Overwaarde, een begrip waar je vast wel ooit van gehoord hebt. In deze periode van hoge woningprijzen hebben veel mensen overwaarde. Wanneer je woningwaarde hoger is dan je nog af te lossen hypotheek heb je overwaarde. Maar hoe kun je overwaarde nu inzetten voor verduurzaming? In dit artikel lees je verschillende tips.

Tip 1: Vervang je glas voor HR++ glas

huis-avond-licht

Veel woningen hebben op dit moment nog dubbelglas of zelfs enkel glas. Echter is voor het isoleren van je woning HR++ glas het beste. Dit glas levert de meeste voordelen op. Zo heeft HR++ glas een hoge isolatiewaarde. Je zult dus zeker gaan besparen op je energierekening en isoleert het naast warmte ook nog eens geluid. Daarnaast kun je verschillende subsidies aanvragen voor het plaatsen van HR++ glas. Zeker een mogelijkheid om je overwaarde in te investeren.

Tip 2: Isoleer je vloer, dak en spouwmuren

Door het isoleren van je vloer, dak en spouwmuren zal er minder warmte verloren gaan en zal je verwarming minder hard hoeven te draaien. Hiermee bespaar je een hoop geld. Daarnaast draagt het bij aan het wooncomfort. Dak, vloer en spouwmuurisolatie zorgen namelijk voor een temperatuurverhoging van wel vijf graden, zonder dat dit extra geld kost!

Tip 3: Leg zonnepanelen op je dak

zonnepanelen-dak-huis

Door je overwaarde te investeren in zonnepanelen kun je veel geld besparen. De zon geeft je eigenlijk gratis energie, hierdoor kan dit veel schelen op je energierekening. Door de lagere maandlasten is de investering vaak al na 10 jaar terugverdiend. Zonnepanelen zorgen voor een verhoging van je woningwaarde. Met zonnepanelen krijg je namelijk beter energielabel.. Ook voor de aanschaf van zonnepanelen kun je subsidie aanvragen.

Tip 4: Schaf een warmtepomp en/of zonneboiler aan

Ook de aanschaf van een warmtepomp en of zonneboiler kan een goede optie zijn om je overwaarde in te investeren. Deze opties zijn het beste in combinatie met een van de andere genoemde tips. Je kunt zowel een warmtepomp als een zonneboiler gebruiken om je gasverbruik te verlagen. Wel werken allebei deze opties op een andere manier.

Zo haalt een warmtepomp warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Ook werkt de pomp op stroom. Hierdoor gaat je stroomverbruik weliswaar omhoog, maar je gasverbruik wel drastisch omlaag. Je kunt een warmtepomp gebruiken voor het verwarmen van je huis of je tapwater.

Een zonneboiler verwarmt je water en bestaat uit twee onderdelen. Deze onderdelen zijn een voorraadvat en een zonnecollector. De zonnecollector op het dak zorgt ervoor dat het kraanwater in het voorraadvat wordt opgewarmt. Hiervan kun je douchen en afwassen.

Deze maatregelen kosten natuurlijk wel wat, maar het levert ook iets op. Zeker de moeite waard dus om hier eens in te duiken en geld te besparen.

Leave a Comment