof in God.

Leave a Comment