Je benen gebruik je de hele dag. Wanneer je thuiskomt van je werk, kun je vaak niet meer op je voeten staan. Voor degenen onder jullie die in plaats van loafers een paar werkschoenen aantrekken voordat ze naar hun werk gaan, weet dat de keuze van de werkschoenen meerdere doelen dient: bescherming in industriële omgevingen, algehele veiligheid en een langdurig comfort. Aan de buitenkant zijn de meeste werkschoenen gemaakt om veilig, sterk en duurzaam te zijn. Maar veel fabrikanten van werkschoenen besteden minder aandacht aan de binnenkant van de schoenen.

Hoewel verschillende bestuursorganen de structuur van de buitenkant van de werkschoen dicteren, bestaan er geen richtlijnen voor de binnenkant. Zonder de juiste ondersteuning van jouw werkschoenen, zullen jouw voeten snel moe worden. Er wordt ook extra spanning uitgeoefend op je botten en gewrichten. Dit leidt tot pijnlijke aandoeningen zoals scheenbeenirritatie, hielspoor en kniepijn. Een goede ondersteuning is essentieel om letsel te voorkomen en jou voor 100% aan het werk te houden. Dit geldt vooral voor mensen met artritis en platvoeten.

Er zijn manieren om jouw werkschoenen te transformeren in comfortabel schoeisel, dat je door je werkdag heen sleept:

Comfortabele werkschoenen moeten goed passen

De pasvorm van de werkschoenen is vitaal voor het comfort van de werkschoenen. Je krijgt geen goede passende schoenen als je het aanpassen overhaast. Zorg ervoor dat je voordat je een keuze maakt een paar verschillende schoenen uitprobeert. Schoenen die te klein of te smal zijn, knellen aan je voeten en zijn ongemakkelijk. Werkschoenen die te groot zijn, laten te veel beweging toe en veroorzaken blaren en schuurplekken. Bij een goede werkschoenen winkel kan je altijd om advies vragen.

  1. Draag de sokken, die je ook tijdens het werk wilt dragen. Polyester of wollen/synthetische melanges houden je voeten in de winter en in de zomer comfortabeler dan katoen. Verdikkingen aan de onderkant van de sokken zorgt voor extra comfort.
  2. Pas of de lengte goed is. Schuif je voet naar voren totdat je tenen de voorkant van de werkschoen raken. Buig dan je knie naar voren. De breedte van je wijsvinger moet tussen de hiel van je voet en de achterkant van de schoen passen – niet meer en niet minder. Test beide voeten.
  3. Zorg ervoor dat de veters jouw voet comfortabel op zijn plaats houden. Ze moeten voorkomen dat jouw voet, zonder dat ze oncomfortabel strak zitten, naar de voorkant van de schoen schuift.
  4. Zorg ervoor dat de werkschoenen bij de bal van je voet buigen. Vermijd werkschoenen die in het gebied van je voetboog buigen. Ze geven onvoldoende ondersteuning.
  5. Weet dat je voeten zullen gaan opzwellen aan het einde van een lange dag, vooral als het warm is. Probeer de werkschoenen dus na het werk te passen, als jouw voeten het grootst zijn.

Comfortabele werkschoenen hebben zachte verende zolen

De gemiddelde persoon zet tijdens zijn leven 20.000.000 stappen. Maak ze comfortabel door een kussentje tussen je voeten en de harde grond te plaatsen. Zie het als een vering voor je voeten. Hier zijn enkele geweldige voorbeelden van werkschoenen met een verende laag in de buitenzolen.

Comfortabele werkschoenen vereisen een krachtige ondersteuning van de voetboog

Je hebt de tijd genomen om een paar zolen met een verende laag te vinden, die goed passen. Denk nu aan de voetbogen en de ondersteuning daarvan. Elke dag is de impact op jouw voeten gelijk aan het gewicht van een volledig beladen vrachtwagen. Zonder sterke ondersteuning van de voetboog, zullen jouw voeten eronder lijden. Heel erg zelfs. Hielspoor, metatarsalgie, peesontsteking – er zijn veel soorten voetaandoeningen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen. Ze doen pijn. De oplossing is ondersteuning van de voetboog. Hier laten we je zien waarom het helpt.

