Laten we beginnen met het feit dat Android telefoons helemaal zo slecht nog niet zijn en iedereen zijn eigen mening erover heeft. De Samsung Galaxy S10 en de Google Pixel 3 zijn vooral aantrekkelijk voor mensen die een prachtig ontwerp en de meest fascinerende camera willen. Maar wanneer de meeste vrienden en familieleden mij vragen welke telefoon ze moeten kopen, heb ik toch de neiging om iPhones boven Android-toestellen aan te bevelen.

Merk op dat ik niet “iOS boven Android” heb gezegd. De reden om voor Apple met de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max te kiezen, is niet alleen het platform. Het is ook gewoon hoe de software en de hardware elkaar aanvullen. De iPhone werkt ook naadloos samen met andere Apple-gadgets, waaronder Macs, Apple Watch en Apple TV. Er speelt hier dus echt een ecosysteem factor mee.

1. iPhones zijn sneller

Als je erover denkt om een nieuwere iPhone te kopen, moet je echt weten dat de A12 Bionic-chip iets is, wat het Android-kamp nog lang niet heeft. De iPhone XS versloeg bijvoorbeeld de Snapdragon 855-chip van de Galaxy S10 Plus in Geekbench 4, die de algehele prestaties meet. De kloof is dankzij de Snapdragon 855-processor, die de toonaangevende Android-telefoons van dit jaar van stroom zal voorzien, al kleiner dan voorheen maar de iPhone XS scoorde een hogere 11.420 op de 855-gevoede Galaxy S10 Plus 10.732. De nieuwste iPhones video’s kunnen sneller transcoderen, waarbij de iPhone XS slechts 39 seconden nodig heeft, vergeleken met bijna 2,5 minuten in het geval van de Galaxy S10. Dit snelheidsverschil maakt dat je ook kunt genieten van een betere ervaring bij het gebruik van de veeleisende augmented-reality-apps.

2. Betere hardware- en software-integratie

In de loop van de jaren zijn er al tal van voorbeelden gegeven van het voordeel dat Apple zijn eigen hele widget bezit, wat betekent dat er bepaalde dingen zijn, die alleen kunnen worden uitgevoerd. En ze zijn andere hiermee ruimschoots voor. Het nieuwste voorbeeld is Face ID, waarmee je veilig met behulp van een 3D-scan van je gezicht via een TrueDepth-sensor op de iPhone wordt ingelogd. Andere bedrijven hebben geprobeerd om Face ID te kopiëren, maar geen enkel bedrijf is hierin geslaagd. 
Animoji en Memoji zijn andere voorbeelden van naadloos samenwerkende hardware en software van Apple. Het equivalent van Samsung, AR Emoji, lijkt in vergelijking hiermee een halfbakken poging.

3. Eenvoudigste telefoon om te gebruiken

Ondanks alle beloftes van de fabrikanten van Android-toestellen om hun toestellen te stroomlijnen, blijft de iPhone verreweg het gemakkelijkste te gebruiken. Sommigen betreuren dan ook het gebrek aan verandering in het uiterlijk van iOS door de jaren heen, maar ik vind het een pluspunt dat het nog vrijwel hetzelfde werkt als in 2007. Je pak het op, zet het aan, raak de app aan en het zal zich openen.

Natuurlijk heeft Apple de afgelopen jaren wel een aantal verbeteringen aangebracht, zoals bijvoorbeeld Siri en Control Center. Bij de iOS 11 voegde Apple de mogelijkheid toe om live foto’s te bewerken, betalingen naar vrienden te sturen in een Berichten-app en via de juiste Bestanden-app bestanden te ordenen (wat veel te laat is aangezien Android vanaf het begin al toegang tot deze bestanden heeft). En bij de iOS 12 kregen gebruikers Siri-snelkoppelingen en -suggesties, snellere prestaties, Group Facetime en andere verbeteringen. Je kunt verwachten dat die verbeteringen ook dit najaar bij het uitbrengen van de iOS 13 verder zullen gaan.

