Het kan vervelend zijn voor ouders, maar bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Sommige kinderen hebben moeite om de hele nacht droog te blijven vanaf de dag dat ze zijn geboren en anderen kunnen enkele maanden of jaren droog blijven en later weer beginnen met bedplassen.

Wie plast er in bed?

Ongeveer 15 procent van alle kinderen plast op de leeftijd van 5 jaar in bed. Dat aantal neemt af met de leeftijd en komt voor bij slechts 1-2 procent van de kinderen van 14 jaar en ouder. Jongens hebben twee keer zoveel kans vergeleken met meisjes om in bed te plassen. Het komt vaker voor bij kinderen met ontwikkelingsachterstanden en emotionele en gedragsproblemen.

Waarom plassen kinderen in bed?

Kinderen kunnen vanwege een aantal redenen in bed plassen – hier zijn een aantal populaire redenen:

 • Tijd. Sommige kinderen hebben extra tijd nodig om hun blaas te ontwikkelen.
 • Genetica. Kinderen die in bed plassen hebben vaak een ouder, tante of opa die ook nog tot laat in bed heeft geplast, wat een zekere vorm van overerving zou aanduiden.
 • Slaap. Kinderen wiens slaap wordt onderbroken door gesnurk, televisie of huisdieren, en kinderen die diep slapen zullen sneller in bed plassen.
 • Stress of veranderingen. Grote veranderingen doormaken, zoals verhuizen of een nieuw broertje of zusje, of andere stressfactoren, kunnen ertoe leiden dat kinderen in bed plassen nadat ze een lange periode droog hebben doorstaan.
 • Medisch. Medische redenen, zoals een blaasontsteking, constipatie of verschillen in de manier waarop het lichaam is gebouwd of functioneert – zoals een kleinere blaas of teveel urine aanmaken – kunnen de reden zijn. Daarnaast kan Diabetes Type 1 te constateren zijn door het bedplassen, vanwege het feit dat je dan meer dorst hebt en meer urineert.

Wat kan je tegen plassen in bed doen?

kind-bed


Ongeveer 15 procent van de kinderen die in bed plassen, leert de hele nacht droog te blijven zonder enige bemoeienis van ouders; hoe langer het bedplassen echter duurt, hoe kleiner de kans dat het vanzelf beter wordt. Hier zijn een paar dingen die ouders kunnen proberen:

 • Verminder het drinken voor het slapengaan en elimineer cafeïnehoudende dranken. Cafeïne zorgt ervoor dat kinderen vaker moeten plassen.
 • Moedig kinderen aan om 15 minuten voor het slapengaan naar de badkamer te gaan en vlak voor het slapengaan nog een keer. Sommige kinderen plassen net genoeg zodat ze geen aandrang meer voelen, waardoor ze hun blaas misschien niet goed legen.
 • Zorg ervoor dat je kind voldoende slaapt. Verwijder elektronica en huisdieren uit de kinderkamer.
 • Straf je kind niet voor ongelukken, omdat dit stress en schaamtegevoelens kan vergroten en kinderen kunnen leren hun bedplassen te verbergen. Laat je kind in plaats daarvan zoveel mogelijk helpen met opruimen.
 • Het bijhouden van droge nachten kan helpen om kinderen te motiveren en te belonen. Het helpt ook bij het bijhouden van bedplassen om te weten of het beter of slechter wordt en om patronen te identificeren. Als je kind zijn bedplassen verbergt, kun je twee stickers geven voor droge nachten, één om de waarheid te vertellen over de natte nacht, of geen om te verbergen of erover te liegen.
 • De kinderen wakker maken voordat je naar bed gaat of midden in de nacht om naar het toilet te gaan kan nuttig zijn. Als het bed nat is als je ze wakker maakt, maak ze dan eerder wakker. Als ze in bed plassen nadat je ze wakker hebt gemaakt, maak ze dan later wakker. Mogelijk moet je je aanpassen om het juiste moment te vinden.
 • Probeer sensorbroekjes voor bedplassers waarbij er een alarm afgaat zodra er in het broekje wordt geplassen. Dit kan ervoor zorgen dat het kind direct stopt met plassen.

Plaswekkers

Plaswekkers worden meestal vastgemaakt aan het ondergoed van je kind of ze gebruiken een kussentje waar je kind op kan slapen. Wanneer de clip of pad nat worden, klinkt of trilt het alarm, waardoor het lichaam van jouw kind leert wakker te worden wanneer het moet plassen. Om dit te laten werken, moet jouw kind herhaaldelijk in bed plassen, zodat zijn hersenen kunnen leren wakker te worden om te plassen. Dit betekent dat je de bovenstaande strategieën niet moet gebruiken bij het starten van het alarm. Deze optie zou een laatste redmiddel moeten zijn gezien de tijd en verstoring die het kan kosten, maar onderzoek toont aan dat, indien correct uitgevoerd, dit de meest effectieve methode is om kinderen te leren droog te blijven.

De dokter raadplegen

dokter-laptop

Ook kan je het gebruik van medicijnen om bedplassen te stoppen bespreken met de arts van je kind. Medicatie werkt goed voor sommige kinderen, maar ze beginnen vaak in bed te plassen zodra ze stoppen. Medicijnen kunnen een goed idee zijn om strategisch te gebruiken, zoals tijdens logeerpartijen.

Neem contact op met je kinderarts, als je kind:

 • Ineens begint met bedplassen of overdag ongelukjes heeft na tenminste zes maanden droog te zijn gebleven, al helemaal als er geen stressvolle situaties zijn geweest.
 • Hard snurkt of de ademhaling stokt ‘s nachts.
 • Klachten heeft van een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen.
 • Vaker dan normaal moet plassen.
 • Veel meer dan normaal drinkt of eet.
 • Zwellingen rondom de voeten of enkels heeft.

Leave a Comment