Vraag jij je wel eens af of je eiwitshakes moet gebruiken? Dit is vaak aan te raden om specifieke redenen. Ik denk dat er heel wat mensen zijn, die denken dat ze eiwitshakes nodig hebben als ze sporten. Laten we eens kijken of dat ook zo is.

Wat zijn eiwitten?

black magnifying glass on white and brown marble table

Eiwitten zijn, net als koolhydraten, macronutriënten. Macronutriënten worden als brandstof voor ons lichaam gebruikt. Dit betekent dat eiwitten calorieën leveren. Het leveren van brandstof is echter niet de hoofdtaak van de eiwitten in ons lichaam.

Ons lichaam bestaat grotendeels uit eiwitten. Eiwit maakt in wezen deel uit van ons DNA. Onze spieren en huid zijn gemaakt van eiwitten. We hebben eiwitten in ons bloed. Hormonen zijn eiwitten. Je kunt dus zien dat we eiwitshakes om veel verschillende redenen, behalve voor energie, nodig kunnen hebben.

Eiwitten zijn opgebouwd uit kleine componenten, die aminozuren worden genoemd. Ons lichaam produceert 9 van de aminozuren, die ons lichaam nodig heeft, niet. Dit betekent dat deze aminozuren in onze voeding moet voorkomen omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Dierlijke eiwitten worden complete eiwitten genoemd. Veel bronnen van plantaardige eiwitten, behalve soja, zijn ‘onvolledig’. Bij onvolledige eiwitten ontbreken er één of meerdere essentiële aminozuren.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor eiwitten is gebaseerd op lichaamsgewicht: 0,8 gram eiwit per kilogram gewicht. Dit komt neer op 56 gram per dag voor de gemiddelde man en 46 gram per dag voor de gemiddelde vrouw. Als een voedingsstof, zoals eiwit, een ADH heeft, betekent dit dat er voldoende onderzoek is gedaan om te kunnen zeggen dat dit de hoeveelheid is, die voldoende is voor de meerderheid van de gezonde mensen.

Er zijn natuurlijk ook gevallen waarin mensen meer of minder eiwitten nodig hebben dan de ADH. Zo wordt aan mensen met een nierziekte, die nog niet gedialyseerd zijn en proberen om hun ziekte te vertragen, geadviseerd om minder dan de ADH te eten. Er zijn natuurlijk ook mensen die méér dan de ADH moeten eten. Dialysepatiënten en mensen die herstellen van bepaalde ziekten hebben waarschijnlijk meer eiwitten nodig. Gezonde mensen kunnen ook extra eiwitten nodig hebben zoals bijvoorbeeld zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en atleten.

1. Je eet niet genoeg eiwitten

gezond-eten

Om welke reden dan ook (en er kunnen er veel zijn), kun je het aanbevolen eiwitniveau gewoon niet bereiken. Misschien heeft dit te maken met jouw voedselvoorkeuren, voedselintoleranties, planning of budget. We raden dan aan om je eiwitniveau aan te vullen met eiwitshakes van BASE247.nl.

2. Je nuttigt een maaltijd of misschien wel twee waarbij jouw eiwitinname laag is

Veel van mijn klanten nuttigen een ontbijt met veel koolhydraten. Ontbijtgranen, bagels, muffins en toast zijn veel voorkomende ontbijt keuzes. Deze keuzes zijn geen rijke eiwitbronnen. Het eten van uitgebalanceerde maaltijden is niet alleen belangrijk om in jouw behoefte aan energie en voedingsstoffen te voorzien, maar ook om te helpen bij het verzadigen. Die energiedaling halverwege de ochtend die je voelt, zal verdwijnen als je ontbijt niet alleen koolhydraten maar ook eiwitten en vetten bevat.

3. Je traint en je hebt eiwitten nodig om te helpen herstellen

fitness-instructeur

Het idee dat hoe meer eiwitten je eet, hoe meer spieren je krijgt, is niet persé 100% waar. Om spierkracht en -massa te krijgen, moeten we eerst het werk doen (oefeningen). We hebben energie in de vorm van koolhydraten of een Pre Workout supplement nodig om het werk te kunnen doen en vervolgens eiwitten om te helpen herstellen na het werk. Dit herstel zal helpen bij het opbouwen van spieren.

Atleten en sporters die hoge intensiteit trainingen doen, hebben behoefte aan extra eiwitten. Dit is echter geen overdreven behoefte. De ADH voor een marathonloper is bijvoorbeeld 1,2-2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Een persoon kan deze hoeveelheid eiwit waarschijnlijk niet alleen uit voedsel opnemen.

4. Je hebt een medische aandoening waarbij je voldoende of extra eiwitten moet consumeren.

Voorbeelden:

  • Dialysepatiënten.
  • Patiënt met een grote wond.
  • Diabetici – hebben bij elke maaltijd en tussendoortje een evenwicht tussen eiwitten en koolhydraten nodig.
  • Bariatrische (gewichtsverlies) chirurgie. Patiënten hebben extra proteïne nodig om spierverlies tijdens snel gewichtsverlies te voorkomen.

5. Je bent een vegetariër, die nog steeds experimenteert met maaltijd combinaties en plantaardige eiwitbronnen

Veganistische en vegetarische diëten zijn over het algemeen een gezonde manier van eten. Soms bestaat er bezorgdheid dat mensen. die een plantaardig dieet volgen, mogelijk niet voldoende eiwitten of niet alle essentiële aminozuren binnenkrijgen. Dit is echt geen probleem zolang de voeding maar gevarieerd is en een rijke, plantaardige eiwitbron bevat.

Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Leave a Comment