4. OS-updates wanneer je dat wilt

Dit zal een doorn zijn in het oog van de Android-fans. Vanaf februari 2019 gebruikte volgens Apple maar liefst 83% van alle iOS-apparaten, die in de afgelopen 4 jaar werden geïntroduceerd, iOS 12. Google heeft de cijfers voor de nieuwste Android Pie nog niet eens vrijgegeven. En het heeft bij de oudere Android Oreo versie ongeveer een jaar geduurd om slechts 19% te bereiken. Het hele probleem is, met uitzondering van pure Android-telefoons zoals de Pixel 3, dat de modellen van Samsung en LG zich in allerlei bochten moeten wringen om je de nieuwste versie van OS van Google te kunnen brengen. Bovendien schenken de fabrikanten meestal ook niet meer zo veel aandacht aan de oudere telefoons. Deze situatie wordt wel steeds beter, maar het gaat niet snel genoeg.

Als je een compatibele iPhone bezit, kun je al bijwerken naar de nieuwste versie van iOS op de dag dat deze wordt uitgebracht (of vlak daarna, afhankelijk van hoe de servers van Apple de drukte kunnen opvangen). Deze dynamiek zal ook binnenkort zeker niet veranderen.

5. De beste apps eerst

Nu zowel iOS als Android miljoenen apps in hun stores hebben, is de concurrentie afgelopen, toch? Nou niet echt. De iPhone is nog steeds favoriet bij ontwikkelaars als het lanceerplatform bij uitstek voor de populairste nieuwe apps.
De Google Play Store is vergelijkbaar met Netflix onder de app stores. Het krijgt de hits, maar meestal nadat ze al op iOS te zien zijn geweest. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Fortnite, dat enkele maanden duurde om van iOS naar Android over te gaan en zelfs toen was het exclusief voor Samsung. Andere apps, zoals bijvoorbeeld Super Mario Run en de HQ Trivia, hebben ook maanden nodig gehad om bij Android te komen. Andere apps, die ook eerder op de iPhone dan op Android zijn verschenen, zijn Monument Valley 2, Affinity Photo en Snapchat.

De boodschap is dus wel duidelijk. Voor degenen die niet willen worden behandeld als tweederangs app-burgers, is de iPhone nog steeds het neusje van de zalm.

6. Geen bloatware!

Samsung en anderen zijn er beter in geworden om het ongemak voor gebruikers te minimaliseren door alle carrier bloatware in een enkele map te stoppen, maar het blijft gewoon onzin om hiervoor ruimte op je telefoon te moeten reserveren. Je zult nooit zien dat er al vooraf carrier software op een iPhone is geïnstalleerd, wat zal zorgen voor een geweldige vlekkeloze ervaring. Apple heeft misschien een aantal apps die je niet wilt of nodig hebt, zoals bijvoorbeeld Apple Watch, maar het heeft veel meer terughoudendheid dan andere fabrikanten als het gaat om het bundelen van zijn eigen functies. En op de iOS 12 kun je in elk geval de vooraf geïnstalleerde apps, die je niet nodig hebt, uitschakelen.

7. Werkt prachtig in combinatie met Macs

Als je al een tijdje geen Mac hebt geprobeerd, zou je verbaasd staan als je zou weten hoe goed iPhones nu in combinatie met de Mac werken. Met de Continuity-functie in macOS kun je bijvoorbeeld je MacBook gebruiken om tekstberichten te verzenden en te ontvangen en zelfs om oproepen te ontvangen en te maken. Het enige dat je hoeft te doen, is je iPhone in de buurt houden.

Mijn favoriete functie is AirDrop, waarmee je eenvoudig foto’s en video’s via Wi-Fi kunt overbrengen van je iPhone naar een MacBook. Met macOS Mojave en de iOS 12 kun je met de nieuwe functie Continuity Camera direct een foto in een document, e-mail of notitie invoegen.

