Nederland is voor fietsliefhebbers een waar fietsparadijs. Fietsen is zo’n sterk onderdeel van onze cultuur, dat we een aantal leuke weetjes hebben verzameld over waarom we er zo dol op zijn. Wij hopen dat je inspiratie uit dit artikel haalt!

1. Fietsen is een geliefd onderdeel van ons dagelijks leven

koppel-relatie-fietsen

In Nederland houden we erg van fietsen. De gemiddelde volwassene fietst ongeveer 1.000km per jaar en tieners fietsen twee keer zo ver! Iedereen, hoe oud ook, fietst. Fietsen is hier gewoon een levensstijl – jonge professionals gebruiken hun fiets of zelfs elektrische fiets voor ongeveer 75% van hun reizen en een kwart van de senioren rijdt elke dag.
Het helpt natuurlijk dat er meer dan 35.000km toegewijde fietspaden in Nederland zijn, want met zoveel mooie fietsroutes is het gewoon leuk om eropuit te trekken!

2. Baby’s fietsen al vanaf de geboorte mee in de bakfiets

Een bakfiets is een populaire fiets waarmee Nederlanders bijna alles (inclusief kinderen van alle leeftijden) van plek naar plek vervoeren. Het is niet ongebruikelijk om in de grachtengordel van Amsterdam een moeder, een vader of zelfs een grootouder op een bakfiets met twee of drie kinderen te zien trappen.

3. De verkeersregels zijn zo fietsvriendelijk dat Nederlanders geen helm nodig hebben

De fietsinfrastructuur in Nederland is zo goed doordacht, dat fietsongevallen, zeker gezien het aantal mensen dat fietst, verrassend laag zijn. Speciale verkeersremmende systemen houden gedeelde wegen veilig voor tweewielers, waardoor het risico op gevaarlijke ongevallen wordt verkleind. En aangezien we zo ongeveer alles op onze fietsen doen – zelfs naar bruiloften gaan – zou een helm gewoon niet werken!

4. Spandex is tenzij je een wielrenner bent niet vereist

fietsen

In andere landen spannen fietsers zich in veel spandex om op hun fiets te stappen. Maar hier dragen ze gewoon normale kleding, aangezien de meeste dagelijkse reizen op de fiets worden gedaan. Niemand heeft tijd om vijf keer per dag van outfit te wisselen en Nederland is zo vlak dat je je zelden in het zweet werkt. In Nederland dragen alleen wielrenners lycra en niet de gemiddelde fietser.

5. We hebben de grootste fietsenstalling ter wereld

Als je fietstocht je naar Utrecht brengt, kijk dan eens onder het treinstation naar ‘s werelds grootste fietsenstalling. Ongeveer 40% van de reizigers komt hier op de fiets aan, dus de stad had een infrastructuur nodig om al die wielen op te vangen. Deze mooie en functionele garage is in 2019 voltooid en biedt aan 12.500 fietsen plaats.

6. Nederland is de veiligste plek ter wereld om te fietsen

black mountain bike parked near the road

De European Cyclists Federation stelt elk jaar statistieken over fietsveiligheid in Europa samen en Nederland neemt vaak de eerste plaats in. Dat is, gezien onze afkeer van helmen, waarschijnlijk een goede zaak!

7. Nederlandse zonnefietspaden wekken elektriciteit op

Wij Nederlanders zijn trots op onze groene reputatie, maar we tillen het met fietspaden op zonne-energie naar een heel nieuw niveau. Een pilotprogramma uit 2014 nabij Amsterdam verving het normale oppervlak door een speciaal gecoat pad, ingebed met zonnepanelen. In het eerste jaar leverde het 70 meter lange zonnefietspad 9.800kWh elektriciteit aan het net. Het concept is inmiddels uitgebreid naar andere Nederlandse provincies.

8. De fietsspits heeft haar eigen charme

In Utrecht, een stad met ongeveer 350.000 inwoners, rijden dagelijks ongeveer 125.000 mensen in één van de hoofdstraten. Het is echter verre van chaotisch. Het is eigenlijk een prachtig, organisch gechoreografeerd spektakel, dat je echt moet zien om te geloven.

9. Fietsen is romantisch

Eén van de meest romantische manieren om een vakantie door te brengen, is door met iemand van wie je houdt gewoon naar een mooie plek te fietsen. En als je dichtbij wilt blijven, zijn er tal van mogelijkheden: van tandemfietsen tot familiefietsen of gewoon hand in hand langs een gracht fietsen.

10. Honden zijn ook fietsliefhebbers

Veel Europese steden zijn hondvriendelijk, maar de Nederlanders geven ze een nog groter gevoel van vrijheid omdat ze op de fiets zitten. Je ziet overal honden met hun baasjes fietsen: kleine honden in manden, grote honden in bakfietsen en zelfs honden, die netjes balanceren op kinderzitjes.

Leave a Comment