  • Ondersteuning van de voetboog verlicht de druk op het ligament dat jouw hiel met je tenen verbindt. Hierdoor voelen je voeten zich aan het einde van de dag comfortabel en wordt acute hielpijn van hielspoor voorkomen.
  • Ondersteuning van de voetboog verspreidt de impact van elke stap over het gehele oppervlak van jouw voet, waardoor de druk op de hiel en de bal van je voet wordt verminderd.
  • Ondersteuning van de voetboog corrigeert uitlijningsproblemen, die pijn in jouw knieën, heupen en rug veroorzaken. Het hebben van een stabiele basis levert enorme voordelen op voor het comfort.

Helaas bieden de inlegzolen van de werkschoenen, zelfs van de dure werkschoenen, onvoldoende ondersteuning. Ervan uitgaande dat je de juiste werkschoenen hebt gekozen, zal niets hun comfort zo veel verbeteren als een paar ondersteunende inlegzolen. Als je inlegzolen voor jouw werkschoenen koopt, zoek dan naar:

  1. Superieure demping – de inlegzolen voor jouw werkschoenen moeten zowel ondersteuning als demping bieden. Hoewel een inlegzool met kussentjes enkele dagen goed aanvoelt, corrigeert dit niet de oorzaken van de pijn in de voeten of voorkomt het niet biomechanische problemen zoals overpronatie.
  2. Ademende materialen – als we hard werken, zweten onze voeten. Elke inlegzool voor werkschoenen moet gemaakt zijn van ademende materialen, die het zweet kunnen afvoeren.
  3. Duurzaamheid – goedkope inlegzolen verslijten snel. De meeste moeten na zes maanden worden vervangen. Vind inlegzolen van medische kwaliteit die dag in dag uit bestand zijn tegen jouw werkdag.

Het kiezen van de juiste werkschoen verbetert het comfort

Er zijn veel soorten werkschoenen. Een postbode en een brandweerman hebben verschillende werkschoenen nodig. Zorg er daarom voor dat je echt de juiste maat kiest. Je kunt er zelfs voor kiezen om voor de werkschoenen een extra groten te laten maken. Hier zijn enkele belangrijke functies om te overwegen:

  1. Hoogte van de werkschoen – hoger is beter voor bescherming in bijvoorbeeld een bos. Maar hogere werkschoenen zijn moeilijker aan te trekken en ook zwaarder. Lagere werkschoenen zijn lichter, koeler en beter voor algemeen gebruik.
  2. Gewicht – de werkschoenen van de hoogste kwaliteit (Blanken en Wescos) zijn enorm sterk maar ook behoorlijk zwaar. Backpackers zeggen dat één pond aan je voeten gelijk is aan vijf pond in je rugzak. Onthoud dit maar. In het verleden werden zwaardere werkschoenen geassocieerd met een betere ondersteuning. Tegenwoordig maken betere materialen en een beter begrip van de ondersteuning van de voetboog lichtere werkschoenen mogelijk voor een uitstekende algehele ondersteuning.
  3. Waterbestendigheid – sommige werkschoenen hebben waterdicht leer. Anderen hebben waterdichte membranen (Gore-Tex). Sommige zijn gemaakt met bijzonder ademende materialen. Waterdichte werkschoenen kunnen geweldig zijn als je de hele dag in het water staat, maar ze laten geen vocht door naar buiten (ondanks dat dat wel wordt beweerd). Je voeten in werkschoenen met een waterdicht membraan voelen altijd warmer en vochtiger aan. Waterdichte werkschoenen zullen ook moeilijker zijn om te drogen (zie hieronder).
  4. Veiligheidsneuzen – hoewel het noodzakelijk is op sommige werkterreinen, is het dragen van werkschoenen met stalen neuzen zwaarder en kunnen ze je voeten in de winter koud maken. Alternatief beschermend schoeisel wordt gemaakt met composiet in plaats van staal voor de bescherming van de tenen.
  5. Isolatie – wanneer de temperatuur daalt, zijn geïsoleerde werkschoenen een must voor het gebruik buitenshuis. Weet dat deze werkschoenen in de zomer warm zullen zijn en je voeten laten zweten. Overweeg voor de zomer werkchoenen met textiel of gaas. Niet zo duurzaam, maar het is de moeite waard als je een chauffeur voor UPS in Tucson bent.
  6. Hoe zit de werkschoen in elkaar– doorgestikte werkschoenen zijn gemaakt om lang mee te gaan en kunnen vele keren worden verzoold. Een directe constructie waarbij de buitenzool rechtstreeks aan de bovenkant wordt bevestigd, kan soms worden verzoold, maar is afhankelijk van de schoen. Als het verzolen belangrijk voor je is, vraag dan aan je winkelier om meer informatie.
  7. Stijl – uiteindelijk geven we allemaal om hoe we eruitzien. Kies voor moderne wandelschoenen of trek alle registers open en ga voor de ijzerwerker-look.

