Oostenrijk is een heerlijk divers land om te gaan verkennen. Het is niet te groot, mooi en de hoofdstad Wenen is al verschillende keren benoemd als de stad met de hoogste kwaliteit van leven. Op de website van Interhome zijn er mooie appartementen te vinden die je voor een goede prijs kunt huren.

1. Download handige apps

Afbeeldingsresultaat voor Google Maps-app

Als je in Wenen bent, kun je met de Google Maps-app voor het openbaar vervoer handig door de stad navigeren. Het toont je de snelste routes en real-time informatie over alle U-Bahn-lijnen. Voor het vinden van goede restaurants geeft Wien Isst (de eerste 30 dagen gratis te gebruiken) een basisoverzicht van ongeveer 5.000 restaurants in Wenen.

2. Leer wat zinnetjes Oostenrijks-Duits

Naast de basiswoorden (hallo, tot ziens en bedankt) is het ook erg handig om een paar basiszinnen, zoals bijvoorbeeld het bestellen van een biertje, bij de hand te hebben. De Duitse grammatica is notoir moeilijk, dus niemand zal het je kwalijk nemen als je het niet foutloos kunt uitspreken. Je zult merken dat mensen het leuk vinden als je het probeert. Vergeet niet dat Oostenrijks-Duits anders is. Lees hier onze handleiding.

3. Neem een goede koffer mee

mist-oostenrijk

Het weer in Oostenrijk kan onvoorspelbaar zijn. Zo kun je in de zomermaanden hevige onweersbuien treffen en in April nog lichte sneeuwstormen tegenkomen. Zorg er dus voor dat je een waterdichte en stevige Samsonite Reiskoffers meeneemt.

4. Lees plaatselijke gidsen om zo de laatste tips te krijgen

Reisgidsen kunnen soms wat verouderd zijn en ervoor zorgen dat je in een zwerm toeristen terechtkomt. Verlaat de platgetreden paden en ga de minder bekende wijken verkennen. Er zijn een paar Engelstalige gidsen waaronder Metropole en Wenen Würstelstand die de moeite waard zijn om te bekijken.

5. Geef altijd een tip

geld-investeren

Het achterlaten van een tip wordt in Oostenrijk min of meer als verplicht beschouwd. 10% van de rekening is de hoeveelheid, die door de lokale bevolking wordt aanbevolen.

6. Openbaar vervoer

De stad Wenen is met een uitstekend openbaar vervoersysteem gemakkelijk te verkennen. Een belangrijk iets om te onthouden is, dat er geen toegangspoortjes voor de metro staan waardoor je gemakkelijk vergeet om een kaartje te kopen (wat kan resulteren in een fikse boete van 100 euro). Week-, maand- en jaarabonnementen kunnen tegen een gereduceerde prijs worden gekocht en taxi’s zijn relatief goedkoop. Omdat Wenen maar klein is, zijn wandelen en fietsen ook beide geweldige opties om de stad te verkennen. Maar dan moet het weer natuurlijk wel een beetje redelijk zijn.

7. Bekijk of je kortingen kunt krijgen

De Vienna City Card geeft je korting en toegang tot de mooiste bezienswaardigheden van de stad en je kunt ook nog eens profiteren van gratis vervoer en handige tips. In Innsbruck en Salzburg vind je soortgelijke aanbiedingen.

8. Pak verstandig

leren-handtas-baggage

Een prachtige wandeling door het alpiene landschap van Oostenrijk mag natuurlijk niet ontbreken als je hier bent en daarom is het inpakken van laarzen of een paar stevige wandelschoenen, wanneer je het platteland bezoekt, essentieel. Zorg ervoor dat je als je in de zomer een bezoek brengt aan één van de mooiste meren van het land ook geschikte zwemkleding meeneemt.

9. Budgettering

Hoewel het zeker niet zo duur als andere Europese hoofdsteden zoals Parijs of Kopenhagen, kan Wenen toch duur zijn. Er zijn echter veel manieren om de hoofdstad ook met een kleiner budget te verkennen en geloof me je hoeft hiervoor de hoogtepunten echt niet te missen. Je hebt bijvoorbeeld gratis toegang tot het museum (de MAK is op dinsdagavond gratis te bezoeken en het Wien Museum is bijvoorbeeld elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken) en je kunt kaartjes voor de opera tegen een lagere prijs krijgen (kaartjes voor de Staatsopera worden 80 minuten vóór de show voor ongeveer € 3 – 4 verkocht).

Leave a Comment