Lezers weten dat wij grote voorstanders zijn van het dragen van de juiste motorkleding tijdens het rijden. Wij denken dat het dragen van ongeschikte kleding onverstandig is. (Ja, we bedoelen de mensen die met t-shirts, shorts en sneakers op de motor zitten!) Rationeel weten we allemaal dat, als er een ongeluk mocht gebeuren, de duurzame uitrusting je het beste kan beschermen en het oplopen van letsel kan beperken.

Helaas hebben veel motorrijders een onrealistisch beeld van hun kansen om een ongeluk te kunnen krijgen. Hé, ik begrijp het wel een beetje. Tijdens mijn eerste paar maanden op een motorfiets droeg ik ook een spijkerjas, wat net iets beter is dan niets. Maar sinds ik weet wat de gevolgen kunnen zijn, heb ik altijd de beste uitrusting, die ik me kon veroorloven, gedragen. Het goede nieuws is dat de beschermingstechnologie de afgelopen jaren grote sprongen heeft gemaakt. Je hoeft geen duur leer te kopen om in het geval van een ongeluk er zeker van te zijn dat je beschermd bent tegen het harde asfalt. In dit artikel vind je een lijst met redenen waarom je zou moeten overwegen om tijdens het rijden speciale motorkleding te dragen.

10. Zie eruit als een motorrijder

motorrijder

Kom op, geef het maar toe: je hebt vast weleens je spiegelbeeld in de winkelruit opgemerkt en even stilgestaan om na te denken over hoe cool je er op die motor uitziet. We hebben dat allemaal weleens gedaan. Een deel van de aantrekkingskracht van het rijden op een motorfiets is om jezelf te onderscheiden van de menigte grijze muizen. Het dragen van motorkleding zorgt ervoor dat zelfs wanneer je niet op je motor zit je toch bij de groep hoort. Andere motorrijders weten waar ze op moeten letten: gedragen leer, de versleten plek op de linker laars, plekken in de knieën van je jeans, etc. Draag je uitrusting met trots.

9. Rijd comfortabel in de regen

Geloof het of niet, in de regen rijden is echt leuk! Dat wil zeggen, als je tenminste goede regenkleding hebt. Als je warm en droog bent, wordt de natheid om je heen onderdeel van het landschap en de uitdaging van het rijden met verminderde tractie. (Hoewel, eerlijk gezegd, modern rubber betekent dat de tractie aanzienlijk minder wordt aangetast dan dat dat het geval was bij eerdere periodes.) Een fatsoenlijk regenpak kan voor veel minder dan € 90 worden gekocht, net als een paar waterdichte handschoenen. Laarzen kun je, als je een beperkt budget hebt, achterwege laten. Zorg ervoor dat je regenkleding felgekleurd is, zodat je opvalt in het beperkte zicht van het weer.

8. Bescherm je gehoor

Je hebt maar één stel oren en op je oude dag zul je blij zijn als je ze altijd goed hebt beschermt. Als je per ongeluk toch gehoorschade hebt opgelopen zul je blij zijn dat gehoorapparaten tegenwoordig zoveel beter zijn als vroeger. Je zou echt elke keer dat je op hoge snelheden rijdt en zelfs als je een integraalhelm draagt oordopjes moeten dragen. Omdat het dragen van een integraalhelm van hoge kwaliteit een betere manier is om je gehoor te beschermen dan blote oren die wapperen in de stormachtige wind, is de motorhelm beter dan niets, maar het kan natuurlijk altijd beter. Dus, doe je oren een plezier en draag verplicht die oordopjes. Klik op onderstaande link voor meer informatie over het effect van paardrijden op je gehoor.

7. Blijf warm in de kou

Het koud hebben op de weg is niet leuk. Bovendien moet je weten dat als je hypothermisch wordt, je beoordelingsvermogen worden aangetast. Veel jassen en pakken van stof kunnen het hele seizoen worden gedragen maar als je het kunt betalen, zal een winddichte jas wonderen doen. Als je het geld hebt, is een uitrusting van hoge kwaliteit elke cent waard als je bijvoorbeeld elke dag, het hele jaar door, onder alle weersomstandigheden een uur op de motor zit om op je werk te komen. Zolang je romp lekker warm is zullen je ledematen veel beter blijven functioneren. Investeren in gevoerde handschoenen is ook een goed idee als rijden bij koud weer onderdeel van je hobby wordt.

