Sommige bestemmingen zijn zo populair dat veel vakantiegangers ze bij voorbaat overslaan, wat tot gevolg heeft dat het echt wel meevalt met de drukte in bepaalde streken. Toscane is zo’n regio. Afgezien van het drukke Florence is Toscane tegelijkertijd populair en ideaal voor een heerlijke roadtrip. En alles is nog net zo mooi, gezellig en sprookjesachtig.

Landschap

Het lieflijke heuvellandschap met de lappendeken aan oker en groentinten, subtiel afgewisseld met slingerweggetjes naar stadjes en dorpjes en de her en der boven het landschap uitstekende cipressen, het is alsof je zo een sprookjesboek bent ingewandeld. Alleen al het rondrijden, met camper of je eigen (gehuurde) auto, is een feest voor de zintuigen, inclusief de diverse fauna. Vlinders, wilde zwijnen, stekelvarkens, vliegende herten: je kunt ze zomaar tegenkomen. En dan heb je nog niet eens een stadje bezocht.

Van Pisa naar Arezzo

Arezzo

Het schattige Pisa biedt naast zijn scheve toren prachtige winkelstraten en het gezellige stadsleven is een mooie afwisseling met de rust die je ervaart als je langs de provinciale wegen richting bijvoorbeeld Volterra rijdt. Volterra: het is een aardige klim, maar die wordt beloond met een schitterend uitzicht vanuit een al even schitterende stad. Het is daarna dan nog een uurtje naar Arezzo, een nog onontgonnen gebied. Je parkeert gewoon onderaan de heuvel omdat je er de roltrap omhoog naar het mooie centrum kunt nemen! Maar eigenlijk zijn alle (vooral de Etruskische) steden en stadjes in Toscane leuk om te zien, allemaal op hun eigen manier.

Eten: overal zalig

Met behulp van je smartphone met onbeperkt internet kun je via blogs als Ciaotutti op de meest verrassende plekken komen. In een paar seconden weet je waar de beste restaurants zijn, met het mooiste terras en dito uitzicht. Over de Italianen en hun eetcultuur weet je zelf al dat deze een oase van genot is. Probeer een pici ai funghi porcini of een heerlijke panzanella, dit zijn Toscaanse klassiekers. Zo stel je met je mobiel je eigen roadtrip samen, afhankelijk van het soort overnachting(en) dat je kiest.

Visliefhebber? Op naar Livorno!

Livorno: een wat ruigere stad waar de vis verser is dan vers. Ze springt nog net niet vanuit de zee op je bord. Er is een grote markt in en rondom een grote markthal, en verder kun je er heerlijk winkelen. Dat Livorno niet genoemd wordt in de reisgidsen is een raadsel, want het mag een wat rauwere, drukke stad zijn, hier ervaar je wel het echte Italië. Ook de architectuur doet niet onder voor die van andere steden – alleen op een andere manier. Ontdek dat Toscane nog steeds even mooi is.

Leave a Comment