Je vindt het in ieder huis en je kent het vast wel: schakelmateriaal. Je gebruikt het om apparatuur te voorzien van stroom (stopcontact) en lichtpunten in of uit te schakelen (schakelaar). Maar tegenwoordig heeft schakelmateriaal ook nog een hele andere functie. Wil jij weten welke? Lees dan even verder.

Inbouw en opbouw schakelmateriaal

Schakelmateriaal kun je onderverdelen in twee categorieën. Er is inbouw schakelmateriaal en opbouw schakelmateriaal. De namen verklaren hoe ze toegepast worden. Welk type schakelmateriaal je gaat gebruiken is afhankelijk van de situatie. Opbouw schakelmateriaal ziet er over het algemeen minder mooi uit, maar kan in sommige situaties noodzakelijk zijn. Als je niet in de muur kunt of mag frezen, dan is dit een goed alternatief. Dit komt voornamelijk voor in huurwoningen.

Schakelmateriaal aansluiten

stopcontact-muur

Als je schakelmateriaal gaat aansluiten, dan is het natuurlijk belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Je wilt een veilige situatie creëren. Heb je hier dus geen verstand van? Schakel dan altijd een professional in. Ook is het belangrijk dat je geschikte elektromaterialen gebruikt. Hierbij kun je denken aan draden, inbouwdozen en lasklemmen. Welke materialen geschikt zijn, is afhankelijk van de situatie waarin je ze gaat gebruiken. Weet je niet welke je moet kiezen? Vraag dan een bedrijf wat deze producten levert, zoals Elektramat, om hulp. Door voldoende tijd te nemen voor de voorbereiding voorkom je onveilige situaties waarbij kortsluiting kan ontstaan. Als je dit weer moet herstellen, ben je nog meer tijd en geld kwijt.

Onderdeel van je interieur als styling element

Schakelmateriaal is tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende series en kleuren. Hierdoor heeft het naast de gebruikelijke functie nog een andere functie gekregen. Je kunt het schakelmateriaal gebruiken als styling element. Kies bijvoorbeeld een kleur die perfect aansluit op de rest van je interieur. Of juist een contrasterende kleur zodat het extra opvalt. En ga jij voor strakke of ronde vormen? Je kunt het (bijna) zo gek niet bedenken of het is wel te vinden. Bekijk de verschillende opties dus goed en maak je interieur helemaal af.

Leave a Comment