Samen met je paard een ritje maken in de bak, het bos, het strand of een wedstrijd. Voor elke soort rit wil je niet elke keer dezelfde paardrijbroek aandoen. En voor sommige ritten of wedstrijden heb je speciale eisen voor rijkleding. Gelukkig zijn er ontzettend veel verschillende paardrijbroeken zodat je voor iedere rit een andere broek aan kan. Maar welke paardrijbroeken heb je allemaal nodig? We vertellen je graag meer in deze blog hierover. Zodat jij straks precies weet welke paardrijbroeken je bij welke rit aan kan.

Paardrijbroeken voor dames

Om te beginnen zitten er verschillen in de paardrijbroeken voor dames en heren. Je hebt specifiek paardrijbroeken voor dames of heren maar ook neutraal. Hierin heb je zelf de keuze wat je fijner vindt.

Voor dames zijn de paardrijbroeken een ander model dan voor heren of kinderen. De paardrijbroeken zijn meer gevormd naar een dames figuur. Zo heb je meer ruimte bij de heupen en taille. Het voordeel voor vrouwen is dat je hierin vaak verschillende maten beschikbaar hebt. Niet alleen in de lengte maar ook in de breedte en taillehoogte. Je kan bij dames paardrijbroeken soms kiezen uit of je een lage, middel of hoge broek wilt. Dit geeft elke vrouw de optie om een goede bijpassende paardrijbroek uit te zoeken.

Paardrijbroeken voor heren

lichtgrijze-paardrij-broek

Voor heren hebben ze tegenwoordig steeds meer paardrijbroeken. Vroeger waren er voornamelijk voor dames alleen paardrijbroeken maar tegenwoordig is er voor heren steeds meer mogelijk. Bij de heren paardrijbroeken zijn de heupen en taille niet veel breder omdat mannen een ander figuur hebben. Daarnaast hebben de paardrijbroeken voor heren wat extra ruimte bij de voorkant voor de mannen. Dit zorgt ervoor dat mannen comfortabel kunnen rijden in hun paardrijbroeken.

Kinderen en paardrijbroeken

Niet alleen voor mannen en vrouwen heb je paardrijbroeken maar er ook paardrijbroeken voor kinderen uiteraard. Hoe leuk dat je kind vanaf jong al kan beginnen met paardrijden en niet te grote rijkleding aan moet, maar er speciaal voor kinderen ook paardrijbroeken zijn. Ze hebben niet alleen verschillende maten voor elke leeftijd maar daarnaast vele kleuren en patronen op de kinder paardrijbroeken. Wat natuurlijk super leuk is voor de kinderen. De kleuren zijn niet alleen in zwart, wit en grijs, maar ook in blauw, roze, groen, rood, paard, geel en nog veel meer kleuren. Met leuke patronen erop zoals hartjes, streepjes, wolkjes, rondjes en zo gek als je maar kan bedenken.

Paardrijbroeken voor elke rit

donkerblauwe-paardrij-broek

Je weet dat er voor iedereen bijpassende paardrijbroeken zijn. Maar welk soort paardrijbroek moet je kopen voor welke rit? Je hebt verschillende paardrijbroeken voor een normale rit, een bos rit, een strandrit of bijvoorbeeld voor een wedstrijd is het weer helemaal anders. Hieronder lees je waar je op moet letten bij paardrijbroeken kopen voor verschillende situaties en ritten.

  • Een normale rit

Voor een normale rit in de bak kan je een normale paardrijbroek aandoen. Afhankelijk wat je zelf fijn vindt met een normaal zitvlak of alleen een zitvlak bij de knieën. In de zomer kan je beter een wat dunner stofje kopen en in de winter weer een dikkere stof zodat je benen niet te koud worden.

  • Een bos rit

Tijdens een bos rit is het fijn als je een goed beschermende paardrijbroek draagt. Omdat er in het bos veel bomen, bladeren en dieren zijn wil je goed beschermd zijn en niet snel gaten in je paardrijbroeken krijgen. Een full seat of een normaal zitvlak is hier ideaal voor omdat je voldoende steun en grip in je zadel hebt. Dat geeft vooral een vertrouwt gevoel omdat je buiten de bak rijdt.

  • Een strand rit

Voor een strandrit wil je natuurlijk niet een te dikke stof aan of donkere kleur. Dat kan met de zon erg warm worden. Een leuk zomers kleurtje komt erg van pas dan en een niet te dikke stof. Als je graag samen het water in gaat is mijn advies om paardrijbroeken te kopen dat snel opdroogt en tegen water kan. Dan kan je samen door het water heen afkoelen.

Qua zitvlak zou ik voor het strand een full seat zitvlak kiezen of een zitvlak met alleen knieën. Zo heb je goed grip als je paard over het strand galoppeerd.

  • Dressuurwedstrijd

Er zitten een aantal eisen aan kleding tijdens een dressuurwedstrijd. Als het gaat om de paardrijbroeken moeten deze wit, geel of beige zijn. Allemaal lichte tinten dus. Afhankelijk op welk niveau je een dressuurwedstrijd doet zou ik tijdens dressuur altijd gaan voor paardrijbroeken met een full seat zitvlak. Zo heb je als je moet doorzitten je goed grip hebt in het zadel en daardoor goed blijft zitten. Je wilt immers wel dat je tijdens een dressuurwedstrijd niet stuitert in je zadel.

Een full seat zitvlak met leer of siliconen heb je meer grip dan een zitvlak van een normale stof. Met siliconen heb je de meeste grip in je zadel. Ook als je normaal dressuur rijdt in de bak.

  • Springwedstrijd

man-paardrijden-polo-pet

Voor een springwedstrijd of normaal springen in de bak is het handig om paardrijbroeken te zoeken dat voldoende grip geven als je in de verlichte zit bent. Je wilt graag controle houden als je aan het springen bent in je zadel en als je springt.

Tijdens een wedstrijd heeft je paardrijbroek dezelfde eisen als bij een dressuurwedstrijd. De kleur van de paardrijbroeken moeten wit, beige of geel zijn.

Er zijn super veel mogelijkheden als het gaat om paardrijbroeken. Van verschillende maten, kleuren, modellen tot aan paardrijbroeken voor elke rit. Bij het uitzoeken van een paardrijbroek is het belangrijk om ze te passen zodat ze lekker en comfortabel zitten en mooi staan natuurlijk. Zo kan je samen met je paard mooie wedstrijden rijden of ritten maken terwijl jij comfortabele rijkleding draagt.

Leave a Comment