Als je vermoedt dat iemand van wie je houdt verslaafd is aan drugs, dan is het tijd om hulp te zoeken. Hier zijn wat tips om in gedachten te houden bij het bespreken van drugsverslaving en behandeling.

Bedenk dat verslaving een geestesziekte is

Als drugs- of alcoholmisbruik eenmaal uit de hand gelopen is, is wilskracht alleen vaak niet genoeg om te herstellen. Verslaving is een chronische ziekte, die de hersenen lichamelijk verandert en het moeilijker maakt om te stoppen met drugs. Iemand de schuld geven van zijn ziekte zal hem geen enkele motivatie geven om te stoppen met drugsgebruik. In feite kan het gevoelens van schaamte of schuld bevorderen die de verslaving verder voeden.

Wees niet oordelend

woman in black and white stripe dress holding wine glass

Zorg ervoor dat ze weten dat je van ze houdt en er bent om ze te steunen. Het is normaal dat je verschillende keren terugval en herstel doorloopt voor je in langdurige remissie komt, en je geliefde heeft je hulp nodig bij elke stap die hij zet. Terugval is geen mislukking, alleen maar een deel van het proces.

Begrijp hun situatie

Waarom zijn ze drugs gaan gebruiken? Het kan zijn vanwege stress, om zelfmedicatie voor hun geestelijke gezondheid, of om bij een nieuwe leeftijdsgroep te passen. Zodra de lichamelijke afhankelijkheid intreedt, zal hun lichaam ongemakkelijke of pijnlijke ontwenningsverschijnselen ervaren zonder de stof. Als je weet wat hun beweegredenen zijn om drugs te gebruiken, kun je uitvinden hoe je hen het beste kunt helpen bij het afkicken van drugs.

Zorg dat je er klaar voor bent

Voordat je met je geliefde over zijn verslaving praat, zorg ervoor dat je de tijd genomen hebt om je eigen gevoelens over het onderwerp te verwerken. Dit gesprek gaat niet over jou – het gaat over hen. Als je met anderen gaat samenwerken om een groepsinterventie te ensceneren, zoals familie, vrienden, geestelijken, of geestelijk verzorgers, werk dan van tevoren met hen samen om te plannen wat elk van hen zal zeggen. Bepaal welke consequenties je eventueel zult opleggen als ze geen hulp krijgen. Onderzoek behandelingsmogelijkheden en neem contact op met behandelcentra om ervoor te zorgen dat je geliefde met de behandeling kan beginnen zodra hij of zij ermee instemt hulp te zoeken, zodat je concrete oplossingen hebt om voor te leggen.

Time je gesprek

stress-man

Vermijd het bespreken van behandeling of het ensceneren van een groepsinterventie als je geliefde midden in het gebruik van stoffen of het beleven van een high zit. Time je gesprek op een moment dat hij of zij relatief nuchter is of onlangs met duidelijke consequenties voor zijn of haar middelenmisbruik te maken heeft gehad waar je naar kunt verwijzen. De plaats is ook belangrijk, met als doel dat de persoon zich veilig en op zijn gemak voelt.

Wees constructief en concreet

Presenteer de behandeling als een kans op hulp en verbetering, eerder dan als kritiek of straf. Houd een positieve, niet-confronterende toon aan – je bent er voor hen. Probeer geen kwetsende opmerkingen te maken of persoonlijke aanvallen te doen, maar richt je in plaats daarvan op specifieke voorbeelden van hoe zijn drugsgebruik hen, jou en hun andere dierbaren heeft beïnvloed.

Voer consequenties door

Hoewel het pijnlijk kan zijn om je geliefde te zien lijden, kan het, als hij niet instemt met behandeling, tijd zijn om consequenties te gaan opleggen. Hen een vangnet geven kan drugsgebruik mogelijk maken. Voer alle consequenties die je voorstelt uit, en wees streng.

Leave a Comment