Twijfel je erover of je een eigen computer moet bouwen of een al vooraf gebouwd systeem moet kopen? Het bouwen van een computer is niet zo moeilijk als dat je zou denken. Als je de instructies kunt volgen en met een schroevendraaier overweg kunt, ben je waarschijnlijk voldoende gekwalificeerd om jouw eigen computer te kunnen bouwen. Er zijn veel redenen waarom het zinvol is om je eigen computer te bouwen. Je kunt er ook eentje samenstellen door Ikbenstil, wat ook zorgt voor geldbesparing.

In dit artikel hebben we de 14 belangrijkste voordelen van het bouwen van je eigen computer op een rijtje gezet.

1. Het bouwen van een computer om op te kunnen gamen, is kostenefficiënt

desktop-computer-scherm

Als je je eigen game computer bouwt of laat bouwen, kost dit minder dan wanneer je een vooraf gebouwd systeem in de winkel zou kopen. Je kunt ook een computer op basis van jouw eigen specifieke wensen en behoeften bouwen. Je kunt bijvoorbeeld al voor ongeveer € 250 een standaard computer bouwen voor normaal internetgebruik. Deze computers voor alleen internetgebruik, zijn perfect voor iemand die alleen e-mails wil verzenden, wat op het internet wil surfen en video’s wil streamen. Er is geen reden om extra geld uit te geven als dat alles is wat jij met jouw computer doet.

2. Het bouwen van een computer zorgt voor eenvoudigere upgrades

Wanneer je jouw eigen computer bouwt, weet je precies waar elk onderdeel van jouw systeem naartoe gaat en hoe het wordt geïnstalleerd. Als je dan vaststelt dat er iets niet naar wens presteert of als je besluit dat je een upgrade wilt, is het vervangen van de onderdelen een eenvoudig proces. Mensen, die onderdelen willen upgraden in computers die ze in de winkel hebben gekocht, zullen veel meer moeite moeten doen. Omdat ze nooit hun eigen computer hebben gebouwd, hebben ze misschien niet de kennis om de upgrades zelf uit te kunnen voeren, waardoor ze kosten kwijt zijn om die klus uit te besteden.

3. Je zult een superieur koelsysteem hebben

Eén van de problemen met vooraf gebouwde computers is, dat hun koelsystemen niet altijd efficiënt zijn voor gamers. Deze apparaten worden aan de lopende band gebouwd en zitten vol met onderdelen in een krappe ruimte, waardoor de luchtstroom wordt beperkt. Ze hebben ofwel niet genoeg ventilatoren of de kabels storen de luchtstroom en soms zelfs beide.

4. Het bouwen van een computer geeft je een vaardigheid, die je voor altijd zult behouden

desktop-computer-speakers

Of je nu een student bent of een volwassene, die al werkt, het bouwen van een computer biedt je een voordeel ten opzichte van degenen, die nog nooit een eigen computer hebben gebouwd. Als je 100 mensen in een kamer plaatst en vraagt hoeveel van hen een computer kunnen bouwen, kan ik garanderen dat maar een klein percentage hun hand zal opsteken. We leven in een tijdperk waarin overal computers zijn. Je vindt ze in bedrijven, in huishoudens, in auto’s en zelfs in onze portemonnee. Begrijpen hoe deze apparaten zijn samengesteld, is een belangrijke vaardigheid waar je veel mee kunt.

5. Het bouwen van een computer biedt je de optie om onderdelen van hogere kwaliteit te gebruiken

Je kunt ervan uitgaan dat bepaalde computers op basis van hun logo of merkreputatie voor de hoofdprijs worden verkocht, maar dat de onderdelen in deze computers niet altijd hoogwaardig zijn. Vaak gebruiken deze bekende fabrikanten merken van lage kwaliteit voor onderdelen zoals hun RAM, de optische schijven, de harde schijven, de voedingen en andere onderdelen.

