De lezers met groene vingers zullen blij zijn, hier is weer een nieuwe tuincolumn van Petra Bertelink. Zij heeft het deze keer over een kas in de tuin, wel of niet doen?
‘Een vriendin van mij heeft een flinke tuin en wilde heel graag een kas in die tuin. In haar geval absoluut een aanrader. Ze had al een moestuin waar ze zeer actief in werkte en ze is niet bang om af en toe te experimenteren met nieuwe gewassen. Groenten uit eigen tuin, lekker vers en onbespoten. De Nederlandse seizoenen zijn zeer bepalend voor je oogst. Hevige regenbuien, perioden van droogte, vorst in augustus in Twente… je kunt het zo gek niet bedenken en het gebeurt. Met de aanschaf van een kas verleng je het seizoen om uit eigen tuin te eten. Je kunt het klimaat een beetje naar je eigen hand zetten, op een beperkte schaal dan. Toch zou ik niet iedereen aanraden om een kas aan te schaffen. Het is het niet zo dat moestuinieren of bloemen kweken opeens vanzelf gaat omdat je een kas hebt. De tuinwerkzaamheden worden niet minder en ook de kas zelf vraagt onderhoud.
Stelt u zich eerst een paar vragen:
- Wat is mijn doel?
- Hoeveel tijd wil ik eraan besteden?
- Hoeveel ruimte heb ik?
- Wat voor onderhoudskosten vind ik acceptabel?
- Wat mag de kas zelf kosten?
Als u weet wat uw doel is en u bent het met uzelf eens over de hoeveelheid tijd die u wilt besteden, dan heeft u de belangrijkste vragen al gehad. De rest is een afgeleide van deze twee. Zonder doel en zonder tijdsinvestering wordt de kas een opslagplaats voor tuingereedschap.
Als u twijfelt over de grootte van de kas, kiest u dan, als het financieel kan, voor een wat groter exemplaar. Als u de smaak te pakken heeft, wilt u meer ruimte en het beweegt echt makkelijker door een kas als u een wat grotere neemt.
Even een paar korte tips voor als u tot aanschaf wilt overgaan.
- Zet hem op een zonnige plaats
- Houd de ingang aan de zuidzijde
- Zorg voor beschutting tegen koude wind d.m.v. een haag (scheelt in de energiekosten)
- Maak die haag niet te hoog, zodat hij geen schaduw oplevert
- Luchtcirculatie is heel belangrijk tegen schimmels en ziekten. 2 Dakvensters, bij voorkeur aan de oostzijde, is wenselijk
- Horren voor de dakvensters, tegen die kleine vliegende gewas-etende beestjes
- Deuren van minimaal 70 cm breed, zodat u met de kruiwagen in en uit kunt
- Plaats een verwarmde kas, indien mogelijk, tegen de woning. U kunt dan gebruik maken van het verwarmingssysteem van het huis
- Een vrijstaande kas kunt u verwarmen met een elektrische kachel of gas
- Ben u echt professioneel? Dan raad ik u verwarming via een buizensysteem aan. De buizen lopen langs de muren en onder de kweektafels door. Dit is natuurlijk optimaal, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.
Ook heel handig zijn paadjes in een kas. Let er wel op wat voor materiaal u daarvoor gebruikt. Gladde materialen zien er leuk uit, maar zijn absoluut onpraktisch. Beter gebruikt u grind of rubber matten. U wilt u immers niet dat er een goed vriendinnetje in de kas komt kijken en dan uitglijdt. Dat zou u dan meteen tot een slecht vriendinnetje maken. Verder onmisbaar, maar misschien iets minder sexy, zijn een goede spons, zeem en een trekker. De ramen van de kas hebben als belangrijkste doel om licht, UV stralen en warmte door te laten. Gewoon glas laat 90% van het beschikbare licht door (en dat is heel veel), maar dan moet het wel schoon zijn!’
Petra Bertelink www.karaktertuinen.nl
Foto’s: kassen van De Wiltfang (http://www.dewiltfang.nl)
Leave a Comment