Zoekt u nog een origineel en eerlijk kerstcadeautje? Lees dan zeker verder! Broer en zus Boye en Noëlle Dorenbos uit Almere waren altijd al gefascineerd door geur. Ze begonnen vijf jaar geleden al met het maken van een parfum. Noëlle: “Helaas ontdekten we al snel dat er een heel vervuilende industrie achter zit. Parfums zitten vol met chemische en synthetische geurstoffen en tegelijkertijd worden er miljoenen tonnen plantaardig materiaal weggegooid waar etherische oliën in zitten. Dat vonden wij niet oké! Om een alternatief te bieden zijn we samen ons bedrijfje RUIK gestart. Wist je dat er jaarlijks bijvoorbeeld 20.000.000 ton aan sinaasappelschillen wordt weggegooid? Dat is toch ongelooflijk zonde? Voor ons eerste parfum VERSCHIL – EAU D’ORANGE zijn wij daarom de geurolie uit biologische sinaasappelschillen gaan gebruiken.”>>

In de digitale nieuwsbrief van de organisatie ‘Het kan wel’ die ons leven groener, eerlijker en leuker wil maken, kwamen wij een artikel tegen over een jong Nederlands bedrijf dat parfum maakt van sinaasappelschillen. Bijzonder, wij waren ook al met zo’n artikel bezig. Want als je het zo leest, parfum van sinaasappelschillen, denk je al snel ‘gatsie’. Niets is natuurlijk zo persoonlijk als smaak. Maar wij hebben zo’n flesje van RUIK hier. En wij vinden het heerlijk en aandacht waard. Zoekt u nog een origineel en eerlijk kerstcadeautje? Lees dan zeker verder!

Wat we gemakkelijk vergeten, is dat parfums bomvol chemische en synthetische stoffen zitten. Dat is welbeschouwd zowel slecht voor je huid en neus als voor het milieu. Broer en zus Boye en Noëlle Dorenbos waren altijd al gefascineerd door geur. Ze begonnen vijf jaar geleden al met het maken van een parfum. Net als veel anderen dachten ze aanvankelijk dat parfum gemaakt wordt van heerlijk ruikende bloemen en planten. Noëlle: “Helaas ontdekten we al snel dat er een heel vervuilende industrie achter zit. Parfums zitten vol met chemische en synthetische geurstoffen en tegelijkertijd worden er miljoenen tonnen plantaardig materiaal weggegooid waar etherische oliën in zitten. Dat vonden wij niet oké! Om een alternatief te bieden zijn we samen ons bedrijfje RUIK gestart. Wij gebruiken plantaardige reststromen om parfums van te maken. Dat is heerlijk voor je neus, je huid en het milieu. Wist je dat er jaarlijks bijvoorbeeld 20.000.000 ton aan sinaasappelschillen wordt weggegooid? Dat is toch ongelooflijk zonde?  Voor ons eerste parfum VERSCHIL – EAU D’ORANGE zijn wij daarom de geurolie uit biologische sinaasappelschillen gaan gebruiken.”

De jonge Boye en Noëlle

Het maakproces
Alle parfums van RUIK worden door het duo zelf ontworpen en met de hand gemaakt. Dan gaat het dus vanaf het destilleren van etherische oliën en het samenstellen van de geuren tot aan het maken van het papier voor de verpakking van restmaterialen uit hun eigen keten. Boye: “Toen we jong waren speelden wij met een sinaasappelschil bij een kaars en door de schil uit te drukken maakten we vlammetjes. We ontdekten op die manier dat er heel veel geurolie in sinaasappelschillen zit. Vanuit deze herinnering zijn we begonnen met het ontwerpen van ons eerste parfum. Bij EAU D’ORANGE staat de etherische sinaasappelschillenolie centraal. Om de vurige geur van de vlammetjes terug te laten komen in het parfum gebruiken we gember en zwarte peper.”

Ingrediënten
Boye en Noëlle zijn continu opzoek naar nieuwe plantaardige geurstoffen om te verwerken in hun parfums. Noëlle: “Parfums bestaan voor gemiddeld 95% uit synthetische en chemische geurstoffen. Synthetische musk bouwt zich op in organismen en wordt nu al teruggevonden in moedermelk. En ftalaten (een soort plastics) zijn schadelijk voor je huid. Onze parfums zijn daarom echt vrij van synthetische geurstoffen, Ftalaten, UV-filters en kunstmatige conserveringsmiddelen. We gebruiken alleen etherische oliën van plantaardige reststromen, planten die je kunt blijven oogsten en biologische alcohol. De geur is bij ons veel unieker en dieper dan bij synthetische parfums. We hebben in Almere op straat het parfum getest, en zowel mannen als vrouwen vinden het heerlijk en bijzonder ruiken.”

De toekomst
Deze zomer begonnen ze een crowdfundingcampagne op Oneplanetcrowd om wat geld bijeen te krijgen voor hun eerste productie. Binnen een paar weken hadden zij de financiering rond rond om van sinaasappelschillen een lekker parfum te maken en in oktober deden ze de eerste pakketjes op de post. Ze stonden in de finale van de ASN Wereldprijs én bereikten de cover van GezondNU. Ondertussen runnen ze hun webshop en de afgelopen weken produceerden ze een speciale limited kersteditie van VERSCHIL – EAU D’ORANGE! Hun bedrijfje RUIK is onderdeel van Urban Greeners, de jonge koplopers van de Floriade 2022 in Almere. RUIK gaat de komende jaren op het Floriadeterrein laten zien hoe je op een plantaardige en duurzame manier parfum kan maken. Dat gebeurt door het zelf telen van geurplanten, het lokaal verwerken van reststromen uit de voedsel- en tuinbouwsector en het destilleren van deze planten tot hoogwaardige essentiële oliën. Zo kan iedereen in 2022 ruiken naar verschil.

U wilt het zelf weleens proberen of cadeau geven? Dat kan. Ga dan snel naar www.ruik.org en check de kerstaanbieding. Weinig geld voor zoiets bijzonders, verpakt in prachtig handgemaakt papier, echt heel bijzonder. Wij zijn fan. En denk niet dat we betaald zijn voor dit artikel, wij behoorden tot het groepje mensen dat uit enthousiasme aan de crowdfundingcampagne meedeed en niet teleurgesteld werd….

 

Leave a Comment