De laatste dagen speelde steeds door ons hoofd dat er nodig weer aandacht aan horloges moest worden besteed. Er kwam informatie binnen over begerenswaardige nieuwe Alpina horloges, Christopher Ward lanceerde nieuwe modellen, Farer kwam met een re-edition van een succesvol model, enzovoorts. Toen liepen wij even naar het postkantoor in onze gemeente Harderwijk, keken automatisch even bij een vrijwel aangrenzende juwelier in de etalage en zagen daar enkele hoogst aantrekkelijke uurwerken met de naam Schaftenaar, de naam van de winkel. Wauw, wat een ontdekking. De eigenaar van de zaak, Arnold Vos, is horlogemaker en een groot horlogeliefhebber, zo blijkt. Maar hij miste in het immense horloge-aanbod een in Nederland gemaakt kwaliteitshorloge dat werkelijk zeer goed maar niet automatisch ook onbetaalbaar moest zijn. Eigenlijk helemaal passend bij ClassyLife: duurzaam, high-end kwaliteit maar qua prijsstelling redelijk bereikbaar. >>

De laatste dagen speelde steeds door ons hoofd dat er nodig weer aandacht aan horloges moest worden besteed. Er kwam informatie binnen over begerenswaardige nieuwe Alpina horloges, Christopher Ward lanceerde nieuwe modellen, Farer kwam met een re-edition van een succesvol model, enzovoorts. Toen liepen wij even naar het postkantoor in onze gemeente Harderwijk, keken automatisch even bij een vrijwel aangrenzende juwelier in de etalage en zagen daar enkele hoogst aantrekkelijke uurwerken met de naam Schaftenaar, de naam van de winkel. Wauw, wat een ontdekking.

De eigenaar van de zaak, Arnold Vos, is horlogemaker en een groot horlogeliefhebber, zo blijkt. Maar hij miste in het immense horloge-aanbod een in Nederland gemaakt kwaliteitshorloge dat werkelijk zeer goed maar niet automatisch ook onbetaalbaar moest zijn. Eigenlijk helemaal passend bij ClassyLife: duurzaam, high-end kwaliteit maar qua prijsstelling redelijk bereikbaar. Om het over dat laatste dan maar meteen te hebben: de Schaftenaar Journey kost € 1.400,-; de Schaftenaar Traveller met struisvogelband kost € 2.800,-. Voor de duidelijkheid: dan gaat het dus om volledig met de hand vervaardigde horloges waarvoor de best denkbare materialen worden gebruikt: automatische Zwitserse uurwerken van Schild en Soprot, saffierglas boven en onder, werkelijk geen enkel onderdeel van kunststof, een prachtige kast, sublieme lederen banden. Alles komt uit Europa, van fabrikanten die ook aan ’s werelds meest befaamde merken leveren. Koppel daaraan de exclusiviteit (u zal niet snel iemand tegenkomen die ook een Schaftenaar Watch draagt) en dan mag je absoluut over erg veel value for money spreken. Schaftenaar past in het kleine rijtje van echt artisanale Nederlandse horlogebouwers als Christiaan van der Klaauw, Grönefeld, Pellikaan, Oostwegel, Staudt en Van der Gang, met de kanttekening dat bij anderen de prijzen veelal een stuk hoger zijn.

Mocht u zich overigens afvragen waarom winkel en horloges Schaftenaar heten en de maker ervan Vos, dan heeft dat een mooie maar ook tragische reden. Schaftenaar in Harderwijk was een juwelier sinds 1901. Het door de vader begonnen bedrijf werd door een zoon voortgezet, die aan het eind van de tweede wereldoorlog evenwel door Duitsers werd gefusilleerd. Als eerbetoon behield het bedrijf altijd de naam van vader en zoon en kregen ook de horloges van Arnold Vos die naam. Mooi.

De collectie werd afgelopen voorjaar geïntroduceerd en telt nu twee modellen die altijd een RVS-kast hebben en naar keuze een wijzerplaat in Deep Ocean Blue, Steamy Wghite of Night Sky Black. Jawel. Model Journey met een gangreserve van 40 uur heeft een grote secondewijzer en een rundlederen band van 20 mm. De iets grotere en twee keer zo dure Traveller met een Soprod uurwerk met 42 uur gangreserve heeft een tweede tijdzone bij de 6, een dubbele datum bij de 12, 25 Robijn lagers en een struisvogelband van 22 mm. Wij vinden ‘m echt prachtig, ook door de paar kleine felblauwe accenten. Het mooie van beide horloges is ook dat desgewenst de achter het kristalglas zichtbare rotor voorzien kan worden van een gravering, zoals initialen, en dat bij een bestelling vanaf vijf stuks, bijvoorbeeld voor een bedrijf, de karakteristieke blauwe stip op de wijzers uitgevoerd kan worden in een RAL-kleur naar keus. Het motto van Schaftenaar Watches luidt ‘We have all the time in the world’. Welnu, op een paar honderd meter van de Classylife redactie worden dus ook horloges gemaakt die tot de mooiste ‘in the world’ behoren. Er komt nog een damesmodel en een variant met een andere wijzerplaat. Maar dat duurt nog even, Arnold Vos heeft eerst nog wat horloges te produceren. Meer zien?: http://www.schaftenaarwatches.nl/ en hier:

 

 

Leave a Comment