6. Niet meer wachten op technische ondersteuning

Wanneer je een computer in de winkel koopt, is jouw technische ondersteuning beperkt tot het systeem dat de verkoper aanbiedt. Vaak houdt dit in dat je uren aan de lijn met een hulpdienst moet hangen om er dan achter te komen dat hun technische medewerker jouw probleem niet kan identificeren of geen oplossing kan bieden en je dan moet laten wachten. Dat systeem is frustrerend en is een verspilling van jouw waardevolle tijd. Als je je eigen computer bouwt, kun je dit proces omzeilen.

7. Het bouwen van een computer elimineert bloatware

Wat is bloatware? Als je een computer in de winkel hebt gekocht dan heb je bloatware gekocht, die je misschien niet eens kent. Vraag je je ooit af waarom jouw computer zo traag is? Hij is nog geen jaar oud en toch werkt het systeem niet meer zoals eerst. Nou, het antwoord is bloatware. Bloatware is niet destructief of gevaarlijk voor je systeem, maar het heeft wel de neiging om onnodige ruimte op je harde schijf in te nemen en de dingen te vertragen.

8. Het bouwen van een computer geeft je betere garanties

Wanneer je een vooraf gebouwde computer in een winkel koopt, wordt deze meestal geleverd met een garantie van één jaar. Deze garanties dekken meestal de hele computer, wat misschien leuk klinkt, maar toch voor ongemak zorgt als er iets misgaat. Als een onderdeel kapot gaat of een storing vertoont, moet je je hele computer voor de reparatie opsturen, waardoor je in die tussentijd geen computer meer hebt.

9. Een computer bouwen leert je verantwoordelijkheid

Als je een kind of een tiener bent, die geïnteresseerd is in het bouwen van een computer, zal het proces je helpen om sneller volwassen te worden en je enige verantwoordelijkheid te leren dragen. Computeronderdelen zijn duur en als je ervoor met je eigen geld betaalt, leer je snel de waarde van je geld kennen. Misschien helpen je ouders je wel met een deel van de kosten. Als dat zo is, wil je ook hun geld niet in de sloot gooien. Zorg ervoor dat je het project, dat je bent gestart, afmaakt en het bijltje er niet bij neergooit, als je problemen tegenkomt.

10. Je hebt volledige controle over het apparaat

desktop-computer-setup

Als je een computer bouwt, heb je als bouwer de volledige controle. Je kunt de onderdelen selecteren op basis van hoe jij de computer precies wilt laten werken. Als je dit doet, kun je ook gemakkelijk wijzigingen aanbrengen. Beschouw je aangepaste computer als een steeds veranderend en steeds groeiend proces. Op dit moment ben je misschien niet zo veel aan het gamen en maak je je niet zo druk om de grafische afbeeldingen van de hoogste kwaliteit… je besteedt het grootste deel van je tijd aan het gebruik van het internet en het streamen van video’s, maar als dat ooit verandert, heb jij het zelf in de hand om die aanpassingen te maken.

11. Het bouwen van een computer verbetert je probleemoplossende vaardigheden

Op een efficiënte manier problemen leren oplossen, is een vaardigheid die je op alle gebieden in het leven van pas kan komen. Tijdens het bouwproces van jouw computer kom je onderweg enkele obstakels en hobbels tegen. Wanneer dit gebeurt, is dat geen reden om overstuur of in paniek te raken; het is een kans voor je om je probleemoplossende vaardigheden op de proef te stellen. De manier waarop mensen reageren op tegenslagen vertelt veel over wie ze zijn als persoon. Het is gemakkelijk om gewoon op te geven, maar doorbijten zorgt ervoor dat de beloning nog beter voelt.

12. Door een computer te laten bouwen, kun je zelf je besturingssysteem kiezen

Wanneer je een computer bij een winkel koopt, zit je vast aan het besturingssysteem dat er in de computer is ingebouwd. Het feit dat een bedrijf met een nieuw besturingssysteem komt, wil nog niet zeggen dat dit ook het beste besturingssysteem is, dat er op de markt verkrijgbaar is. Vaak hebben deze nieuwe systemen veel problemen en kinderziektes. Sommige mensen hebben de mentaliteit van “als het niet kapot is, repareer ik het niet”, wat betekent dat ze geen nieuw besturingssysteem willen omdat ze blij zijn met en gewend zijn aan datgene waar hun computer momenteel op draait.

Leave a Comment