Nieuwe radiatoren zoals een jaga strada model kunnen een geweldige manier zijn om de efficiëntie van de verwarming van jouw huis te verbeteren en het uiterlijk van een kamer te vernieuwen.

Je hoeft niet te worden beperkt door de grootte of de stijl van de radiator die je vervangt, er zijn tal van opties om uit te kiezen, die bij jouw stijl passen en die juiste hoeveelheid warmte voor jouw kamer genereren. Een henrad alto plan is bijvoorbeeld een aanrader wanneer je een strak design wilt vanwege zijn vlakke voorplaat.


CV- of elektrische radiatoren?

Jouw huis maakt gebruik van een centrale verwarming met warm water via waterleidingen of van elektrische radiatoren.

Als je meer radiatoren wilt vervangen of toevoegen, wil je waarschijnlijk het systeem gebruiken dat je al hebt, hoewel er ook situaties zijn waarin je wellicht moet overschakelen.

Een elektrische radiator kan bijvoorbeeld op een locatie waar jouw centrale verwarming via een CV-radiator momenteel niet werkt eenvoudiger te installeren zijn, dus het kan een goede oplossing zijn voor zolders, uitbouwen en serres.

  • CV-radiatoren. CV-systemen gebruiken een boiler om warm water te verwarmen dat vervolgens via leidingen door jouw huis wordt gecirculeerd.
  • Elektrische radiatoren. Elektrische radiatoren worden niet centraal aangestuurd, maar in elke kamer afzonderlijk. Moderne stijlen zijn slank, eenvoudig te installeren en hebben alleen een stopcontact in jouw huis nodig. Sommige modellen zijn ‘plug and go’ en kunnen worden aangesloten op een conventioneel stopcontact, voor andere is een elektriciën nodig om het te installeren.

Waar moet ik mijn radiator installeren?

  • Besteed wat tijd aan het bekijken waar je jouw radiator wilt ophangen. Het type muur geeft je enkele aanwijzingen over de beste maat en de stijl van de radiator voor jouw kamer.
  • Als de muur uit massief metselwerk of massief blokwerk is opgebouwd, heb je de grootste keuze aan radiatoren. Met de juiste bevestigingen kunnen er grotere radiatoren aan de sterke massieve wanden worden opgehangen.
  • Als de muur is gemaakt van gipsplaat met daarachter een holle ruimte (een gipsplaat of muur met balken), moet je bepalen waar het draagconstructie komt. Een balkzoeker is een handig hulpmiddel om deze gemakkelijk te vinden. De balken zijn het sterkste deel van je muur en je radiator moet hieraan worden opgehangen.
  • Probeer je radiator niet achter grote meubelstukken te installeren, anders kan de warmte niet door de kamer circuleren.
  • Vergeet als je hem aan een buitenmuur hangt niet om te isoleren, dit kan eenvoudig worden gedaan met een warmtereflector.

Wat voor soort muur heb ik?

radiator-kachel

De eenvoudigste manier om erachter te komen of jouw muur van gipsplaat is, is door erop te kloppen en te luisteren naar het geluid dat het maakt. Als het gipsplaat is, zal het hol zijn en dus een luider geluid maken, als het metselwerk is, hoor je gewoon een doffe dreun zonder weerkaatsing.


Dubbele brandstof

witte-radiator

Je kunt een thermostatisch verwarmingselement toevoegen zodat je jouw radiator ook op een andere brandstof werkt. Dit is een apparaat dat in jouw radiator zit en waarmee je jouw aangesloten radiator met elektriciteit kunt verwarmen. Het voordeel hiervan is dat je er zelf een kunt verwarmen, zoals bijvoorbeeld jouw handdoekrek in de badkamer, zonder veel energie te verbruiken om jouw hele huis op te warmen.

Dubbele brandstof radiatoren bieden je veel meer flexibiliteit en controle dan standaard radiatoren en handdoekrekken omdat ze kunnen worden gebruikt wanneer jouw centrale verwarmingssysteem is uitgeschakeld.


Overweeg jouw bestaande leidingen

Bekijk waar jouw leidingwerk loopt – loopt het langs de muur of komt het uit de vloer?

  • Als het langs de muur loopt, heb je genoeg opties als je ervoor kiest om de grootte of de stijl van de radiator te veranderen. Een nieuwe radiator met dezelfde breedte of breder dan de bestaande kan eenvoudig worden gemonteerd, waarbij het overtollig leidingwerk wordt weggehaald. Als je een smaller model kiest, moet het leidingwerk mogelijk worden verlengd. Als je hierover twijfelt, kun je het beste een gekwalificeerde loodgieter raadplegen.
  • Als het uit de vloer omhoog komt, kan dit voor enkele uitdagingen zorgen. Als je kiest voor vervanging van een vergelijkbare maat, zou dit geen probleem moeten opleveren, maar als je de maat of de stijl wilt wijzigen, moet je mogelijk de vloerdelen optillen om de leidingen te verplaatsen. Neem als je een muur met balken hebt een paar minuten de tijd om de grootte van de muur of het gebied waar je de radiator wilt ophangen, de afstand tussen de bestaande leidingen (in en uit) en de afstand tussen de stijlen op te meten. 

Heb ik radiatorkranen nodig?

radiator-kat

Je hebt voor elke radiator een paar kranen nodig omdat deze worden gebruikt om de warmteafgifte te regelen. Deze moeten apart bij de radiator worden gekocht.

