Tegenwoordig vliegen de meeste mensen naar hun bestemming waardoor je zou verwachten dat de klassieke Amerikaanse roadtrip iets is dat tot het verleden behoort. Maar dat is zeker niet het geval. Hoewel het lijkt alsof de on-the-road-ervaring van het huren van een auto en gewoon gaan rijden omwille van het rijden iets is dat nog maar weinig mensen doen, bewijzen de statistieken (en het aantal auto’s dat je overal om je heen ziet) dat juist steeds meer mensen de weg op gaan. Mensen gebruiken de auto steeds vaker maar dan wel voor kortere ritjes. En omdat de service van de klantendiensten van luchtvaartmaatschappijen ook steeds minder goed wordt, gaan steeds meer Nederlanders liever rijden dan vliegen.

Afgezien daarvan valt niet te ontkennen dat de verleiding van de weg op gaan onmiskenbaar en waarschijnlijk voor altijd blijvend is; het lijkt bijna in ons systeem te zitten. Het is een rijkdom om door het land te rijden. Het is heerlijk om in een metalen bus of in een auto de weg op te gaan en zo je bestemming te bereiken en alle prachtige bezienswaardigheden in de Verenigde Staten te ontdekken. Mis deze tips voor het maken van een roadtrip niet, zodat je het meeste uit je ervaring kunt halen.

1. Maak je auto voor en tijdens je reis goed schoon

Je kent het vast wel dat je oude servetten en kauwgompapiertjes achter je stoel gooit en de bonnen van je laatste paar tankbeurten liggen vast nog in het handschoenenkastje. Als je een hond hebt, zal het hondenhaar vast door de auto dwarrelen. En dan tijdens je reis, wanneer de oude papiertjes en zakjes worden vergezeld door nieuwe verpakkingen van een fastfoodrestaurant, wanneer het handschoenenkastje vol begint te raken door de hotelbonnen en andere kaarten en papiertjes en wanneer hondenhaar aan je bagage en je spullen begint te plakken, zul je er reuze spijt van krijgen dat je niet hebt schoongemaakt.

Neem een paar dagen voor je reis de tijd om je auto te ontdoen van ongewenste troep en afval en blijf dit ook tijdens je reis om de paar dagen doen. Zelfs als je wel wat chaos kunt verdragen (zoals ik goed kan), zal de opgehoopte rommel en de viezigheid je toch tijdens je roadtrip gaan ergeren.

2. Laat je auto nakijken

gray van on gray concrete road

Laat ongeveer een week voordat je vertrekt de vloeistofniveaus, de remmen, de banden en al het andere dat problemen kan veroorzaken door een monteur controleren. Zorg er ook voor dat je reservewiel bij je hebt, die volledig is opgepompt en dat je startkabels en extra vloeistof bij de hand hebt.

3. Wees flexibel in je planning

Vertragingen zijn iets waar je bij het rijden van aanzienlijke afstanden zeker op kunt rekenen. Een bord met WEG AFGESLOTEN zul je tegenwoordig bijna niet meer tegenkomen, maar een bord waarop de tekst “Werk in uitvoering” flikkert, kun je zomaar zien. Je hoeft niet veel Chevy Chase-films te hebben gezien om te weten dat dingen niet altijd gaan zoals je hoopt. Als je een roadtrip maakt, kun je er bijna zeker van zijn dat je bijvoorbeeld langer onderweg bent en dat je een hotelreservering moet annuleren, zodat je dat geld kunt gebruiken voor het boeken van een hotel op een andere locatie dan je oorspronkelijk geplande bestemming.

Voor de mensen met veel lef is het misschien wel het beste om helemaal geen plan te hebben. Tijdens een reis door New England een paar jaar geleden, was het ons plan om gewoon te stoppen als we moe zouden worden en dan het hotel te nemen dat we het eerste zouden tegenkomen. Nadat we zonder succes drie afslagen hadden genomen, stopten we uiteindelijk op een plaats waar de persoon bij de receptie vroeg: “Blijven jullie de hele nacht?”

4. Ga gerust van de snelwegen af, maar pas wel op voor de zogenoemde Blue Highways.

Tenzij je een specifieke bestemming en een strikt schema hebt, heeft het weinig zin om alleen op de snelwegen te blijven en al het moois dat je langs de binnenwegen ziet te missen. Sommige “blauwe snelwegen” ook wel Blue Highways genoemd (zoals ook bepaalde achterwegen in het populaire boek van William Least Heat-Moon werden genoemd) zijn echter niet veel meer dan wegen met daaraan eindeloze rijen winkels achter elkaar.

De meeste Amerikaanse wegenkaarten hebben wegen gemarkeerd die interessant zijn. De kaart, die ik het meest gebruik, heeft kleine rode stippen langs de wegen die worden aanbevolen als schilderachtige routes. Ik heb gemerkt dat deze aanbevelingen redelijk betrouwbaar zijn. De meeste gaan op zijn minst langs een aantal tientallen kilometers mooie landschappen en bieden rijervaringen die variërend zijn van een landelijk gevoel tot werkelijk verbluffende uitzichten op het prachtige Amerika en werpen hun vruchten af voor diegenen die de tijd, het geduld en de neiging hebben om een beetje rond te dwalen. Roadtrippers.com, wat zowel een website als een mobiele app (iOS | Android) is, kan je ook helpen om zulke mooie ritten te vinden.

