Als je dit artikel hebt gelezen, ken je de basisprincipes van interieurontwerp, die door elke interieurontwerper worden gebruikt. Je kunt ze dan gebruiken om een geweldig ontwerp te maken. Misschien bespaar je ook wat geld of begin je zelfs een nieuwe carrière! Laten we maar bij het begin beginnen en bekijken wat interieurontwerp is…
Nu je een idee over interieurontwerp hebt, kunnen we verder gaan en iets heel nuttigs leren: de principes van interieurontwerp. Laten we beginnen!
Eenheid en harmonie
Bij interieurontwerp is het noodzakelijk om het huis als één geheel te beschouwen: een reeks van ruimtes die door hallen en ramen met elkaar zijn verbonden. Het is daarom belangrijk dat er een gemeenschappelijke stijl en thema in het huis wordt gebruikt. Dit wil niet zeggen dat alle interieurelementen ook hetzelfde moeten zijn, maar ze moeten wel samenwerken en elkaar aanvullen om de hele compositie te versterken. Een manier om een thema of een verhaallijn te creëren, is doordacht kleurgebruik. Kleurenschema’s zijn in het algemeen een geweldige manier om een aantal ruimtes met elkaar te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld drie of vier kleuren kiezen en deze in verschillende tinten door het hele huis gebruiken. Kleurenschema’s in het algemeen zijn een geweldige manier om een verzameling ruimtes te verenigen.
Balans
In het kort, voor degenen die dit artikel even snel scannen, kan balans worden omschreven als de gelijke verdeling van visueel evenwicht in een ruimte. Er zijn drie balansstijlen: symmetrisch, asymmetrisch en radiaal.
Symmetrische balans vind je meestal in traditionele interieurs. Symmetrisch evenwicht wordt gekenmerkt door dezelfde objecten, die in dezelfde posities aan weerszijden van een verticale as worden herhaald. Je herinnert je bijvoorbeeld oude kamers waar elke kant van een kamer een exacte spiegel van de andere is. Deze symmetrie weerspiegelt ook de menselijke vorm, dus we voelen ons van nature comfortabel in een evenwichtige omgeving.
Asymmetrische balans past tegenwoordig beter bij het ontwerp. Evenwicht wordt bereikt met enkele ongelijke objecten, die hetzelfde visuele evenwicht of aantrekkingskracht hebben. Een asymmetrische balans is meer casual en ziet er minder gekunsteld uit, maar is wel moeilijker te bereiken. Asymmetrie suggereert beweging en leidt tot levendigere interieurs.
Radiale symmetrie is wanneer alle elementen van een ontwerp rond een middelpunt zijn gerangschikt. Een wenteltrap is bijvoorbeeld een uitstekend voorbeeld van radiaal evenwicht. Hoewel het niet vaak in interieurs wordt gebruikt, kan het een interessant contrapunt bieden als het op de juiste manier wordt gebruikt.
Aandachtspunt
De grootste vijand van interieurdesign is verveling. Een goed ingerichte ruimte heeft, afhankelijk van de grootte ervan, altijd één of meerdere aandachtspunten. Een aandachtspunt moet dominant genoeg zijn om de aandacht te trekken en interessant genoeg om de kijker verder te laten kijken. Een aandachtspunt moet dus een blijvende indruk achterlaten, maar moet ook een integraal onderdeel van de aankleding zijn, die door schaal, stijl, kleur of een thema wordt verbonden. Een open haard of een flatscreen-tv is bijvoorbeeld het eerste waar de meeste mensen aan denken als we het hebben over het aandachtspunt van een kamer.
Als je geen natuurlijk aandachtspunt in je ruimte hebt, zoals bijvoorbeeld een open haard, kun je er een maken door een bepaald meubelstuk of kunstwerk te markeren of door simpelweg een contrasterende kleur in één gebied te schilderen. Probeer echter het evenwicht te bewaren, zodat het aandachtspunt niet alle aandacht opeist.
Ritme
Als we het over muziek zouden hebben, zouden we ritme omschrijven als de maat van de muziek. In het interieurontwerp gaat het bij ritme om visuele patroonherhaling. Ritme wordt gedefinieerd als continuïteit, herhaling of een georganiseerde beweging. Om deze thema’s in een ontwerp te realiseren, moet je nadenken over herhaling, progressie, overgang en contrast. Door deze mechanismen te gebruiken, krijgt jouw ruimte een gevoel van beweging, waardoor het oog van het ene ontwerpelement naar het andere gaat.
Herhaling is het gebruik van hetzelfde element meer dan eens in een ruimte. Je kunt een patroon, kleur, textuur, lijn of elk ander element herhalen of zelfs meer dan één element.
Progressie is het verhogen of het verlagen van één of meer kwaliteiten van een element. De meest voor de hand liggende implementatie hiervan zou een gradatie naar grootte zijn. Een cluster van kaarsen van verschillende groottes op een eenvoudig dienblad wekt interesse vanwege de getoonde natuurlijke progressie. Je kunt ook progressie bereiken via kleur, zoals in een monochroom kleurenschema waarbij elk element een iets andere tint van dezelfde basiskleur heeft.
Transitie is iets moeilijker te definiëren. In tegenstelling tot herhaling of progressie, heeft de overgang de neiging om een soepelere stroom te zijn, waarbij het oog op een natuurlijke wijze van het ene gebied naar het andere glijdt. De meest voorkomende overgang is het gebruik van een gebogen lijn om het oog zachtjes te leiden, zoals bijvoorbeeld een gebogen deuropening of een kronkelend pad.
Contrast is vrij eenvoudig. Het tegenover elkaar plaatsen van twee elementen, zoals zwart-witte kussens op een bank, is het kenmerk van dit ontwerpprincipe. Het contrast kan ook worden geïmpliceerd door contrasten in vorm, zoals cirkels en vierkanten die samen worden gebruikt. Contrast kan behoorlijk schokkend zijn en wordt over het algemeen gebruikt om een ruimte te verlevendigen. Zorg ervoor dat je geen hard werk verloren laat gaan, dat je met behulp van de andere mechanismen hebt proberen te bereiken!
Details
Een ander belangrijk element van interieurontwerp om oneindig veel aandacht aan te besteden, zijn details. Alles, van de bies op de lampenkap, de kleur van de biezen op het sierkussen, tot de lichtschakelaars en de kastgrepen, heeft aandacht nodig. In tegenstelling tot kleur vinden mensen details vaak saai. Als gevolg hiervan wordt het verwaarloosd of in het algemeen weggelaten. Zoals kleur de bezieling en het leven van een schema uitdrukt, zijn details net zo’n belangrijke onderbouwing van het interieurontwerp. Details mogen niet voor de hand liggend zijn, maar ze moeten wel juist zijn waardoor het algehele gevoel van een kamer wordt verbeterd. Zo moet je bijvoorbeeld dus ook denken aan het schakelmateriaal en bijvoorbeeld niko hydro zwart schakelmateriaal kopen wanneer je muren donker gekleurd zijn.
Schaal en verhouding – deze twee ontwerpprincipes gaan hand in hand aangezien beide betrekking hebben op grootte en vorm. Proportie heeft te maken met de verhouding van het ene ontwerpelement tot het andere of één element tot het geheel. De schaal houdt zich bezig met de grootte van het ene object in vergelijking met het andere.
Kleur – kleuren hebben een duidelijke invloed op de sfeer, die je wilt creëren bij interieurontwerp.
Leave a Comment