Redenen om over te stappen op een kunstgebit

Spreken we van een klikgebit of kunstgebit, dan denken we vooral aan de oudere generatie. Mensen die hun tanden kwijt zijn en daardoor wel een kunstgebit móeten krijgen. Helaas blijkt in de praktijk dat een kunstgebit zeker niet alleen voor ouderen is weggelegd. Er zijn ook genoeg jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar die al over een kunstgebit beschikken. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Kamp jij al jaren met problemen omtrent je gebit? En twijfel je of een kunstgebit wellicht een oplossing kan zijn? Lees dan snel verder en ontdek wanneer je in aanmerking komt voor een gebit. CDC Complete Tandzorg in regio Eindhoven kan je hier vervolgens mee helpen. 

Weinig tanden

witte-tanden-vrouw

Er kunnen allerlei uiteenlopende redenen zijn waarom je meerdere tanden mist. Dit kan bijvoorbeeld door medicijngebruik komen, een van nature slecht gebit of door te weinig mondverzorging. Als je zoveel tanden mist dat het je dagelijks leven beïnvloed, dan kan dit een goede reden zijn om een kunstgebit te kiezen. Voor een enkele tand kan vaak nog wel eens gekozen worden voor een implantaat. Het is echter te ingrijpend om meerdere tanden en/of kiezen met een implantaat te vervangen.

Heb je nog wel een aantal tanden over? Dan zullen deze voorafgaand aan het plaatsen van het kunst- of klikgebit getrokken worden.

Zeer slecht gebit

Je hoeft geen tanden te missen om in aanmerking te komen voor een kunstgebit. Soms is dit ook de beste oplossing wanneer je een zeer slecht gebit hebt. Sommige mensen kunnen poetsen en flossen wat ze willen, maar lopen enkel gaatjes op. Naarmate ze ouder worden, valt er nog maar weinig te behandelen aan hun gebit. Als het gebit te extreme schade heeft opgelopen, biedt een kunstgebit de oplossing. Zo wordt voorkomen dat de slechte tanden ook het tandvlees verder aantasten en extra problemen zullen veroorzaken.

Kunst- of klikgebit

Vroeger had je eigenlijk enkel de keuze uit een kunstgebit. Dit is een standaard gebit die je met lijm in de mond bevestigd. Het kunstgebit dat we vast allemaal nog wel kennen van onze grootouders. Bij sommige mensen geeft deze echter problemen. Bijvoorbeeld doordat ze minder kunnen proeven van hun eten of omdat het gebit irritaties in de mond veroorzaakt. Een andere mogelijkheid is het laten van een klikgebit.

Bij een klikgebit worden meerdere implantaten in de boven- en onderkaak geplaatst. Het gebit wordt vervolgens vastgeklikt op deze implantaten. Het voordeel hiervan is dat het gebit niet ongewild kan verschuiven tijdens het praten of eten. Daarnaast vinden veel mensen deze prettiger zitten. Het voelt alsof je gewoon je ‘echte tanden’ nog hebt. Het nadeel van een klikgebit is dat het reinigen moeizamer verloopt en het daardoor soms lastig is om deze mooi en gezond te houden. Wanneer je het klikgebit niet goed reinigt, loop je het risico op ontstekingen. Daarom blijven regelmatige bezoeken aan de tandarts en mondhygiëniste noodzakelijk.

Leave a Comment