Dat gezegd hebbende…

5. Zorg ervoor dat je een plan B hebt om van de landwegen af te raken

Toen ik een kind was, maakte ik samen met mijn gezin een reis langs de oostkust door het binnenland om zo de Skyline Drive te kunnen volgen. De Skyline Drive is zeker mooi en af en toe visueel verbluffend, maar na een paar officiële uitkijkposten en wagenziek te zijn geworden door de bochtige wegen, waren we er eigenlijk wel klaar mee. Het ging ook fantastisch langzaam; de gemiddelde snelheden waren ongeveer 50 kilometer per uur, wat je vanaf New Jersey in ongeveer vier dagen van 10 uur rijden naar Florida brengt. Na ongeveer 600 scherpe bochten omringd door heel veel bomen en mist zag de I-95 er nog nooit zo geweldig uit.

6. Bekijk wat eventueel drukke dagen of tijden kunnen zijn

roadtrip-amerika

Als je tijdens een roadtrip lange kilometers aan het afleggen bent, is het niet moeilijk om op het verkeerde moment op de verkeerde plaats uit te komen. Het kan je overkomen dat je dan bijvoorbeeld probeert om tijdens het spitsuur de Hudson River over te steken of om op de vrijdagmiddag van Memorial Day Weekend naar Key West te rijden. Je moet daarom vooruit plannen, zodat je de Hudson bijvoorbeeld om 10.30 uur overgaat of op donderdag naar Key West rijdt en niet uren voor niets vast komt te staan.

7. Zorg dat er voldoende leuke entertainment op je telefoon staat

De dagen dat je alleen de radio had om naar te luisteren zijn voorbij en gelukkig maar want dat kon soms behoorlijk saai en vervelend zijn. Daarom moet je er zeker van zijn dat je telefoon vol staat met muziek om je te vermaken tijdens de lange uren op de weg. Of je nu je eigen muziekcollectie aanboort, muziek via een app zoals Spotify (iOS|Android) of Pandora (iOS|Android) streamt of luisteren naar je favoriete podcasts of audioboeken, je zult uren plezier beleven.

Als je met je eigen auto op stap gaat, heb je waarschijnlijk al een telefoonoplader die op de aansteker kan worden aangesloten en die ervoor zorgt dat de accu vol blijft. Als je een auto huurt voor het maken van je roadtrip, moet je ervoor zorgen dat je de juiste kabels bij je hebt om aan te sluiten op de aansteker, de USB-poort, enz.

8. Verdeel de taken

brown van on road

Sommige mensen zijn goed in navigeren en anderen kunnen nog geen kaart lezen al hebben ze het graag. Sommige mensen zijn goed in het plannen van wat er wanneer gegeten moet worden, terwijl anderen denken dat een grote zak chips ook een goed avondmaal is. Bekijk wie waar goed in is en wat echt belangrijk is tijdens de reis. Je kunt zo de taken verdelen zodat je reis efficiënt en naar tevredenheid van iedereen zal verlopen.

9. Zorg ervoor dat je lid bent van een hulpdienst

Als je een roadtrip maakt, kan het je zomaar overkomen dat je met pech langs de kant van de weg komt te staan en je hebt niet altijd in de hand waar je stil komt te staan. Het bij de hand hebben van een telefoonnummer dat je onmiddellijk kan doorverbinden met een wegenwacht, een sleepdienst of een monteur zal je veel gedoe besparen en je ook beschermen tegen enkele gevaren van de weg die niemand van ons wil tegenkomen.

10. Houd je documenten bij de hand en zorg ervoor dat je geen boetes hebt openstaan

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar het lijkt soms alsof mijn nieuwe verzekeringskaart dagen of weken nodig heeft om weer in het handschoenenkastje te komen. Als je zonder geldig rijbewijs, verzekerings- of autopapieren rijdt, kun je als je wordt gestopt of bij een aanrijding betrokken raakt flink in de problemen komen. Verder moet je alle oude documenten weghalen zodat je niet per ongeluk de verkeerde documenten overhandigd en misschien wel je auto in beslag wordt genomen terwijl dat niet nodig is.

11. Weet wanneer je door moet rijden en wanneer je misschien even pas op de plaats moet maken

Sorry voor het rare kopje maar als je op de weg zit, moet je echt weten wanneer je het rijden van een lang stuk aankunt en wanneer je misschien wat rust moet inplannen. Op een acht weken durende roadtrip in 1991 door de grensstaten van de Verenigde Staten reden we op Route 1 in de buurt van Big Sur met het oog op een verblijf bij vrienden in Santa Cruz. We stopten in de buurt van een restaurant/hotel om onze benen te strekken en we waren van plan om binnen korte tijd weer verder naar Noord Amerika te rijden. Het kostte ons slechts twee of drie keer diep ademhalen om te beslissen dat we die dag niet verder gingen. Het werd een van de beste lange middagen van de reis.

Later op dezelfde reis werden we echter wakker in een staatspark in Wisconsin terwijl we een plan maakten om eerst te blijven hangen in Chicago en Detroit, dwars door Canada naar Buffalo te rijden en dan verder naar het zuiden te rijden naar het Finger Lakes-gebied. Terwijl we op weg waren naar een benzinestation om te tanken en aan de reis te beginnen, zetten we de radio aan toen we op het nieuws hoorden dat de vorige avond de Verenigde Staten Irak was binnengevallen om zich in de ruzie met Koeweit te mengen. Toen we bij het tankstation aankwamen, ontdekten we dat de benzineprijzen ongeveer 25% waren gestegen en de eigenaar vertelde ons dat we de komende dagen nog meer stijgingen konden verwachten. We hebben snel de beslissing genomen om in Chicago te stoppen, want we konden een van de grootste steden van het land niet afblazen en vervolgens naar het oosten te rijden en terug naar huis te gaan. We waren nog nooit zo blij geweest om de voordeur van ons huisje te zien. We waren niet vroeg thuis, maar wel op tijd.

Leave a Comment