De kwaliteit van de lucht die je inademt, kan of je nu binnen of buiten bent een grote invloed hebben op je gezondheid. Onderzoeken hebben aangetoond dat buitenlucht van een slechte kwaliteit longkanker, beroertes en hartaandoeningen kan veroorzaken. