PVC- of vinyl vloeren zijn razend populair. Na decennia van gerechtvaardigde populariteit in niet-residentiële ruimtes zoals scholen, ziekenhuizen, sportcentra en winkels waar veilige, resistente materialen zijn vereist, is PVC nu één van de meest verkochte vloerbedekkingen.

De kenmerken, die de ideale aard van PVC vloeren in niet-residentiële gebouwen bevestigen, gelden natuurlijk ook voor woningen. Daarom hebben fabrikanten in lijn met de moderne smaak van de consument een groter aantal collecties gelanceerd om aan de behoeften van het nieuwe marktsegment te kunnen voldoen.

De huidige ontwerpen variëren van imitaties van klassiek hout en keramiek tot heldere vloeren in kleuren en ontwerpen die water, graniet, geometrische vormen en verschillende andere vormen nabootsen. Dit veilige, resistente materiaal, dat gemakkelijk schoon te maken is, ziet er perfect uit nadat het met water en wat appelazijn is gereinigd. Producten die er niet op mogen worden gebruikt, zijn oplosmiddelen, oplossingen op basis van lijnolie, was, zwarte zeep, aceton, schuurpoeders en trichloorethyleen.

1. Kies het juiste assortiment

houten-vloer-licht

Vinyl vloeren hebben verschillende productassortimenten, waarvan de bekendste lamellen, vloertegels en rollen zijn. De eerste twee kunnen zelfklevend zijn, wat betekent dat ze kunnen worden bevestigd zonder lijm te gebruiken. Het belangrijkste voordeel van vinyl op rol is de continuïteit, die helpt om de kamer te verenigen, het groter te laten lijken en om het vervelende probleem van vuil tussen de voegen te omzeilen.

Om de juiste keuze te kunnen maken, moet je de functie van de plaats waar je wilt gaan leggen beoordelen. In een grote woonkamer kunnen latten, die op hout lijken de ideale optie zijn, terwijl in een badkamer of in een kinderkamer een rol perfect zou zijn.

Bij het kiezen van een PVC-vloer moet je overwegen of deze een antislipbehandeling of een akoestische absorptie nodig heeft en of hij gemakkelijk te leggen is. Je moet ook kijken naar de kwaliteit in overeenstemming met de UPEC-classificatie, een certificatiesysteem dat een combinatie van cijfers en letters (van 0 tot 4) bevat, waarbij hoe hoger de waarde is, hoe groter de weerstand van de vinyl vloerbedekking.

2. Makkelijk te leggen

Als je de instructies van de fabrikant volgt en een handige doe-het-zelver bent, kun je de PVC-vloeren gemakkelijk zelf leggen. De eerste vereiste voor een correcte installatie is dat het oppervlak volledig glad, vlak en zonder onvolkomenheden moet zijn. Daarom is het essentieel dat je de vorige vloer grondig reinigt. Dan moet je de kamer in vier delen verdelen en als je met lamellen of tegels werkt de installatie vanuit het midden beginnen. Als je een rol hebt, rol deze dan uit op de vloer en laat 5cm ruimte voor de plint.

Voor alle productassortimenten raden de experts aan om het materiaal en de lijm voordat met de werkzaamheden wordt begonnen 24 uur in de ruimte te laten waar de vloer moet worden gelegd. Het wordt ook aanbevolen dat de kamer tijdens de werkzaamheden een temperatuur van ongeveer 15ºC heeft.

Vinyl vloeren zijn niet duur en relatief eenvoudig te leggen en te onderhouden. Bovendien is het extreem duurzaam en goedkoper dan de meeste andere soorten vloeren.

Bij het kiezen van jouw nieuwe vloer speelt kleur uiteraard een belangrijk rol. Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins. Bovendien wordt het vaak gemaakt om eruit te laten zien als andere soorten vloeren. Over decoratiemogelijkheden gesproken!

Vinyl kan worden gelegd op keramische tegels, beton, hardhout of zelfs andere harde vloeren. Bovendien staat het bekend om zijn stabiliteit en waterbestendigheid, waardoor het een uitstekende keuze voor praktisch elke kamer in huis is.

Momenteel zijn er twee soorten vinyl vloeren: bedrukt en ingelegd. Bij bedrukte vinyl vloeren worden gekleurde inkten gebruikt, die op de vloerplaten worden gedrukt. Bij ingelegde vinyl vloeren daarentegen zijn de kleurdeeltjes in de rol vinyl geperst.

Hieronder volgen de voordelen van vinyl vloeren:

3. Comfort

Vinyl behoort samen met kurk en linoleum tot de familie van ‘veerkrachtige vloeren’. Veerkrachtige vloeren staan bekend om hun vermogen om ‘terugveren’. Hierdoor zijn ze langer comfortabel onder de voeten dan verschillende andere soorten vloeren.

4. Zeer weinig onderhoud

pvc-vloer-hout

Met vinyl vloeren heb je geen dure producten of apparatuur nodig om jouw vloeren schoon te maken. Voor het schoonmaken hoef je alleen maar regelmatig te vegen en een vochtige dweil te gebruiken om jouw vloeren glanzend te houden. Gemorste vloeistoffen kunnen eenvoudig met een vochtige doek worden weggeveegd.

5. Snelle en eenvoudige installatie

Zelf vinyl vloeren leggen is zeer goed te doen en kan je uiteraard geld besparen. Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in tegels en planken en op rol – tegels zijn er in 12″ vierkanten, terwijl planken 3″ x 36″ meten. Vinyl tegels en -planken (vooral de zelfklevende) zijn een favoriet van de doe-het-zelver en kunnen worden gemengd en gecombineerd om verschillende ontwerpen en patronen te creëren. De andere optie is vinyl op rol, dat normaal gesproken wordt geleverd in rollen van 6′ tot 12′ en in de meeste gevallen het beste door professionals kan worden gelegd.

6. Duurzaamheid

kurkvloer-modern

Vinyl vloeren zijn over het algemeen bedekt met één van de drie slijtlagen (oppervlakken) om ze te helpen bestand te zijn tegen krassen, vlekken, vuil en roet.

  1. Vinyl zonder was wordt aanbevolen voor plaatsen met zeer licht verkeer en zeer weinig blootstelling aan vuil.
  2. Vinyl met een urethaanafwerking worden normaal gesproken gebruikt voor gebieden met gemiddeld tot zwaar verkeer. Ze zijn beter bestand tegen vlekken, krassen en slijtage dan vinyl vloeren zonder was.
  3. Vinyl met verbeterd urethaan is de meest duurzame slijtlaag. Vinyl vloeren met een verbeterde slijtlaag van urethaan zijn bestand tegen zwaarder verkeer en slijtage. Bovendien behoudt verbeterd urethaan zijn oorspronkelijke glans langer dan de andere soorten coating.

Leave a Comment