Wil je de planeet redden en ondertussen de kost verdienen? Misschien is het tijd om een carrièreswitch te overwegen naar een van deze groene droombanen een opleiding te volgen via KENNISS. Dat is een alles-in-een leerplatform waar onder andere opleidingen van gespecialiseerde opleiders en leveranciers uit de sector in aangeboden worden.

Of je nu een achtergrond hebt in design, recht, wetenschap, management of landbouw, je kunt manieren vinden om je carrière om te buigen naar iets dat iets teruggeeft aan de wereld. Wees je er alleen van bewust dat je misschien moet investeren in bijscholing, vooral als certificering of licenties vereist zijn in je nieuwe vakgebied. Maar je kan natuurlijk ook gewoon beginnen met een opleiding in de groenvoorziening.

Maar als je bereid bent de sprong te wagen, is er een groene droombaan voor elke interesse, vaardigheid en opleiding. Bovendien worden veel van deze banen goed betaald, sommige met meer dan zes cijfers.

Stedenbouwkundige

amsterdam-grachten

Meer dan twee derde van de stedelijke en regionale planners werkte in 2020 voor de lokale overheid.

Stadsplanners plannen doorgaans landgebruikprogramma’s om gemeenschappen te helpen creëren en uitbreiden. Dit is een vitale rol, vooral in steden en dorpen die een sterke bevolkingsgroei kennen.

LEED-geaccrediteerde ontwerper

LEED, wat staat voor Leadership in Energy and Environmental Design, is de gouden standaard voor milieutechniek en bouwen. Architecten, ingenieurs, ontwerpers en andere professionals kunnen de LEED Professional Exams afleggen en gecertificeerd worden.

Milieurechtadvocaat

book lot on black wooden shelf

Milieurecht is een complexe en steeds veranderende sector, dus advocaten die zich hierin specialiseren hoeven zich nooit zorgen te maken over het vinden van werk.

Milieuadvocaten adviseren cliënten over zaken die te maken hebben met lucht- en waterkwaliteit, gevaarlijk afval, duurzaamheid en meer. Deze advocaten werken voor alle niveaus van de overheid en voor particuliere advocatenkantoren en organisaties zonder winstoogmerk.

Geowetenschapper

Sommige staten vereisen een vergunning voor deze baan, die de studie van de samenstelling van de aarde, de geschiedenis en de natuurlijke hulpbronnen omvat.

Geowetenschappers kunnen samenwerken met milieuwetenschappers, en doen hun werk zowel binnen (in kantoren en laboratoria) als buiten (in het veld). Deze baan vereist meestal reizen, waarbij werknemers naar zowel warme als koude klimaten kunnen gaan.

Milieu-ingenieur

Milieu-ingenieurs adviseren overheden en particuliere bedrijven over de beste manieren om het milieu-effect van hun projecten te minimaliseren. Ze kunnen werken aan recyclingprogramma’s, volksgezondheidsbeleid, of plannen om lucht- en watervervuiling te verminderen.

Hydroloog

kraan-water

Hydrologen bestuderen de beschikbaarheid en kwaliteit van water, verzamelen gegevens en gebruiken die om plannen te maken om de bronnen te verbeteren. Ze kunnen werken voor overheidsinstellingen of particuliere bedrijven, en ze verdelen hun tijd meestal tussen kantoor en veld – wat voor een hydroloog kan betekenen dat hij tot zijn middel in meren, rivieren en stromen zit.

Stadsboer

Hou je ervan je eigen voedsel te verbouwen, maar kun je je niet voorstellen het stadsleven (of in ieder geval het stadsleven) achter je te laten? Combineer je passies met deze groene droombaan. Stadsboeren gebruiken (of creëren) groene ruimte op braakliggende terreinen, achtertuinen en zelfs daken. Statistieken over stadsboeren zijn moeilijk te vinden, maar anekdotisch bewijs suggereert dat dit beroep steeds populairder wordt.

De laatste jaren hebben sommige flatgebouwen zelfs hun eigen stadsboer in dienst genomen om potentiële kopers aan te trekken.

Natuurwetenschapper

Natuuronderzoekers verzamelen en analyseren gegevens om parken en bossen te helpen beheren en het milieu te beschermen. Ze werken samen met overheden en landeigenaren om het landgebruik te verbeteren zonder negatieve gevolgen voor bodem en water.

Milieuwetenschapper

zakeman-business

Milieuwetenschappers werken voor overheidsinstanties, adviesbureaus of andere particuliere bedrijven en gebruiken hun kennis van de natuurwetenschappen om beleid te maken dat mensen, dieren en het milieu beschermt.

Zoals veel wetenschappelijke loopbanen vereist deze loopbaan dat werknemers hun tijd verdelen tussen kantoor en veld.

Hoofd duurzaamheid

Een chief sustainability officer dient als voorvechter van de milieu- en duurzaamheidsprogramma’s van zijn bedrijf. Een CSO moet ook op de hoogte blijven van staats-, federale en lokale wetten betreffende milieu-eisen en ervoor zorgen dat het bedrijf aan deze voorschriften blijft voldoen.

Bedrijven controleren de invloed die ze hebben op het milieu en op de samenleving, en de benoeming van de CSO weerspiegelt een onderliggende behoefte van bedrijven om hun prestaties niet alleen te controleren maar ook te verbeteren.

Leave a Comment