Als je dit artikel leest, ben je in ieder geval geïntrigeerd door de term psychedelica of heb je interesse in paddo’s. Ik weet zeker dat je al genoeg redenen hebt gehoord waarom je juist geen paddo’s zou moeten nemen en daarom wil ik nu graag de keerzijde laten zien…

Er zijn aan elke vorm van drugsgebruik natuurlijk risico’s verbonden. Dit stuk richt zich vooral op de positieve effecten van paddo’s. Doe alsjeblieft ook je eigen onderzoek.

1. Verhoogt de creativiteit

verven-schilderij

De link tussen het gebruik van paddo’s en muziek en kunst is redelijk goed gedocumenteerd, maar hun creatieve potentieel gaat veel verder dan dat. Paddo’s kunnen ook worden gebruikt als hulpmiddelen om dieper na te kunnen denken en de recente groei van het aantal mensen dat om creatieve en productieve redenen microdoseert, is daar een bewijs van. Openbaringen en nieuwe ideeën worden vaak tijdens het gebruik van paddo’s ervaren en gebruikers kunnen sommige van deze inzichten meenemen en niet alleen op problemen in hun leven maar ook op creatieve en zelfs wetenschappelijke inspanningen toepassen. Je kunt ze zelf hier bestellen en uitproberen: https://paddoskopen.nl/

Een probleemoplossend experiment, dat onder 27 professionals uit verschillende vakgebieden werd uitgevoerd – denk hierbij aan ingenieurs, natuurkundige ingenieurs, wiskundigen, architecten, psychologen en velen anderen – liet zien dat psychedelica hen hielp bij het vinden van creatieve oplossingen voor professionele problemen, waar ze al maanden mee worstelden. Deelnemers rapporteerden op de volgende manieren: een verbeterd functioneren, vermogen om problemen in een grotere context te herstructureren, het beter kunnen uitvoeren van ideeën, een verhoogd vermogen voor visuele beelden en fantasie, een verhoogd concentratievermogen, verhoogde motivatie om tot een oplossing te komen en het visualiseren van de voltooide oplossing.

2. Ervaar iets diepers

koppel-blij

Er is een reden waarom paddo’s al duizenden jaren bij religieuze en spirituele ceremonies worden gebruikt. Psychedelische stoffen worden door mensen gebruikt om het bewustzijn op een manier te veranderen, die hen in staat stelt om iets transcendents of goddelijks te ervaren. Het is dezelfde reden waarom spirituele figuren zich tegenwoordig tot deze stoffen voelen aangetrokken… ze zijn in staat om mystieke of ‘religieuze’ ervaringen te produceren.

Maar kunnen ze werkelijk religieuze ervaringen mogelijk maken? De wetenschap bevestigt dat.

In 1962 kwam uit een dubbelblind experiment in Boston naar voren dat bijna alle deelnemers, die psilocybine kregen, een diepgaande religieuze ervaring rapporteerden. In een 25-jarige follow-up van het experiment beschreven alle proefpersonen, die psilocybine kregen, hun ervaring als elementen van ‘een echte mystieke aard en karakteriseerden het als één van de hoogtepunten van hun spirituele leven’.

Het onderzoek werd in 2002, onder strengere controles, aan de John Hopkins University herhaald en in een follow-up onderzoek na 14 maanden beoordeelde meer dan de helft van de deelnemers de ervaring in de top vijf van de meest betekenisvolle spirituele ervaringen in hun leven.

3. Geweldige ervaring

Ben je op zoek naar wat avontuur? Je hoeft hiervoor niet echt op pad, want je kunt met paddo’s ook een geweldige interne reis maken en het wordt dus niet voor niks ook weleens ‘trippen’ genoemd. De gevoelens, de uitdagingen en de ervaring, die je zou verwachten van een avontuur buiten – denk aan verwondering, ontzag, opwinding, het overwinnen van tegenspoed, het leren door ervaring – ervaar je ook tijdens een psychedelische ervaring. Als je geen tijd of geld hebt voor een trektocht door het regenwoud of een expeditie naar de Himalaya, kun je overwegen om in het weekend door het gebruik van paddo’s een innerlijke trip op te wekken.

