Als je overweegt om de vloeren in je eigen huis of in een huurwoning te gaan veranderen, dan is het een goed idee om voor een vloer van hardhout te kiezen. Je denkt misschien dat het duur is of moeilijk om te leggen, maar dat valt reuze mee en eigenlijk zijn de mooiste houten vloeren op de lange termijn juist een hele goede investering

1. Hardhouten vloeren zijn eenvoudig te reinigen en duurzaam

houten-vloer-licht

Bij het kiezen van een nieuwe vloer zul je je waarschijnlijk meteen afvragen hoe gemakkelijk een bepaalde vloer schoon te maken is. Zeker als je bijvoorbeeld met een groot gezin in huis woont of kleine kinderen of huisdieren hebt, is dit als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken een belangrijk punt om op te letten. Als je kinderen of huisdieren hebt, kan het steeds moeten stofzuigen of het proberen om vlekken te verwijderen een tijdrovende klus zijn. Vooral als je tapijt hebt, kan het reinigen van de vloer lastig zijn. Bij hardhouten vloeren hoef je alleen maar te vegen en te dweilen. Schoonmaken is met dit soort vloeren een eitje.

Naast dat een houten vloer gemakkelijk schoon te maken is, heeft de vloer ook een lange levensduur: je kunt verwachten dat je alle jaren, dat je in een huis woont, de vloer niet meer hoeft te vervangen. Hardhouten vloeren worden natuurlijk vuil, maar ze absorberen geen gemorste vloeistoffen wat bij tapijt wel het geval is. Na verloop van tijd zul je op houten vloeren wel slijtplekken van het lopen gaan zien, maar dan kun je je vloeren laten schuren en opnieuw behandelen of overspuiten. Deze vloeren slijten minder hard dan bijvoorbeeld laminaat, tapijt of tegels. Tapijt gaat drie tot zes keer minder lang mee dan de meeste hardhouten vloeren. De aanschaf van een houten vloer is duurder dan tapijt, maar in de loop van de tijd heeft de vloer minder onderhoud nodig.

2. Houten vloeren verhogen de waarde van je huis

Hoewel het laten leggen van hardhouten vloeren natuurlijk een investering is, voegt het in tegenstelling tot andere soorten vloeren waarde toe aan je woning. Als je je huis ooit wilt verkopen, zullen veel mensen de hardhouten vloeren als een zeer groot voordeel zien. De vloeren zijn in de ogen van de meeste mensen duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en er blijven geen geuren of vlekken van de vorige eigenaars of huurders in achter. Omdat ze bij vele soorten inrichtingen en decoratiestijlen passen, hoeven de nieuwe eigenaren hun meubels of inrichting ook niet aan de bestaande vloer in hun nieuwe huis aan te passen.

3. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar

Hoewel dit natuurlijk ook voor tapijt geldt, is het zo dat houten vloeren niet alleen in veel verschillende stijlen worden aangeboden, maar dat ze ook nooit echt uit de mode raken. Andere soorten vloeren kun je dan misschien wel in verschillende kleuren aanschaffen, maar kunnen ze ook de tand des tijds doorstaan? Is dat tapijt uit de jaren ‘70 nog steeds in de mode? Nee.

Hardhouten vloeren, massief of bewerkt, zijn in veel verschillende afwerkingen en kleuren verkrijgbaar en passen perfect in iedere ruimte. Wil jij een veelzijdige vloer die vrijwel bij alles in huis past? Overweeg dan het leggen van hardhouten vloeren zoals bijvoorbeeld een vloer van licht esdoornhout of een vloer van eikenhout. Als je de voorkeur geeft aan een meer opvallende look in je huis, zijn er ook veel exotische hardhouten opties zoals tigerwood hout of ook wel mukulungu hout genoemd beschikbaar. Je kunt ook denken aan leuke visgraat vloeren. Als je van donkere kleuren houdt, die er heel rijk en intens uitzien, zijn vloeren van donker eikenhout ook wel midnight oak genoemd een goede keuze. Dit hout is bijna zwart. Je hebt veel mogelijkheden om uit te kiezen en als je toch niet tevreden bent of na een paar jaar iets anders wilt, kun je de vloer laten overspuiten. Als de kleur na vele jaren is vervaagd, is er dus nog een oplossing terwijl je bij tapijt gewoon pech hebt.

4. Hout is een vernieuwbare hulpbron

houten-vloer-sneakers

Je hoort vast veel over ontbossing en het regenwoud in het nieuws en het is gemakkelijk om te denken dat hardhouten vloeren schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Het tegenovergestelde is echter waar. Het geld van de verkoop van hout gaat terug naar de houtindustrie, die eigenlijk de aanplanting van bossen ondersteunt. Bovendien komt veel van het exotische hout uit duurzame bossen. Volgens het World Resources Institute groeien er in Noord-Amerika eigenlijk meer bomen dan er worden gekapt – met andere woorden, jouw hardhouten vloeren zullen niet leiden tot het verdwijnen van de bossen. Verder zijn bepaalde opties nog hernieuwbaarder dan andere. Neem bijvoorbeeld kurk en bamboe – hoewel dit technisch gezien eigenlijk geen hout is, worden deze twee materialen wel steeds populairder. Hardhouten vloeren zijn categorisch een veilige keuze voor duurzame vloeren.

5. Het is goed voor mensen met allergieën

Als je allergieën voor dierenhaar, huidschilfers, stof of iets anders hebt dat in vloerbedekking kan achterblijven, kan het laten leggen van een nieuwe vloer veel verbeteren. Tapijten houden veel allergenen vast en als mensen last hebben van ademhalingsproblemen door hun allergieën, kan dit erg gevaarlijk zijn. Met hardhouten vloeren blijven deze allergenen op de vloer liggen en kunnen ze gemakkelijk worden schoongemaakt. Komt er iemand op bezoek die allergisch is voor katten en heb jij toevallig een kat? Zolang ze niet ernstig allergisch zijn, kan het grondig schoonmaken van de vloer het ongemak verlichten. Hardhouten vloeren kun je snel met een vochtige dweil grondig schoonmaken.

Het leggen van hardhouten vloeren kan dus voor veel voordelen zorgen. Het verhoogt de waarde van het huis, ziet er geweldig uit, is gemakkelijk schoon te maken en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Leave a Comment