6. Betere grip op bestrating

Dit klinkt misschien gek, maar ik geef die sneakers die ik droeg de schuld van het feit dat ik een keer bij een benzinestop met de motor onderuit ben gegaan. Ik zette mijn voet neer en de relatief platte zool gleed naar voren waardoor ik viel. (Mijn vrienden lachten openlijk terwijl de klanten van het benzinestation hun lach ook moesten inhouden.) Sinds ik motorlaarzen met antislipzolen draag, ben ik nooit meer tijdens het tanken onderuit gegaan. Bovendien bieden rijlaarzen ondersteuning als je om wat voor reden dan ook moet stoppen. Dan is er ook nog de bescherming die ze bieden tegen rondvliegende steentjes, tenminste als je geluk hebt, want ik ben weleens geraakt door een steentje dat opkwam vanaf het asfalt door een motorfiets die voor me reed.

5. Bescherming tegen de zon

motorrijder-harley-davidson

Hoewel dit voordeel misschien belachelijk klinkt, voel je je echt dommer dan dom als je na een hele dag rijden in een mouwloos shirtje enorm verbrand thuiskomt. (Vergeet niet om zonnebrandcrème te gebruiken op de delen van je lichaam die niet door je uitrusting worden bedekt, zoals bijvoorbeeld je nek.) Uitrustingen die kunnen worden gedragen bij warm weer zullen door de luchtstroom te regelen, voor verkoeling zorgen en er ook voor zorgen dat je minder zweet terwijl je beweegt. Het vertraagt ook de snelheid waarmee je uitdroogt, maar je moet natuurlijk wel bij elke benzinepomp gewoon goed blijven drinken (hoeft niet persé frisdrank te zijn).

4. Beter gebruik van de bedieningselementen

Er is een reden waarom mensen die zware dingen dragen voor hun werk, werkhandschoenen dragen. Simpel gezegd, ze geven je een betere grip. Bovendien zorgen handschoenen ervoor dat je de hendels op je motorfiets, ongeacht hoeveel je handen ook zweten consequenter kunt bedienen.

3. Word gezien

Ja, we weten dat zwart leer het kenmerk van motorrijden is. En ja zelfs zwart lederen motorkleding kan worden geleverd met reflecterend materiaal dat aan de naden is genaaid. Eén van de belangrijkste doelen van een motorrijder (afgezien van plezier maken) is om te voorkomen dat hij wordt verpletterd door een voorbij razende auto. Zowel overdag als ‘s avonds is opvallen een heel belangrijke factor om dat doel te kunnen bereiken. Als je graag zwart wilt dragen, overweeg dan een kleurrijke helm. Oh, en vermijd altijd camouflage. Het is ontworpen om je minder opvallend te maken.

2. Zie de weg

Heb je ooit tijdens het rijden een steentje of in de zomer een insect in je nek gekregen? Je weet dan hoeveel pijn dat doet. Stel je nu voor dat dit gebeurt met je onbeschermde oog. Zelfs zonder rondvliegende voorwerpen lopen je ogen elke keer dat je rijdt gevaar. Bij hoge snelheden is de wind voldoende om het moeilijk te maken om goed te zien en glazen die niet alles rond je ogen afdichten zijn eigenlijk waardeloos. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom verschillende staten van motorrijders eisen dat ze oogbescherming dragen. Natuurlijk vinden wij de oogbescherming van een integraalhelm de beste optie.

1. Bescherm jezelf tijdens een ongeluk

We zijn eindelijk tot de enige reden gekomen waaraan veel rijders denken bij het overwegen van het dragen van een uitrusting. Ja, bescherming in het geval van een ongeluk is de belangrijkste reden voor het dragen van een uitrusting. Asfalt kan je lelijk openhalen en voor blijvende littekens zorgen dus draag op zijn minst, als geen van de voorgaande redenen voor het dragen van de juiste motorkleding je de doorslag heeft gegeven, een uitrusting om je te beschermen in het geval van een ongeval. We willen dat je nog lang en ver rijdt.

Leave a Comment