Het bezitten van een motorfiets heeft veel voordelen. Hier zijn tien redenen waarom jij er misschien over moet nadenken om er ook een te kopen. Velen dromen misschien van een motor, maar er zijn nog steeds dingen die ze weerhouden. Of het nu gaat om financiële problemen, de angst voor veiligheid of conflicten met ouders, een motorfiets aanschaffen is misschien niet de gemakkelijkste keuze. Gelukkig kan motorrijden ook heel leuk zijn en zijn er genoeg redenen om wel op de motor te stappen en je alvast in te lezen op Motorrijders.nl.

Hoewel de voordelen in eerste instantie niet opwegen tegen de kosten, zul je al snel merken dat het in werkelijkheid het tegenovergestelde is. Het hebben van een motor voor het vervoer heeft enkele nadelen, maar bijna allemaal worden ze tenietgedaan door de enorme voordelen en de algehele rijervaring. Hoe dan ook, deze tien redenen zijn geweldige voorbeelden waarom jij een motor zou moeten hebben…

1. Het is een goede training

motorrijder-harley

Hoewel het motorrijden als toeschouwer misschien niet zo moeilijk lijkt, kan motorrijden echter als een gezonde workout dienen. In tegenstelling tot een auto moeten de berijder en de motorfiets samenwerken om de gewenste richting aan te geven.

Deze extra beweging vergt dus meer inspanning van de berijder, die je kunt vergelijken met een kleine cardiotraining. Om te zien hoe ver je kunt gaan, moet je de serie MotoGP eens bekijken. De motorrijders van MotoGP verkeren in een topconditie. Niet alleen omdat ze atleten zijn en ook moeten zijn, maar ook omdat het rijden zelf een isometrische oefening is.

2. Vriendelijker voor het milieu

In tegenstelling tot een gewone auto zijn motorfietsen veel milieuvriendelijker. Hun motoren zijn aanzienlijk kleiner, ze gebruiken minder brandstof, produceren minder schadelijke uitlaatgassen en verbruiken minder niet-hernieuwbare materialen.

Hieraan kunnen we nog toevoegen dat er meerdere fabrikanten zijn, zoals Harley, Ducati en Yamaha, die werken aan volledig elektrische alternatieven.

3. Rijden op een motor is meer betrokken zijn dan autorijden

Zoals al eerder vermeld, is het grootste deel van de workout tijdens het rijden op een motorfiets de activiteit en de betrokkenheid, die nodig zijn om het voertuig zelf te gebruiken. Als je niet goed leunt, dan is de kans groot dat je de bocht niet zult kunnen nemen.

Sommigen kunnen dit als hinderlijk ervaren, maar de realiteit is dat dit het echte motorrijden is. Zie het als autorijden zonder stuur. Het zou vreemd aanvoelen; net zoals rijden zonder extra menselijke input. Leren hoe je echt in een bocht kunt leunen (bijna tot het punt dat je het beton aanraakt) is bijzonder lonend. Zoals wanneer je met de motorfiets voor het eerst met succes een hoge snelheidsbocht neemt.

4. Kameraadschap onder de motorrijders

motorrijder-harley-davidson

Sommige motorrijders hebben een slechte naam. Mensen kunnen hen beschouwen als anarchisten, maar het tegenovergestelde is waar. Veel motorrijders zijn echt aardige mensen, die gewoon genieten van de rijervaring.

Als je ooit een motor krijgt (of er al een hebt), zul je al snel meer te weten komen over de ‘motorgroet’. Een eenvoudig signaal onder het middel dat aan een andere motorrijder wordt gegeven. Zoiets kleins en eenvoudigs laat perfect zien hoe iedereen die rijdt, deel uitmaakt van een grotere gemeenschap. Het is niets persoonlijks, behalve je gedeelde liefde voor motorfietsen. De ware definitie van een ‘broederschap’.

5. Onbeperkte aanpassingsopties

Net als een auto hebben motorfietsen verschillende componenten, die allemaal kunnen worden verwisseld, gewijzigd of verwijderd. Met de juiste mentaliteit en veranderingen zal geen enkele motor er hetzelfde uitzien. Je kunt niet alleen jouw motorfiets aanpassen, maar ook jezelf natuurlijk.

