Met Word, zoals bijvoorbeeld Office Professional Plus, heb je toegang tot een breed scala aan functies en tools, die het eenvoudiger maken om de content op te stellen, te bewerken en te ordenen. En het zijn niet alleen de voor de hand liggende tools zoals de spellingcontrole en geselecteerde woorden tellen, die nuttig zijn. In feite is er een hele reeks redenen waarom je Word zou moeten kiezen als tekstverwerkingsprogramma.

In dit artikel bespreek ik mijn favoriete Microsoft Word-tools, die het leven van een schrijver zoveel gemakkelijker kunnen maken!

1. Aangepast standaardlettertype

Afbeeldingsresultaat voor word office

Als je een beetje op mij, trek je tijdens het schrijven naar bepaalde lettertypen. Misschien wel het lettertype dat je al op je website gebruikt of misschien wel een lettertype dat iets extra’s toevoegt om de pagina opvallender te maken. Maandenlang heb ik telkens wanneer ik aan een project begon, handmatig het lettertype van het document gewijzigd, maar nu hoef ik dat niet meer te doen. Via de standaardlettertypefunctie van MS Word programmeerde ik mijn favoriete lettertype, de grootte en de kleur als standaardoptie.

2. Gesplitste weergave

Ben jij het ook beu om heen en weer te scrollen tussen de secties in je tekst, die gerelateerd zijn of op de een of andere manier naar elkaar verwijzen? Met de optie gesplitste weergave van Word kun je twee delen van een complex document tegelijkertijd bekijken, waardoor je gemakkelijk stukken kunt kopiëren of de tekst kunt bewerken.

3. Geselecteerde woorden tellen

Wanneer je een bepaald aantal woorden of tekens in een gedeelte van je tekst moet hebben (bijvoorbeeld de koptekst of een bepaalde alinea), kun je met de functie Selectieve woordentelling het aantal woorden gemakkelijk tellen.

4. Evaluatie van de leesbaarheid

Afbeeldingsresultaat voor word office grammar tool

Met de grammaticatool van Word kun je, met behulp van twee van de meest gebruikelijke statistieken ter wereld, het leesbaarheidsniveau van je tekst meten. Het laat zien hoeveel passieve zinnen er zijn, op welk niveau de tekst is geschreven en hoe gemakkelijk of moeilijk jouw tekst te begrijpen is.

5. Direct automatisch corrigeren

Het mooie van de functie Auto correct is dat het is ontworpen om automatisch en onmiddellijk woorden waar je vaak op vastloopt of over struikelt te verbeteren.

6. Wijzigingen bijhouden

Wijzigingen bijhouden is één van de handigste tools van Word voor schrijvers, zodat je je werk kunt laten zien aan editors, collega’s of andere die het lezen en zo gemakkelijk wijzigingen kunt delen.

7. Bescherm de functie Wijzigingen bijhouden

Het enige probleem met Wijzigingen bijhouden is dat anderen, hetzij opzettelijk of per ongeluk, de tool kunnen uitschakelen waardoor je een document achterlaat met wijzigingen, die moeilijk te lokaliseren zijn. Gelukkig is er een manier om het te beschermen.

8. Zoeken en vervangen

Afbeeldingsresultaat voor word office search and replace

Ik gebruikte sporadisch het hulpmiddel ‘zoeken en vervangen’ van Word totdat ik het ontdekte.

Leave a Comment