Krabben is één van de grootste oorzaken dat er elk jaar duizenden katten in een asiel terechtkomen. Het kan frustrerend en duur zijn om samen met een kat te moeten leven, die maar niet ophoudt met krabben aan de zijkant van een nieuwe bank of die krasjes in de poot van je eettafel heeft gekerfd. De beste manier om het gedragsprobleem van een kat – inclusief het ongepaste krabben – op te lossen, is te leren begrijpen waarom de kat het doet en voor een plek te zorgen waar de kat het ook mag doen. Krabben is een instinctieve gewoonte, die veel voordelen voor de gezondheid van je kat biedt.

1. Gezondheid van de klauwen

Krabben helpt je kat om losse laagjes van zijn klauwen te kunnen verwijderen. Het verwijderen van die dode laagjes is een belangrijk onderdeel om de klauwen gezond, in vorm en klaar voor actie te houden. 

2. Uitrekken

krabpaal-kat

Een hoge krabpaal kat helpt je kat om het hele lichaam en ook de pootjes te kunnen strekken. Uitrekken en strekken helpt je kat om de spieren in topvorm te houden zodat de kat, zelfs na een zeer lange slaap, klaar is om zich vast te klampen en in een oogwenk te kunnen springen.

3. Meer bewegen

Je kat houdt zo van krabben omdat de kat op die manier de klauwen uitrekt en tijdens de krabbewegingen ook de spieren traint. Op de achterpoten staan, strekken en krabben is een geweldige manier voor je kat om opgekropte energie kwijt te kunnen en een beetje te kunnen bewegen.

4. Stress verminderen

kat-dekens

De klauwen in de juiste soort vezel zetten geeft katten veel voldoening. Dat, in combinatie met het rekken en bewegen, kan helpen om je kat emotioneel gezond en gelukkig te houden.

5. Communicatie

In een huis met meerdere katten kan de krabpaal een communicatieapparaat worden. Katten hebben geurklieren in hun pootjes (vergelijkbaar met die in hun wangen). Katten gebruiken hun geurklieren om hun territorium af te bakenen en om hun rang te bepalen.

Leave a Comment