Wij schatten zo in dat u als ClassyLife-lezer echt van kunst houdt en dus even opgewonden als wij was toen er tussen Frankrijk en Nederland werd onderhandeld over de aankoop van twee unieke schilderijen van Rembrandt van Rijn, de portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Rembrandt schilderde deze huwelijksportretten op 28-jarige leeftijd, in 1634, in opdracht van de jong gehuwden. De meer dan twee meter hoge portretten verbleven vervolgens bijna 400 jaar in privébezit. Begin dit jaar werden ze voor € 160 miljoen gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk, een unicum. Ze hebben nu, tot en met 2 oktober, in het Rijksmuseum een ereplaats naast de Nachtwacht. Dat is natuurlijk geweldig, maar nog leuker is het dat ze ook op volledig formaat bij u thuis of op kantoor kunnen hangen. Lees verder!>>

 

rijksmuseum-634x250

Wij schatten zo in dat u als ClassyLife-lezer echt van kunst houdt en dus even opgewonden als wij was toen er tussen Frankrijk en Nederland werd onderhandeld over de aankoop van twee unieke schilderijen van Rembrandt van Rijn, de portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Rembrandt schilderde deze huwelijksportretten op 28-jarige leeftijd, in 1634, in opdracht van deze jong gehuwden. De meer dan twee meter hoge portretten verbleven vervolgens bijna 400 jaar in privébezit. Begin dit jaar werden ze voor € 160 miljoen gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk, een unicum. Ze hebben nu, tot en met 2 oktober, in het Rijksmuseum een ereplaats naast de Nachtwacht. Daarna worden ze daar gerestaureerd. Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes zei eerder dit jaar: ‘Wat iedereen voor onmogelijk hield is nu bewaarheid: de meest gewilde en minst getoonde Rembrandts ter wereld komen nu afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum, in het publieke domein en binnen ieders bereik.’
Dat is natuurlijk geweldig, maar nog leuker is het dat ze ook op volledig formaat bij u thuis of op kantoor kunnen hangen! Daarover zo meer, eerst nog even wat achtergrond.

 

Marten-Soolmans-en-Oopjen-Coppit-met-Willem-Maxima-en-François-Hollande-2015

Marten, Oopjen en de familie Van Loon – van Winter
In 1815 trouwde Willem van Loon met Anna van Winter. Naast een groot vermogen bracht zij ook een omvangrijke kunstverzameling mee, opgebouwd door haar vader, de rijke verhandelaar Pieter van Winter. De topstukken van haar verzameling waren de twee grote portretten die Rembrandt schilderde van Marten en Oopjen. Deze hingen in de winter in hun huis op Herengracht 499 en in de zomer op hun buitenplaats Schaep en Burgh te ’s Gravenland. Bij het overlijden van Anna van Loon – van Winter zagen de erven zich genoodzaakt de verzameling, inclusief de twee staande Rembrandts, te verkopen aan de familie Rothschild. Deze verkocht ze aan Nederland en Frankrijk. Museum Van Loon in Amsterdam wijdt nu een presentatie aan het echtpaar Van Loon – van Winter, hun elf kinderen, de buitenplaats Schaep en Burgh en uiteraard de Rembrandts. Amsterdam en ‘s-Graveland waren in de Gouden Eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rijke kooplieden kwamen in de zomer met de trekschuit naar hun buitenverblijven. Schaep en Burgh huisvest nu het kantoor van Natuurmonumenten. Tijdens de Open Monumentendag op 11 september hangen er levensgrote reproducties op de plekken waar de echte schilderijen ooit hingen.

schaep.ext3_

De schilderijen worden door hun kwaliteit tot de topstukken van Rembrandt gerekend. Het waren zijn eerste levensgroot, staand en ten voeten uit geschilderde pendantportretten en ook de enige die hij ooit zou maken. Van 10 maart tot en met 13 juni 2016 werden ze onder veel belangstelling in het Louvre getoond. Na de presentatie in het Rijksmuseum en de daaropvolgende restauratie worden de schilderijen eerst weer drie maanden in het Rijksmuseum getoond en daarna drie maanden in het Louvre. Vervolgens vijf jaar in het Rijksmuseum en vijf jaar in het Louvre. Daarna zijn ze om de acht jaar afwisselend in Rijksmuseum en Louvre te zien. Tussen de beide musea is overeengekomen dat de doeken altijd samen getoond worden.

Maar om ervan te kunnen genieten hoeft u niet naar deze musea. Er zijn recentelijk op basis van het meest hoogwaardige beeldmateriaal reproducties op museumkwaliteit van gemaakt. Dat gebeurde door een van de best ateliers op dit gebied van ons land. Deze ‘Certified Art Giclées’ zijn reproducties op canvas op een gespied houten frame. Ze werden in een zeer beperkte oplage vervaardigd, zijn genummerd en worden voorzien van een certificaat.

De uitgever van de twee ‘doeken’ biedt u nu via ClassyLife de mogelijkheid om er uw huis of kantoor mee te verfraaien.

Er zijn op ware grootte (210 x 135 cm) totaal 25 exemplaren van beide schilderijen op canvas gereproduceerd. Deze set (dus Marten én Oopjen) kost EUR 4.900,- incl BTW en de nummers 19 t/m 25 zijn nog beschikbaar.

Vindt u ze een beetje te groot, dan zijn beide ‘Rembrandts’ er ook op de helft van het originele formaat (105 x 70 cm). Hiervan werd een oplage gemaakt van 75 exemplaren; de twee samen kosten dan EUR 2.495,- en u kunt nog kiezen vanaf nummer 38.

Desgewenst kunnen ze ook in een lijst naar keuze worden geleverd, tot vrijwel een replica van de originele lijsten. Goede lijsten zijn niet goedkoop, maar dan is het wel helemaal áf. Geeft u bij uw bestelling ‘ClassyLife’ op, dan ontvangt u als attentie twee flessen Chateau Marten en Chateau Oopjen. U kunt dus meteen op uw aankoop klinken. Meer informatie en bestellen via [email protected]

Marten en oopjen2

 

 

 

 

 

Leave a Comment