Zorg ervoor dat je weet hoe groot de buis is, zodat u de juiste maat kunt kopen en onthoud dat het type buis dat je hebt van invloed is op het type kraan dat je nodig hebt. Normaal gesproken moet je een kraan van 15mm of 22mm kopen, aangezien dit de meest voorkomende buismaten zijn.


Je radiator stijl kiezen 

Als je een designelement in je huis wilt creëren, overweeg dan om een speciale bank boven je kolomradiator te plaatsen. Het is een ideale plaats in een gang voor sleutels en de post of kan worden gebruikt als een zitbank naast een raam voor extra zitplaatsen of om opslag te bieden. Kies je voor een bank, gebruik dan voor extra ondersteuning vloermontagebeugels.

Centrale verwarming radiatoren

Deze radiatoren hebben de hoogste warmteafgifte en het grootste verwarmingsrendement van alle stijlen radiatoren, waardoor ze in veel huizen een populaire keuze zijn. Ze gebruiken golfplaten (convectoren) om warmte de kamer in te stralen.

Je kunt voor kleinere kamers stijlen met één paneel krijgen of dubbele panelen die meer warmte produceren en verder van de muur uitsteken. Overweeg voor de grootste warmteafgifte een drievoudige radiator die een combinatie van drie panelen en drie convectoren gebruikt. Geweldig voor grotere ruimtes, maar ook ideaal als je een kamer uitbreidt en geen extra radiatoren wilt installeren.

Kolomradiatoren

Als je historische charme aan jouw huis wilt toevoegen of juist wilt behouden, waarom zou je dan niet een kolomradiator overwegen om jouw kamer een traditionele uitstraling te geven? Deze moderne modellen lijken qua stijl op de gietijzeren radiatoren, die hun oorsprong hebben in het Victoriaanse tijdperk, maar bieden een grotere warmte-efficiëntie dan hun voorgangers. De jaga strada radiator is een model die hiervoor geschikt is.

Designradiatoren

Designradiatoren kunnen jouw huis een reeks voordelen opleveren – van ruimtebesparende technologieën tot producten voor twee doeleinden, die als spiegels, memoborden en meer kunnen dienen.

Ze zijn een ideale manier om een kamer een moderne, eigentijdse uitstraling te geven en kunnen stijlvolle, aantrekkelijke elementen creëren die je niet hoeft te verbergen.

Verticale radiatoren

Verticale radiatoren zijn beschikbaar in een reeks kleuren en stijlen, die gemakkelijk in smalle wandruimtes passen en een creatief alternatief vormen voor de meer traditionele. Als je een kleinere kamer hebt, nemen deze minder ruimte in beslag, waardoor er meer ruimte voor de meubels overblijft. Een henrad alto plan is in dit geval zeker een aanrader vanwege zijn vlakke voorplaat.

Verticale radiatoren kunnen op zichzelf al een decorstuk zijn, vooral als je een gedurfd ontwerp kiest om de textuur van de muur te doorbreken.

Handdoekradiatoren

Droog je handdoeken en voeg wat extra warmte toe aan je badkamer met een handdoekradiator, die het knus en gezellig kan gemakkelijk en stijlvol kan zijn.

We hebben voor alle indelingen verschillende hoogtes en breedtes beschikbaar.

Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn een uitstekende keuze voor kamers zonder bestaand leidingwerk, zoals bijvoorbeeld zolder. Ze zijn gemakkelijk te monteren en energiezuinig.

Een ander voordeel van elektrische radiatoren is dat je met een ingebouwde thermostaat de temperatuur nauwkeurig kunt regelen.

Gietijzeren radiatoren

Gietijzeren radiatoren hebben meer tijd nodig om op te warmen en om weer af te koelen, waardoor ze lang warm blijven nadat je de verwarming hebt uitgezet. Dit betekent dat ze een uitstekende keuze zijn voor grote kamers met hoge plafonds.

De stijl is geweldig voor een ouder historisch huis of kan een mooie aanvulling in een eigentijdse inrichting zijn.

Vlakke paneelradiatoren

Als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier om jouw radiatoren te vervangen, hoef je niet verder te zoeken dan onze eenvoudig te verwisselen vlakke paneelradiatoren.

Deze zijn compact ontworpen en passen in elk huis, zonder al te veel ruimte in te nemen.

RVS radiatoren

Roestvrijstalen radiatoren zijn niet alleen ontworpen om een verbluffende functie in een kamer te zijn, maar zijn ook zeer efficiënt. Ze zijn verkrijgbaar in tal van mooie afwerkingen, die gemakkelijk te reinigen en te onderhouden zijn.

Roestvrij staal corrodeert of roest niet zoals sommige andere metalen en gaat daarom lang mee.

Spiegelradiatoren

Onze spiegelradiatoren zijn een uitstekende keuze voor gangen, slaapkamers of badkamers, omdat ze een grotere ruimte groter doen lijken.

Ze vormen een stijlvolle aanvulling op de kamer, terwijl ze je warmte en diepte geven.

Ruimtebesparende radiatoren

Ruimtebesparende radiatoren zijn perfect om het meeste uit jouw kamer te halen en tegelijkertijd jouw huis warm te houden.

Deze kunnen om in hoeken worden geplaatst en passen in smallere ruimtes, terwijl ze stijlvol zijn en bij jouw interieur passen.

Radiateurafdekkingen en kasten

Een radiatorkast kan jouw radiator veilig en stijlvol camoufleren.

Dit is een ombouw voor jouw radiatoren, waardoor je meer vrijheid hebt om in overeenstemming met jouw kamer in te richten of om van de radiator een statement te maken.

Leave a Comment