Radiatoren zijn een essentieel onderdeel van de verwarmingssystemen in veel Nederlandse huishoudens. Dit apparaat regelt de temperatuur van je huis en het helpt je, ongeacht het weer buiten, om lekker comfortabel te blijven. Maar na jaren dienst kan jouw radiator het begeven en moet hij worden vervangen. Het kan vooral als je nog nooit voor dergelijke producten hebt hoeven te winkelen een echte uitdaging zijn om een radiator te kopen. In deze handleiding geven wij je alle informatie, je moet weten voordat je een radiator gaat kopen.

De verschillende soorten radiatoren

Het eerste dat je moet overwegen, is het type of de stijl van de radiator die je wilt. Radiatoren zijn op basis van de volgende factoren geclassificeerd:

1. Elektrische verwarming versus centrale verwarming

radiator-kat

Radiatoren, die zijn aangesloten op een centrale verwarming, komen in de Nederlandse huishoudens het meeste voor. Ze zijn gemaakt van metalen buizen, waar kokend water doorheen stroomt. Het water verwarmt de leidingen en geeft warmte aan de rest van de kamers af. Elektrische radiatoren werken volgens hetzelfde principe, maar je moet ze op een stopcontact aansluiten om het water met elektriciteit te verwarmen. Je kunt ook radiatoren kopen, die met beide methoden kunnen werken.

2. Verticaal versus horizontaal

Verticale radiatoren zijn erg hoog en kunnen je wat ruimte in huis besparen. Neem de brugman centric paneelradiator als voorbeeld. Ze zijn ook heel gemakkelijk te zien en kunnen dus ook als decoratieve elementen in jouw huis dienst doen. Aan de andere kant zijn horizontale radiatoren breed en laag. Ze zijn redelijk betaalbaar en bieden je ook meer keuze.

3. Verwarmde handdoekbeugels versus verwarmde ladderrails

radiator-kachel

Dit zijn rails, die bedoeld zijn om handdoeken op te warmen. Hun secundaire functie is het verwarmen van kamers. Deze radiatoren zijn niet erg krachtig en zijn eigenlijk alleen voldoende voor hele kleine ruimtes.

4. Het vermogen

Het is belangrijk om het vermogen van je radiator te controleren. Bij elektrische modellen wordt het vermogen gemeten in Watt. Een hoger wattage betekent dat de radiator grotere ruimtes kan verwarmen. Units met een hoog vermogen verbruiken ook veel energie, maar je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om ze lager te zetten.

Grotere units hebben doorgaans ook een hoger vermogen, maar zeer grote units kunnen wel het uiterlijk van jouw huis beïnvloeden. Je kunt overwegen om een radiator te kopen met meer diepte en een kleiner oppervlak. Als alternatief kun je ook voor meer dan één unit kiezen en ze als decoraties plaatsen.

5. De gebruikte materialen

Radiatoren kunnen van gietijzer, zacht staal, roestvrij staal of aluminium zijn gemaakt. Gietijzer heeft meer tijd nodig om op te warmen en af te koelen en daarom werd het vaak al vóór de moderne technologie gebruikt. Ga je voor een oud-Nederlandse uitstraling, dan kun je een gietijzeren radiator kopen. Zacht staal komt vrij vaak voor en is in veel verschillende uitvoeringen en kleuren beschikbaar. Roestvrij staal is van een hogere kwaliteit dan zacht staal, maar je moet de prijzen wel controleren om er zeker van te zijn dat je geen namaakproduct krijgt. Als je liever een product hebt dat snel afkoelt en verwarmt, kun je beter voor een aluminium radiator gaan.

Radiatoren zijn erg belangrijk in onze huizen. Voordat je jouw aankoop doet, moet je rekening houden met het ontwerp, het vermogen en de materialen van de radiator, die bij de vervaardiging zijn gebruikt.

Leave a Comment