Het voordeel dat motorrijders hebben en dat autobestuurders niet hebben, is hun uitrusting. Een slimme motorliefhebber draagt de juiste bescherming wanneer ze rijden: een helm, leren kleding, handschoenen, laarzen, enzovoort. Elk onderdeel kan uniek voor de motorrijder zijn met speciale helmen en ingewikkelde ontwerpen in elk onderdeel.

Desalniettemin zijn de best uitziende nog steeds de duurste. Beknibbel alsjeblieft niet als het gaat om de veiligheidsuitrusting op de prijs/kwaliteit.

6. Motorrijden is goedkoper dan autorijden

Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van het kopen van een motorfiets is de prijs Vergeleken met een nieuwe auto kost een nieuwe motor vaak maar een fractie van die prijs. Daar komt nog bij dat een hogesnelheidsmotor maar een paar duizend dollar hoeft te kosten, terwijl een auto, die dezelfde snelheid kan halen, tienduizenden euro’s kost.

De startkosten zijn ook zeker goedkoper, hoewel dat niet het enige aspect is dat goedkoper is. Het onderhoud is ook goedkoper. Motorfietsen gaan (meestal) niet zo vaak kapot als auto’s en nieuwe banden kosten lang niet zo veel. Het komt waarschijnlijk ook omdat het er maar twee zijn.

7. Het motorrijden geeft je een waardevolle ervaring

motorrijder

Ervaring wordt vaak gezien als een immateriële bron. Je kunt het niet kopen, maar je kunt het wel verdienen. Toch is het nog steeds ongelooflijk waardevol. Een waardevolle ervaring beperkt zich niet alleen tot het werk of een opleiding, maar zijn ook verworven vaardigheden en nuttige informatie. Waaronder het weten hoe je moet motorrijden.

Weten hoe je moet motorrijden, lijkt veel op het weten hoe je een handmatige auto moet besturen. Het is een waardevol iets om te leren voor het geval, God verhoede, je in een omstandigheid terechtkomt waarin je dat specifieke voertuig moet besturen. Als je weet hoe je dit moet doen, kun je daardoor beter geïnformeerd en beter voorbereid zijn.

8. Bespaar op benzine

Net als bij de goedkopere directe kosten, hebben motorfietsen met betrekking tot benzine ook minder variabele kosten. Motorfietsen zijn natuurlijk kleiner dan hun vierwielige tegenhangers, waardoor ze zuiniger zijn en minder dure benzine verbruiken.

Hoewel de motoren van motorfietsen doorgaans hoger draaien dan die van auto’s, verbruiken ze toch minder brandstof. Dit komt door het lagere aantal cilinders, het lagere gewicht en het lagere verbruik. Al met al kan een motor het milieu en jouw portemonnee sparen.

9. De files achter je laten

Als je ooit veel files hebt gehad, heb je waarschijnlijk jaloers gekeken naar een motorrijder, die al die auto’s voorbij reed. Dit is nog een goede reden om een motor te kopen: de mogelijkheid om de files achter je te laten.

Vanwege het kleinere frame en de manoeuvreerbaarheid van een motor kunnen motorrijders gemakkelijk tussen de rijstroken door of om andere voertuigen heen komen om gemakkelijker langs intense files te gaan. Desalniettemin kan dit nog steeds een gevaarlijke oefening zijn, dus wees voorzichtig.

Zorg ervoor dat je ook geen wetten overtreedt, aangezien sommige staten het splitsen van rijstroken toestaan, terwijl andere dat weer niet doen.

10. De sensatie van het rijden

snelle-motor-rijder

Het grootste voordeel van het bezitten en het berijden van een motor is eigenlijk de simpelste: de sensatie van het motorrijden. Niets is te vergelijken met het gevoel van de wind op je kleding bij hoge snelheden. Het gevoel trekt gedachten van vrijheid en geluk aan, omdat je weet dat je op elk moment gas kunt geven en die belachelijke snelheden kunt bereiken.

Hard motorrijden is niet hetzelfde als hard rijden in een auto. Met minder bescherming en meer blootstelling aan de elementen wordt het een zeer surrealistische ervaring. Je hart klopt, je zicht wordt beperkt enzovoort. Dit lijkt voor sommigen misschien eng, maar het is ongetwijfeld één van de belangrijkste factoren waarom zo velen nog steeds motorrijden.

Leave a Comment