We houden er allemaal van om opties te hebben. Of het nu gaat om de schoenen die je draagt, de programma’s die je streamt of de kleur auto waarin je rijdt, een beetje afwisseling kan meestal geen kwaad. Maar als het aankomt op zoiets belangrijks als het kiezen van een potentiële carrière en opleiding, kan die verscheidenheid een beetje intimiderend worden omdat er veel onderzoek gedaan moet worden.

Als je dit artikel leest, zit je waarschijnlijk midden in het proces van een carrière in de informatietechnologie (IT) of overweeg je misschien een IT traineeship van Young Coders volgen. Als je je afvraagt waarom werken in de IT voor jou de juiste optie zou kunnen zijn, dan ben je hier aan het juiste adres. We hebben gevestigde IT-professionals gevraagd om te vertellen wat ze zo leuk vinden aan werken in de IT en een aantal redenen op een rijtje gezet waarom je het beste in deze cruciale carrière kunt gaan werken.

1. IT-banen hebben geen strikte definitie

IT kan veel betekenen in verschillende bedrijfstakken en op verschillende werkplekken. Je kunt je bezighouden met database- en systeembeheer, werken met hardware, telefonische ondersteuning bieden voor software, netwerken opzetten, beveiligingsproblemen oplossen in een firewall of, hoogstwaarschijnlijk, een combinatie hiervan.

IT-mannen en -vrouwen zijn meestal duizendpoten en ze werken met veel verschillende hardware, software en alles daartussenin. Hoewel het in het begin misschien veel is om te verwerken, is het voor de meesten een geweldige leermogelijkheid en kan het je helpen om uit te zoeken wat voor soort gebied het beste bij je past of op zijn minst het soort technologie waar je je verre van wilt houden.

2. Je kan een interessant netwerk opbouwen

a group of people sitting around a table

Hoewel je misschien een eeuwigheid vastzit aan het formatteren van harde schijven en het verwisselen van ethernet kabels, is er in elke IT-baan veel tijd om nieuwe kennissen te maken. En dan bedoel ik niet alleen de techneuten met wie je werkt, maar ook met de eindgebruikers, de mensen van wie je de laptops repareert.

Natuurlijk, je maakt misschien geen massa’s vrienden of ontmoet de liefde van je leven, maar je leert communiceren met de eindgebruikers, hun behoeften te begrijpen en technische dingen uit te drukken op een… niet-technische manier. Dat is een zeer waardevolle vaardigheid in elke technische baan die je later misschien op wilt pakken, omdat de meesten van ons technisch georiënteerde mensen dit niet van nature bezitten. Het kan van pas komen in de vergaderruimte, wanneer je een deal probeert te sluiten met een potentiële klant of zelfs in je volgende sollicitatiegesprek!

3. Je leert om te gaan met geduld

Telefoontjes voor technische ondersteuning zijn vaak irritant. Net als noodherstel op je servers. Oh, en firewall configuratie ook. Na een paar weken in de IT ontwikkel je een gevoel van geduld waar boeddhistische monniken jaloers op zouden zijn. Je leert ook vooruit te plannen en je taken te organiseren zodat je efficiënter kunt werken.

Een baan in de IT is in wezen rondrennen met een gebroken emmer om brandjes op kantoor te blussen – alles is dringend en je hebt de helft van de tijd geen idee wat je aan het doen bent. Als je je kalmte niet kunt bewaren, kun je niets bereiken, dus je geest past zich van nature aan deze situatie aan als je eraan gewend raakt. Bijna elke baan is zo, maar bij de meeste heb je niet het gevaar dat je per ongeluk je superieuren over de telefoon uitscheldt omdat ze de HDMI-kabel niet in de juiste poort kunnen steken of voor de negentiende keer deze week het wachtwoord niet goed intypen.

4. Binnen en buiten de gebaande paden denken

Zoals ik al zei, kunnen IT-banen te maken hebben met veel verschillende technologieën. IT’ers moeten zich dus aanpassen aan veranderingen en snel oplossingen bedenken. Het is ook de moeite waard om op te merken dat je je tools en middelen maximaal leert gebruiken om de dagelijkse taken uit te voeren.

Problemen van anderen oplossen en uitzoeken hoe je storingen of problemen tot een minimum kunt beperken, kan leiden tot creatief denken en problemen oplossen, wat in de toekomst van pas kan komen. Het leren instellen en gebruiken van nieuwe gereedschappen en hardware is ook zeer nuttig, omdat het je hersenen helpt om snel te leren, wat tegenwoordig een noodzakelijk kwaad is in elke technische baan.

