Begint je gazon echt een doorn in het oog te worden? Moet jij je ontspannen weekenden verspillen aan het eindeloos maaien, bemesten, bewateren en het wieden van je gazon? Dan is het misschien tijd om het laten leggen van kunstgras te overwegen.

1. Water geven is een ramp

Gazons bewateren kost veel geld, € 200 per maand per hectare. In veel gebieden van het land is er momenteel ook een gebrek aan water en dan is het niet logisch om het water, dat er is, te verspillen aan dorstige gazons. Hier biedt kunstgras in de tuin een oplossing: voor elke drie vierkante meter natuurlijk gras dat wordt vervangen met kunstgras, kan elk jaar 55 liter water worden bespaard. Met kunstgras kun je dus nog steeds die weelderige, groene tuin krijgen, terwijl je geen kostbaar water hoeft te verspillen.

2. Minder allergenen

Weet jij wat één van de meest voorkomende boosdoeners van ernstige allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts is? Je raadt het al: gras. Mensen die last hebben van grasallergieën zullen als ze in de buurt van een gazon komen last krijgen van loopneuzen, jeukende ogen en ze zullen gaan hoesten. Als je een gazon van kunstgras in de tuin hebt, heb je geen last van allergenen zodat je gemakkelijker kunt ademen zonder dat je een aantal allergiepillen hoeft in te nemen.

3. Stevig spul

kunstgras

Kleine kinderen houden ervan om buiten te rennen, te springen en te ravotten, wat allemaal leuk is maar waardoor een gazon wel heel wat te verduren heeft. Voor mensen met honden kan de schade nog ernstiger zijn omdat voor de meeste grassoorten de urine van honden en katten giftig is. Onder dergelijke zware omstandigheden kan het goed laten groeien van een gazon dus lastig zijn en kun je beter overwegen om kunstgras te nemen, dat er altijd weelderig uitziet en zacht aanvoelt aan je voeten.

4. Blijft groen

Misschien heb je weleens gehoord dat een echt groen huishouden een huishouden zonder gras is. Dit is zeker waar. Kunstgras heeft door de behoefte aan giftige pesticiden te elimineren en de potentiële schade die kan voortvloeien uit overbemesting van gazons te voorkomen een positief effect op het milieu. Gazons van kunstgras zorgen ook voor minder tuinafval. Omdat je niet hoeft te maaien, heb je ook geen grasresten die moet worden opgehaald en moeten worden verwerkt. Bovendien is kunstgras gemaakt van gerecycleerde materialen zoals bijvoorbeeld oude rubberen banden, die anders op de stortplaats terecht zouden komen.

5. Geen zon, geen probleem

tuinhuisje-verlicht

Een rustige straat met aan weerszijden bomen is prachtig, maar het zorgt ook voor veel schaduw. Het laten groeien van gras in de schaduw kan een hele uitdaging zijn. Zelfs zogenaamde ‘schaduwtolerante’ grassoorten zullen heel moeizaam onder bomen of in de buurt van schaduwrijke struiken groeien. Met kunstgras heb je dit probleem niet. Je kunt dit ‘gazon’ niet alleen in de schaduwrijke hoeken van je tuin aanleggen, maar het kan ook op rotsachtige hellingen of zandgrond worden gelegd.

6. Nooit meer maaien

Bij traditionele gazons heb je een halve schuur gereedschap nodig voor het onderhoud. Zonder grasmaaiers, snoeischaren, sproeiers etc. zal je gazon het niet lang volhouden. Nadat je kunstgras hebt gelegd, kun je tegen al die spullen vaarwel zeggen en heel wat ruimte in je garage of schuur vrijmaken.

7. Geen onderhoud meer

Kunstgras kan meer dan 15 jaar meegaan, het is geschikt voor intensief gebruik en voor het beoefenen van ruige sporten. Het is vrijwel onderhoudsvrij en het hoeft slechts elke paar malen met een tuinslang worden schoongespoeld. Het steeds weer maaien, wieden, zaaien, water geven en andere taken behoren tot het verleden, zodat jij tijd kunt doorbrengen met het genieten van je tuin in plaats van het gazon steeds te moeten onderhouden.

Leave a Comment