Ondanks dat de voordelen van het scheiden van afval de afgelopen jaren op grote schaal zijn gepubliceerd, recycleert een groot deel van de bevolking nog niet. Er is natuurlijk een eerste keer voor alles en de meeste mensen, inclusief ikzelf, kunnen zich herinneren dat ze alles gewoon in de afvalcontainers gooiden zonder te sorteren.

Als afval scheiden nieuw voor je is, als je twijfelt over een aantal van de betrokken kwesties of als je je gewoon afvraagt of het wel allemaal de moeite waard is, heb ik deze lijst met tien redenen samengesteld waarom je zou het afval zou moeten scheiden. Ik hoop op zijn minst dat je na het lezen ervan zult begrijpen waarom mensen zoals ik vinden dat afval scheiden zo belangrijk is. Sterker nog, ik hoop dat je serieus zult overwegen om zelf meer afval te gaan scheiden.

De tien beste redenen om afval te scheiden

afvalcontainer-zwart-weg

 1. Vermindert de schade aan het milieu
 2. Zakelijke voordelen en het creëren van banen
 3. Moedigt mensen aan om globaal te denken
 4. Het sneeuwbaleffect
 5. Iedereen moet erbij betrokken worden
 6. Zet de politici onder druk
 7. Het is gratis
 8. Minder besmetting
 9. Veel bronnen zijn eindig
 10. Verpakking en afval

Ik zal hieronder gedetailleerd op elke reden ingaan.

1. Vermindert de schade aan het milieu

roze-afvalcontainer

De voordelen voor het milieu van het scheiden van afval zijn onder meer:

 • Minder afval dat op stortplaatsen terechtkomt of wordt verbrand
 • Bespaarde energie
 • Natuurlijke hulpbronnen zoals hout en water worden gespaard
 • Stopt de vervuiling door de noodzaak om nieuwe grondstoffen te verzamelen weg te nemen

Kortom, hoe meer afval er wordt gescheiden, hoe minder schade aan het milieu zal worden toegebracht.

2. Zakelijke voordelen en het creëren van banen

Iedereen heeft voordeel van het scheiden van afval. Het is niet alleen goed voor het milieu en om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar het is ook goed voor bedrijven en de industrie omdat het energie bespaart. Dat komt omdat het goedkoper is om grondstoffen uit gerecycleerd afval terug te winnen dan door het schadelijke en dure proces te gaan om ze helemaal opnieuw te extraheren of door de oorspronkelijke productieprocessen te doorlopen. Er worden ook banen gecreëerd.

3. Moedigt mensen aan om mondiaal te gaan denken

Het scheiden van afval zorgt ervoor dat mensen mondiaal gaan denken, aangezien de vernietiging van het milieu en duurzaam leven niet alleen problemen zijn van één land, maar voor de hele mensheid en de planeet. Als alle mensen doorgaan zoals nu, zullen we geen plaatsen meer hebben om het synthetische afval te dumpen en zullen we het milieu ernstige schade toebrengen, zoals bij de opwarming van de aarde gebeurt. Alle flessen en glasproducten kunnen worden gerecycleerd en het glas kan opnieuw worden gebruikt. Plastic flessen en containers moeten ook worden ingezameld voor recycling. Spoel ze uit en bewaar ze in een doos.

4. Het sneeuwbaleffect

person in blue jacket and gray pants playing on snow covered ground during daytime

Tussen 2/3 en 3/4 van het huishoudelijk afval is momenteel recycleerbaar. Hoe meer mensen zich met het scheiden van afval bezighouden, hoe meer middelen beschikbaar kunnen worden gemaakt voor recycling en hoe meer druk kan worden uitgeoefend op fabrikanten en winkels om hernieuwbare materialen voor zaken zoals verpakkingen te gebruiken.

5. Iedereen moet erbij betrokken worden

Het scheiden van afval is niet iets waar alleen een handvol milieuactivisten bij betrokken zou moeten zijn – het is iets dat iedereen moet doen. Er is overweldigend wetenschappelijk bewijs dat het door de mens gemaakte synthetisch afval, dat niet wordt gerecycleerd, ernstige problemen voor de gezondheid, het weer en het ecosysteem in het algemeen veroorzaakt. Hoewel het waar is dat slechts een paar mensen, die 50% van hun afval scheiden, niet veel verschil zouden maken, kan het wel een enorm verschil maken als de meerderheid van de mensen het gaat doen.

6. Zet de politici onder druk

Hoe meer mensen afval gaan scheiden, des te sterker de boodschap aan de politici en leiders is dat er op nationaal en internationaal niveau krachtig moet worden opgetreden. Gewone mensen, die verantwoordelijkheid nemen voor hun afval, maken daarom zowel politiek als praktisch een verschil.

7. Het is gratis

geld-munten

Het scheiden van afval is over het algemeen gratis. Het kost je alleen wat tijd en moeite om je afval in de basiscategorieën te sorteren en blikjes en flessen uit te wassen. Het kost misschien ook, afhankelijk van je afvalinzameling diensten, een kleine hoeveelheid brandstof voor het vervoer van je te recycleren dozen en zakken. Ga je verbouwen? Dan heb je een puincontainer nodig en moet je samen met de gemeente bespreken waar het puin gestort kan worden.

8. Minder besmetting

Afval vervuilt in het algemeen het milieu. Wanneer plastic afval in rivieren en oceanen terechtkomt, schaadt het mariene organismen en kan het in de voedselketen terechtkomen, wat problemen voor vogels en en andere dieren veroorzaakt. Afval kan ook de bodem verontreinigen. Het ondermijnt plaatselijke ecosystemen. Afval scheiden is de meest verantwoorde manier waarop met afval kan worden omgegaan.

9. Veel bronnen zijn eindig

Veel van de bronnen, die in de moderne wereld worden gebruikt om producten en verpakkingen te produceren, zijn eindig. Plastic heeft bijvoorbeeld olie nodig en die olie zal uiteindelijk opraken. Hoe eerder en uitgebreider we kunnen overschakelen op het gebruik van alleen hernieuwbare brandstoffen en materialen en deze vervolgens recyclen, hoe beter. Over het algemeen is het beter om herbruikbare artikelen en apparaten te gebruiken in plaats van producten voor eenmalig gebruik.

10. Verpakkingen en afval

assorted-color cardboard box lot

Je kunt de hoeveelheid afval, die je in het algemeen produceert, ongeacht of het recyclebaar is of niet verminderen door na te denken over de dingen die je koopt. Hoe minder plastic verpakkingen er bijvoorbeeld in een product zitten, hoe minder afval er overblijft nadat je het hebt gebruikt of geconsumeerd. In sommige winkels kun je losse producten zoals rijst, koffie en linzen in bulk kopen en je eigen (herbruikbare) potten en containers vullen.

Leave a Comment