Of een parasol nu is gemaakt van klassiek hout of modern aluminium ze zijn perfect voor het creëren van een beetje schaduw in de tuin. Maar er zijn talloze modellen om uit te kiezen en je moet goed overwegen of je ronde of rechthoekige ontwerpen nodig hebt, van welke stof de parasols gemaakt moet zijn en of je een rechtopstaande of zwevende parasol nodig hebt. In dit artikel geven we je een aantal tips om je zoekopdracht te verfijnen!


Belangrijke mogelijkheden

 • Staand model
 • Kantelbaar model
 • Zwevend model
 • De vorm
 • De structuur
 • Het materiaal
 • De luifel
 • Het gewicht

Welk type parasols zijn er?

Er zijn drie hoofdsoorten parasols die aan bij behoeften en de indeling van je tuin passen.

Staand

Solero Vaticano Pro-rechte-parasol

Credits: Parasols.nl

De klassieke staande parasol heeft een ronde, vierkante of rechthoekige kap die is gemonteerd op een vaste rechte paal van aluminium of hout. Dit model is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten en kan mee naar het strand worden genomen of op een terras worden neergezet. In de meeste gevallen is de kap gemaakt van polyester en wordt de kap op zijn plaats gehouden door zes baleinen die zijn gemaakt van staal, aluminium of hout.

Kantelbaar

kantelbaar-parasol

Credits: Parasols.nl

De kantelbare parasols zijn vergelijkbaar met rechtopstaande parasols maar met als extra toevoeging dat ze een kantelbare luifel en een verstelbare paal hebben. De parasols zijn uitgerust met een draaisysteem en daarom kunnen ze afhankelijk van de stand van de zon worden gekanteld. Door het kantelmechanisme heb je de hele dag schaduw!

Zwevend model

De meest recente toevoeging aan de parasolfamilie, zijn zwevende parasols die aan de zijkant van de tafel of boven stoelen kunnen worden neergezet. Aangezien de kap vaak ook verder kan worden uitgetrokken, kan dit type parasol worden aangepast (op maat worden gemaakt, worden gekanteld en worden gedraaid) en kan de luifel tot maximaal drie tot vier meter worden uitgetrokken. Qua materialen zijn de opties hetzelfde als voor de kantelbare modellen (hoewel er vaak voor aluminium wordt gekozen vanwege zijn weerbestendige eigenschappen).

De kap – meestal gemaakt van polyester – wordt opgehouden door zes of acht stalen baleinen.


Hoe kun je een voet voor je parasol kiezen?

Om de juiste voet te kiezen, zijn er twee basiscriteria die je moet overwegen:

 • De diameter van de voet moet passen bij de totale grootte van de parasol;
 • Het gewicht moet voldoende zijn om de parasol stabiel te kunnen houden.

Een voet van hout of kunststof gevuld met water of zand zou bijvoorbeeld voldoende zijn voor een rond rechtop model met een relatief kleine kap. Maar voor een extra grote rechthoekige parasol of voor een zwevende parasol zou een betonnen, gietijzeren of granieten voet veel veiliger zijn. De vorm van de parasolvoet hangt volledig af van je persoonlijke smaak!

Zwevende parasols zijn over het algemeen ontworpen met een kruisbasis om zo de stabiliteit te kunnen garanderen. De meeste voeten zijn kant-en-klaar voor gebruik en de palen kunnen meestal worden vastgezet met een pin.


De juiste kap voor je parasol kiezen

Solero Quattro horecaparasol

Credits: Parasols.nl

Bij het kiezen van een kap, ook wel luifel genoemd, moet je op het soort materiaal en de dichtheid letten.

De dichtheid

De dichtheid van een materiaal wordt berekend met het gewicht per m². Er zijn geen specifieke normen, maar hoe dikker de stof, hoe beter de bescherming tegen zonnestralen is.

Naast het gewicht moet de fabrikant de UPF (ultraviolet protection factor van de parasol bevatten):

  • Lage bescherming: tussen 10 en 19;
  • Hoge bescherming: tussen 20 en 29;
  • Zeer hoge bescherming: tussen 30 en 49;
  • Maximale bescherming: 50+

Het materiaal

Je materiaalkeuze is ook erg belangrijk omdat deze de eigenschappen van de parasol zal bepalen.

 • Polyester is het meest voorkomende materiaal en het is meestal ook waterdicht. Donkere kleuren vervagen, dus vergeet niet om je parasol dicht te klappen wanneer deze niet in gebruik is of bescherm hem met een beschermhoes;
 • Acryl is duurder in aanschaf maar biedt superieure kwaliteit en blijft ook koeler. Acryl is vlekbestendig, waterafstotend, olie-afstotend, schimmelbestendig en de kleuren gaan meestal langer mee.

Welke andere soorten parasols zijn er?

Solero Basto horecaparasol 5x5

Credits: Parasols.nl

Voor degenen die niet graag de menigte volgen, zijn er een aantal zeer eigenzinnige parasols te vinden maar je moet misschien wel een beetje moeite doen om ze te zoeken!

Aan de muur gemonteerde parasols zijn perfect als je maar een klein gebied zoals een patio of een terras van schaduw wilt voorzien.

Je kunt ook speciaal ontworpen parasols voor op het balkon krijgen, die met behulp van een zuigstang aan de vloer en het plafond kunnen worden bevestigd.

De keuzes voor de kap gaan ook verder dan stof. Kies bijvoorbeeld voor imitatie raffia of bananenbladeren of zelfs een exotische achthoekige vorm om je tuinmeubelen een decoratief tintje mee te geven!


Laatste advies voor het kiezen van een parasol

Parasols met ronde kappen zullen alleen kleine gebieden bedekken, waardoor ze een geweldige optie zijn voor terrassen en balkons.

Rechthoekige kappen beschermen een groter oppervlak en bieden dankzij hun stevige palen ook stabiliteit tegen de wind.

Parasols kunnen het uiterlijk van de buitenruimte bepalen en dus moeten ze zorgvuldig worden gekozen en ook goed passen bij je andere tuinmeubelen, schommelstoel enzovoort. Je terras of tuin is in de zomer een onmisbare plek en daarom moet het worden ontworpen met comfort en gebruiksgemak in gedachten. Je kunt kiezen uit eindeloze opties, waaronder sfeerverlichting, een hekwerk of zelfs een pergola om je tuin nog verder aan te kleden. Maak van je tuin een oase van rust en kalmte… beginnend met vijf minuten in de schaduw!

Leave a Comment