4. Je gaat het leven meer waarderen

man-zittend-zwarte-kleding

Een redelijk goede reden, toch? Na een sterke psychedelische ervaring kunnen gebruikers een hernieuwde waardering voor het leven en meer levenslust ervaren. Zoals bij elke serieuze trip of intense ervaring, kan een psychedelische ervaring iemands perspectief veranderen, een bepaald niveau van dankbaarheid en vreugde tot leven brengen of het kan ervoor zorgen dat men weer de kleine dingen gaat waarderen.

5. Jouw geestelijke gezondheid

Minder psychische problemen? Wedden dat je dat niet op deze lijst had verwacht. Het zit zo, volgens een recent onderzoek vertonen mensen, die paddo’s gebruiken, minder psychische problemen. Hoewel dit in eerste instantie misschien contra-intuïtief lijkt, begint het logisch te worden als je kijkt naar het vermogen van paddo’s om mindfulness te verbeteren. Het is een hulpmiddel dat een flexibele reeks vaardigheden kan bieden om zo de geestelijke gezondheid te beheren en het welzijn te ondersteunen. Paddo’s worden tegenwoordig met veelbelovende vroege resultaten gebruikt om angst en depressie te behandelen.

6. Stopt verslaving

roken

Paddo’s worden tegenwoordig ook gebruikt om allerlei soorten verslavingen te behandelen en er zijn al heel wat ongelooflijke succesverhalen bekend. Ibogaïne, een psychedelische stof uit Afrika, lijkt de oplossing te zijn voor heroïne- en opiaatverslaving en ayahuasca wordt ook gebruikt om heroïne-, cocaïne- en alcoholverslavingen te behandelen. Paddo’s en LSD worden tegenwoordig ook gebruikt om verslavingen aan tabak en alcohol te behandelen, terwijl een microdosering helpt om mensen te bevrijden van verslavende antidepressiva zoals Adderall en Ritalin. Het lijkt erop dat er ongeacht de verslaving, wel een psychedelicum is dat kan helpen.

7. De teelt van paddo’s en duurzaamheid

Laten we het tenslotte eens hebben over de impact op het milieu, wat nog een ander gebied is waarin paddo’s uitblinken. Over het algemeen laat de teelt van paddo’s een zeer lage ecologische voetafdruk achter. Een rapport uit 2017 liet zien dat de effecten van het kweken van paddenstoelen op het milieu maar minimaal zijn en dat de productie van een pond paddenstoelen veel minder water en energie vereist dan de meeste andere landbouwgewassen. Ook is er een extreem lage CO2-uitstoot. Dus als je ze zelf wilt kweken, dan kan je hier een kweekset aanschaffen: https://paddoskopen.nl/shop/paddo-kweekset/.

Conclusie

Ik vind het jammer dat zoveel mensen nooit de kans krijgen om het wonder, dat paddo’s heet, te ervaren omdat ze bang zijn dat ze er gek van worden, doordraaien of van een dak springen omdat ze denken dat ze kunnen vliegen. Maar ik zou het je moeilijk kwalijk kunnen nemen, als dit alles is wat je over paddo’s weet. De manier waarop drugs en in het bijzonder paddo’s in onze cultuur en in de media naar voren worden gebracht, is niet erg positief. Wij leren dingen als ‘Zeg Gewoon Nee’ zonder eerst zelf kritisch na te denken. Wij zijn er niet goed over geïnformeerd en worden ook niet aangemoedigd om aan de beslissing met onze eigen kritische en cognitieve vermogens actief deel te nemen. Daarom is de onderliggende veronderstelling van een groot deel van de samenleving dat (illegale) drugs slecht zijn en je niets positiefs te bieden hebben.

Maar nu toont de wetenschap aan dat deze groep stoffen ons veel te bieden heeft en een toenemend aantal mensen leert van hun ongelooflijke potentieel. Met een beetje onderzoek zul je ontdekken dat mensen over de hele wereld al duizenden jaren psychedelische stoffen gebruiken. Ze zien het als hulpmiddel voor verandering, educatie, groei en inspiratie. Er is gelukkig nog steeds een groeiend aantal mensen, die de touwtjes wel in eigen handen nemen en deze hulpmiddelen gebruiken voor groei en empowerment en wat wel een psychedelische renaissance lijkt te zijn. Ga jij er ook deel van uitmaken?

Leave a Comment