En dankzij het feit dat iCloud alles gesynchroniseerd houdt, heb je ook op je Mac eenvoudig toegang tot de foto’s die je op je iPhone maakt, evenals tot alle aantekeningen of documenten die je hebt gemaakt.

8. Apple Pay

Naast Android Pay en Samsung Pay heeft Apple nog vele rivalen, maar op dit moment is Apple Pay de populairste methode voor het voltooien van mobiele betalingen. Het is ook heel eenvoudig in gebruik. Het enige wat je hoeft te doen om Apple Pay te kunnen gebruiken, is je iPhone in de buurt van de ondersteunde betaalterminal aan de kassa te houden en vervolgens met je vinger op de Touch ID-sensor van je telefoon te drukken. 
Met de iPhone XS en iPhone XR dubbeltik je gewoon op de zijknop en houd je de telefoon voor je gezicht om Face ID te kunnen gebruiken.
Als je het niet zo’n goed idee vindt om je telefoon te gebruiken om te betalen voor dingen in de winkel, kun je ook een ander alternatief proberen: iOS ondersteunt namelijk ook het verzenden en ontvangen van geld van vrienden en familie vanuit de Berichten-app (Messages app). Ja, er zijn ook apps van derden die dit doen, maar bij de iPhone is het ingebouwd.

Apple introduceert zelfs zijn eigen creditcard genaamd de Apple Card, die belooft je financiële leven te verbeteren door het eenvoudig te maken om bij te houden wat je uitgeeft. Er zijn ook geen verborgen kosten en dagelijkse kosten, die in rekening worden gebracht.

9. Family Sharing

Een Apple-familie die samen speelt, spaart natuurlijk ook samen. Met Family Sharing op de iPhone kunnen mama, papa en de kinderen aankopen doen in de App Store, iTunes en iBooks en je kunt hiervoor maximaal zes personen aanmelden. Je kunt ook nog steeds je eigen iTunes-accounts behouden. Wanneer je kind dan een aankoop wil doen, ontvang je een waarschuwing via de Ask to Buy-functie, zodat je beter kunt bijhouden wat je kind downloadt en zo voorkom je ook een torenhoge rekening.

Je kunt kiezen tussen een 200GB iCloud-opslagplan voor het hele gezin (€ 2,99 per maand of voor 2TB voor €9,99 per maand ).

Andere Family Sharing-functies zijn gedeelde fotoalbums, een gedeelde agenda en de mogelijkheid om op elk gewenst moment te zien, waar je kinderen zich op een plattegrond bevinden. Google biedt geen eenvoudige functie voor het delen van apps voor het gezin op Android-apparaten, maar Android heeft wel andere apps voor ouderlijk toezicht.

10. De beste ondersteuning en hulp

Als je met je Android-telefoon een probleem hebt, kun je op online forums proberen een oplossing te vinden of je kunt je provider bellen. Maar met de iPhone kun je op de Apple-website gebruikmaken van een uitgebreide database met nuttige artikelen vol met tips, kun je hulp krijgen via de live-chat of een afspraak maken bij een Genius Bar in de Apple Store. Met uitzondering van de Pixel-lijn heeft Google deze optie niet voor zijn klanten. Voor andere Android-telefoons moet je via je provider of de fabrikant kijken hoe je probleem kan worden opgelost en je krijgt ook niet hetzelfde serviceniveau.

Conclusie

De beslissing om al dan niet een iPhone of Android telefoon te kopen is niet zo eenvoudig. Sommige mensen zullen meer waarde hechten aan bepaalde hardware, terwijl anderen meer geven om de levensduur van de batterij of mobiele gaming.

Uiteindelijk moet je voor jezelf beslissen welke factoren het belangrijkst voor je zijn en vervolgens de telefoon kiezen die het beste bij jou past.

Leave a Comment