5. De vallei van niet-technische ideeën

a man sitting on a couch using a laptop computer

De meeste ontwikkelaars die ik ken worstelen met het vinden van bruikbare en waardevolle ideeën voor nieuwe zijprojecten, wat een domper kan zijn en kan leiden tot een eindeloze cyclus van uitstelgedrag. Als je het grootste deel van je tijd besteedt aan coderen of leren over code, kun je in een situatie terechtkomen waarin al je projectideeën draaien om programmeren.

Hobby’s en activiteiten buiten het programmeren kunnen dit helpen verlichten, maar wat als ik je zou vertellen dat een baan in de IT precies dat kan doen? Als je met mensen buiten de technische wereld praat, hoor je veel mensen die een applicatie willen voor heel eenvoudige taken waar ze dagelijks mee te maken hebben. Hoewel de technische vaardigheden om zo’n applicatie te ontwikkelen misschien niet zo geavanceerd zijn, kun je er toch iets van leren. En wie weet wordt het wel de volgende grote startup, geïnspireerd door de behoeften van een luie collega die rondhangt bij de waterkoeler.

6. Van pad veranderen

Ik heb al gezegd hoe gevarieerd IT-banen kunnen zijn, wat je kan helpen het soort baan te vinden waarmee je graag werkt. Maar je kunt ook een goed gevoel krijgen van het soort dingen waar je graag aan werkt. Dat kan vooral het geval zijn bij grotere bedrijven waar de portfolio van activiteiten en afdelingen gevarieerder is.

Het hebben van vaardigheden in zowel IT als een ander vakgebied kan je helpen om met veel meer gemak een baan te vinden, maar nog belangrijker is dat het je kan helpen een baan te vinden waar je echt tevreden bent met wat je doet.

7. Geen druk

De meeste IT-banen, vooral de junior banen, zijn eerlijk gezegd niet zo stressvol. Meestal bied je ondersteuning bij problemen van je collega’s, die na een paar weken onbeduidend en gemakkelijk op te lossen lijken. Zelden zul je moeten overwerken of slaap verliezen over dat ene kleine detail dat je niet goed krijgt.

Hoewel dit je misschien niet voorbereidt op een meer stressvolle omgeving, geeft het je toch de flexibiliteit om uit te zoeken waar je over vijf jaar wilt zijn en aan die doelen te werken zodra je na het werk naar huis gaat.

8. Je hebt wat creatieve vrijheid

scherm-code-open-computer

Als je in een niet-technisch bedrijf werkt en je wordt gevraagd om een nieuw systeem te bouwen of op te zetten, ben je meestal vrij om te doen wat je wilt, want niemand weet waar je het over hebt. Wil je werken met dat flitsende framework waar nog nooit iemand van gehoord heeft? Natuurlijk! Wil je die extreem populaire tool installeren waarmee iedereen ervaring heeft behalve jij? Dan heb je geluk!

Bij de meeste IT-banen gaat het om het maken of opzetten van nieuwe systemen en de meerderheid van de managers weet nauwelijks iets over dit soort dingen, afgezien van het voor de hand liggende verband met zwarte magie en buitenaardse ruimteschepen. Als je collega’s op de IT-afdeling geen bezwaar hebben, kun je in werktijd je kennis uitbreiden en je voorbereiden op je droombaan.

9. Je bent gewild

Computers zijn tegenwoordig overal om ons heen en deze trend wordt steeds groter. Over een paar jaar is er misschien weinig vraag naar IT-banen, maar dat geldt niet voor IT-vaardigheden en dat is heel belangrijk om te weten.

Als je in een IT-baan met computers en techniek werkt, leer je veel over vrijwel alles wat met computers te maken heeft, wat het leven in de toekomst veel gemakkelijker kan maken. Een netwerk opzetten? Makkelijk! Een computer formatteren? Easy peasy! Een oude laptop upgraden? Niets bijzonders aan! Deze vaardigheden kunnen je tijd en geld besparen en je kunt diegene zijn die altijd de oplossing heeft.

10. Het betaalt de rekeningen

Tot slot, hoe saai of inspiratieloos IT ook klinkt, het levert je meestal een behoorlijk salaris op. Als je begint in de technische wereld en niet op zoek bent naar iets bijzonders of iets heel specifieks, kan IT je helpen om een positief rekeningsaldo te krijgen voordat je verder gaat. En daar kan niemand iets tegenin brengen! Dus als je nog helemaal geen ervaring hebt in de IT dan is omscholing naar IT altijd nog een optie!

Leave a Comment