Kies de juiste sokken voor het comfort van de werkschoen

Sokken zijn vaak maar een bijzaak. Katoenen sokken, wat is daar eigenlijk mis mee? Het belangrijkste hier is het vochtbeheer. Als je voeten droog blijven, blijven ze koel in de zomer en warmer in de winter. Blaren vormen zich niet op je zachte huid en je sokken behouden hun demping onder de voeten. Bovendien, weerstaan droge voeten voetschimmel en wordt de groei van bacteriën verminderd, wat de oorzaak van stinkende voeten is. Wat zijn dus de beste sokken voor werkschoenen?

  • Géén katoen – katoen absorbeert vocht en houdt het dicht bij je voet. Natte katoenen sokken verliezen al hun dempingsvermogen en voelen in de winter en in de zomer vreselijk aan. Ze zijn goedkoop, maar dat is dan ook het enige voordeel.
  • Polyester – deze synthetische vezel neemt geen vocht op. In plaats daarvan wordt het vocht weggedreven door de warmte van je voet. De demping van polyester sokken houdt in de loop van een lange dag veel beter aan dan katoen.
  • Wol- en wolmengsels – het allerbeste. Natuurlijke antibacteriële (anti-stinken) wollen sokken houden je voeten droog en comfortabel. De beste bieden een verdikking aan de onderkant en een open, geventileerd weefsel bovenop. De dikkere stijlen zijn beter voor de winter.

Wissel je werkschoenen af en onderhoud ze goed

  • Wissel je werkschoenen af – de meeste jongens kopen een paar werkschoenen en dragen ze totdat ze versleten zijn. Werkschoenen gaan veel langer mee als je ze regelmatig afwisselt. Twee paar schoenen geeft elk paar de kans om volledig te drogen tussen de werkdagen. Je werkschoenen zullen langer meegaan en je voeten zullen zich comfortabeler voelen.
  • Droog je werkschoenen goed – laat je werkschoenen na een lange dag op het werk drogen. Werkschoenen willen graag drogen zonder overdreven hitte. Stel je werkschoenen nooit bloot aan meer hitte dan je hand aankan. Je kunt de inlegzolen verwijderen om het drogen te versnellen. Als je werkschoenen nat worden, vul ze dan met proppen krantenpapier. Het zal het vocht van binnenuit naar buiten trekken.
  • Houd je werkschoenen schoon – verwijder modder om te voorkomen dat het leer uitdroogt. Een harde borstel werkt goed en voorkomt dat je werkschoenen nat worden. Verwijder zout met een milde oplossing van azijn en water.
  • Leren werkschoenen zijn dol op conditioners – alle soorten leer profiteren van conditioners. Werkschoenen moeten schoon en droog zijn voordat je de conditioner aanbrengt. Op olie gebaseerde behandelingen verzachten het leer. Siliconen- of PTFE-behandelingen voegen waterdichtheid toe zonder het leer te verzachten. Hoe dan ook, gebruik conditioners voor leer om je werkschoenen comfortabel te houden.

Sterke, inlegzolen met een anatomische boog verbeteren het comfort van alle oude of nieuwe werkschoenen. Kies de inlegzolen voor jouw werkschoenen, net zoals je je gereedschappen zou kiezen. Investeer in kwaliteit en je bespaart op de lange termijn geld. Let op kracht en duurzaamheid. Het belangrijkste is dat je het hoogst mogelijke comfort ervaart. Als je de hele dag op de been bent, maakt dat een enorm verschil in je werkplezier. Wat voor soort werkschoenen in welke omgeving ook draagt, zorg dat je voeten goed worden ondersteund.

1 reactie

  • Hej,

    Ik heb een klein vraagje over deze schoenen, ik werk namelijk zelf buiten. Dus ook in de winter, dit kan wel echt bizar koud zijn. Heb daarom verwarmde zolen, omdat het anders niet te doen is, heb namelijk het syndroom van Raynaud wat ervoor zorgt dat ik het nog kouder heb dan andere mensen. Mijn vraag aan jullie is dan ook, passen deze verwarmde zolen: https://www.heatperformance.nl/verwarmde-zolen/verwarmde-zolen-afstandsbediening/ in jullie werkschoenen? Moet namelijk een nieuw paar werkschoenen hebben dus het is wel handig om te weten, haha, anders kan ik ze gelijk wegknikkeren.

    Groet,

    Olivier

Leave a Comment