Bij het kiezen van de juiste ramen en kozijnen voor in je huis, zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden om er zeker van te zijn dat je het raam kiest, die het beste bij de ruimte past. Ook als je gebruikte kozijnen kiest.

Hout

open-raam-vrouw

Hout is een klassiek materiaal voor het maken van kozijnen en dat al honderden jaren in de woningbouw wordt gebruikt. Het wordt door sommige mensen vooral om zijn veelzijdigheid en esthetiek gewaardeerd, maar door anderen wordt het juist vanwege de hoge onderhoudsvereisten vermeden. Houten kozijnen zijn bij de meeste kopers erg in trek, dus ze kunnen niet alleen de waarde van je huis verhogen, maar er ook voor zorgen dat je je huis sneller zult verkopen! Mocht je nieuwe kozijnen willen plaatsen en de oude vervangen, zorg er dan voor dat het goed gesloopt wordt door een circulair sloopbedrijf.

Naast hun tijdloze schoonheid, zijn houten kozijnen ook een milieuvriendelijke keuze. Hout is een hernieuwbare hulpbron en zolang het hout afkomstig is van duurzame telers, heeft het één van de laagste milieueffecten op de markt. Bovendien is hout, in vergelijking met andere materialen op de markt, eigenlijk een uitstekende natuurlijke isolator. Het geleidt niet gemakkelijk warmte of koude waardoor het een uitstekende keuze is voor huiseigenaren, die willen besparen op hun energierekening.

Het enige nadeel van het kiezen van houten kozijnen is dat ze meer onderhoud vergen dan andere populaire materialen voor kozijnen. Na verloop van tijd zullen houten kozijnen opnieuw moeten worden geverfd of geschuurd en opnieuw moeten worden afgewerkt om ze er op hun best uit te laten zien.

Als je op zoek bent naar een mooi en tijdloos kozijn voor in huis, dan zijn houten kozijnen een goede keuze. Als je op zoek bent naar iets met weinig onderhoud, kun je beter kiezen voor een kozijn van vinyl, glasvezel of aluminium.

Vinyl

Kozijnen van vinyl zijn tegenwoordig de meest populaire kozijnen in Nederland. Ze zijn relatief energiezuinig, onderhoudsarm en vooral heel betaalbaar. Kozijnen van vinyl, verkrijgbaar in een aantal kleuren en stijlen, zijn veelzijdig en kunnen aan bijna elk decor worden aangepast. De kwaliteit van vinyl kan, afhankelijk van het bedrijf dat het produceert, wel sterk variëren. Goedkoop gemaakte kozijnen van vinyl kunnen zeer gemakkelijk kromtrekken, barsten of splijten, waardoor de waarde van de investering in je huis in zeer korte tijd afneemt.

Het belangrijkste bij het kopen van kozijnen van vinyl is om ervoor te zorgen dat je kozijnen koopt van een bedrijf dat de kwaliteit van het kozijn hoog in het vaandel heeft staan. Een kozijn van vinyl van hoge kwaliteit ziet er geweldig uit en gaat jarenlang mee.

Aluminium

slaapkamer-olijf-groen

Vóór de komst van vinyl waren aluminium kozijnen het populairste alternatief voor houten kozijnen. Aluminium kozijnen bieden een uitzonderlijke sterkte en duurzaamheid, maar hun energie-efficiëntie is over het algemeen niet zo goed als bij kozijnen van hout, vinyl of glasvezel. Moderne ontwikkelingen hebben de energie-efficiëntie van aluminium kozijnen echter wel wat verbeterd, maar aangezien aluminium warmte en koude zeer efficiënt overdraagt, zijn ze over het algemeen nog steeds minder efficiënt dan andere materialen met vergelijkbare energiebesparende eigenschappen. Als je op zoek bent naar kozijnen voor commerciële toepassingen, zijn aluminium kozijnen meestal wel je beste keuze.

Glasvezel

Glasvezel is relatief nieuw. Als uitzonderlijk energiezuinig materiaal is glasvezel een uitstekende keuze voor huiseigenaren, die veel waarde hechten aan energie-efficiëntie en aan kozijnen, die worden geproduceerd met een lage impact op het milieu.

Glasvezel kozijnen krimpen of zetten uit op niveaus, die zelfs 800 keer lager liggen dan bij kozijnen van bijvoorbeeld vinyl. Dit voorkomt niet alleen buitengewoon goed de infiltratie van lucht maar het vermindert ook de kans op scheuren, defecte afdichtingen en het kromtrekken van de kozijnen.

Naast de grote voordelen, die al zijn genoemd, zijn glasvezel kozijnen de beste keuze voor in kustklimaten. In tegenstelling tot andere materialen die kunnen corroderen in de vochtige zoute lucht is glasvezel, zelfs als het oppervlak is bekrast, niet gevoelig voor corrosie.

Leave a Comment