De jongeren onder u zullen op de snelwegen in ons land alleen maar Volvo’s en Mercedessen van de Algemene Verkeersdienst van de Rijkspolitie kennen, maar anderen herinneren zich ongetwijfeld de Porsche’s van vroeger. De agenten in die Porsche’s, in wit leren jassen, met een helm op het hoofd en vaak een Rayban pilotenbril, genoten een soort heldenstatus. Aan hen, met uiteraard een nadruk op de Porsches, wordt een tijdelijke expositie gewijd in het bekende Louwman Museum in Den Haag. Van 8 juli tot 4 september kunt u daar ook de speciale tentoonstelling bezichtigen van de ‘Rijkspolitie Porsches’ zoals die ruim dertig jaar op de Nederlandse snelwegen hebben gesurveilleerd.
Ons land had vijftig jaar geleden circa 500 km autosnelwegen waarop, mede door de toename van ernstige auto ongelukken, een nieuwe vorm van verkeerstoezicht dingend noodzakelijk was. Politiechef luitenant Kees Vogel had een briljant plan waarmee hij in ‘Den Haag’ lobbyde. Na lang soebatten mocht hij voor een nieuw soort snelwegsurveillance een Porsche bestellen, een 356 Cabriolet die hij in november 1960 bij Porsche in Zuffenhausen in ontvangst mocht nemen. Prijs: 17.600 gulden, een vermogen in die tijd! Dat werd het begin van de SAS, Surveillance Auto Snelwegen, en na deze eerste Porsche volgden er meer. Toen eind 1962 de Sectie Bijzondere Verkeerstaken werd opgericht, kreeg luitenant Vogel voldoende geld voor zijn werk en bestelde hij er nog eens twaalf bij, allemaal van het type 356 Cabrio. ‘Opvallen en opvoeden’, daar ging het in eerste instantie om, niet zozeer om het snel uitschrijven van bekeuringen zoals tegenwoordig gebeurt.
De agenten in de opvallende auto’s vormden als gememoreerd een soort keurcorps dat volgens strenge, nauwkeurig omschreven regels opereerde. Na hun zorgvuldige rijopleiding was het onder meer hun taak om twintig kilometer per uur sneller te rijden dan het overige verkeer, zodat het leek alsof ze overal rondreden. Imponeren was belangrijk, rijden met open kap ook bij slecht weer was heilig en de kleding moest steeds onberispelijk zijn. Dus géén opgerolde hemdsmouwen, ook al was het nóg zo warm. Eén van de andere taken naast het opvoeden van de verkeersdeelnemers was inhalend verkeerstoezicht, en het werd ook steeds belangrijker om desnoods lange tijd op de vluchtstrook achteruit te kunnen blijven rijden om achterop komend verkeer te waarschuwen voor filevorming. Matrixborden moesten immers nog worden uitgevonden. De luchtgekoelde Porsches, konden daar technisch uitstekend tegen. Na de 356-modellen kwamen er 911 Targa-versies, met het zwaailicht op de Targa-beugel.
Uiteindelijk werden de Porsches te duur geacht, en ook niet meer zo noodzakelijk. De laatste Politie Porsche, de Alex 82 , reed aan het einde van zijn laatste dienstrit in 1996 regelrecht het Politiemuseum in. Dat markeerde het einde van een opmerkelijk tijdperk. Totaal werden er 507 Porsches aan de Nederlandse politie geleverd. Dertien zeer verschillende daarvan staan tussen 8 juli en 4 september in het Louwman Museum in Den Haag, dat overigens sowieso altijd een bezoek meer dan waard is. Het is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur., en in de vakantieperiode ook op maandag. Zie voor meer gegevens: www.louwmanmuseum.nl of bel 070-3047373. U kunt dit fraaie museum overigens ook bezoeken met de Museum Jaarkaart.
Dick Schornagel
Leave a Comment