De RAI Vereniging, de overkoepelende organisatie van alle automerken in ons land, heeft een aardige video-animatie uitgebracht over de nieuwe, meer realistische emissietests. Die tests moeten het grote verschil tussen het theoretische brandstofverbruik en de emissie en de praktijkcijfers belangrijk terugbrengen en ze zouden ook de toepassing van sjoemelsoftware moeten kunnen voorkomen. Met de testresultaten moeten consumenten auto’s ook op een eerlijke manier met elkaar kunnen vergelijken. Tot 1 september 2017 werden alle nieuwe auto’s in Europa getest in een laboratorium volgens de NEDC testmethode. In de praktijk bleek dat het werkelijke verbruik en de uitstoot van auto’s te veel afweken van die NEDC resultaten. Daarom is er nu in Europa de WLTP methode, de Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure. Deze test geeft een realistischer beeld van het werkelijk verbruik en de uitstoot van personenauto’s. Bovendien worden auto’s nu ook op de weg getest. Deze Real Driving Emissiontest is bedoeld om de uitstoot van vervuilende stoffen in de praktijk te meten.>>

De RAI Vereniging, de overkoepelende organisatie van alle automerken in ons land, heeft een aardige video-animatie uitgebracht over de nieuwe, meer realistische emissietests. Die tests moeten het grote verschil tussen het theoretische brandstofverbruik en de emissie en de praktijkcijfers belangrijk terugbrengen en ze zouden ook de toepassing van sjoemelsoftware moeten kunnen voorkomen.

In Europa moeten alle nieuwe auto’s worden getest op de uitstoot van vervuilende stoffen, op hun CO2 uitstoot en op hun brandstofverbruik. Er zijn immers grenzen gesteld aan de maximale uitstoot. Met de testresultaten moeten consumenten auto’s ook op een eerlijke manier met elkaar kunnen vergelijken. Tot 1 september 2017 werden alle nieuwe auto’s in Europa getest in een laboratorium volgens de NEDC testmethode. In de praktijk bleek dat het werkelijke verbruik en de uitstoot van auto’s te veel afweken van die NEDC resultaten. De methode was ernstig verouderd, veel te theoretisch en bleek te beïnvloeden. Daarom is er nu in Europa de WLTP methode, de Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure. Deze test geeft een realistischer beeld van het werkelijk verbruik en de uitstoot van personenauto’s. De onderzoekmethode is drastisch gemoderniseerd en uitgebreid met nieuwe variabelen zodat de test meer een gemiddelde autorit in de praktijk evenaart. Bovendien worden auto’s nu ook op de weg getest. Deze Real Driving Emissiontest is bedoeld om de uitstoot van vervuilende stoffen in de praktijk te meten.

De testen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat we de lucht schoon houden, om het brandstofverbruik en daarmee de CO2 uitstoot te meten, en ook om de hoogte van de aanschafbelasting te bepalen. Want hoe meer CO2 een auto uitstoot, hoe hoger die BPM is. Onder de WLTP methode vallen de gemeten CO2 waardes voor veel auto’s iets hoger uit. In september 2018 moeten alle nieuwe auto’s WLTP getest zijn. In 2019 komen er dan nieuwe BPM tabellen, opdat automobilisten niet meer belasting gaan betalen als gevolg van de WLTP invoering. De nieuwe testen zijn een belangrijke stap om de prestaties van ons wagenpark beter in beeld te krijgen. Bovendien helpt dit fabrikanten om schonere en zuinigere auto’s te ontwikkelen. Op die manier bouwen we samen aan een duurzame samenleving, aldus de RAI Vereniging. Maar laten we kritisch blijven: eerst zien, dan geloven. Zie hier de video.

Leave a Comment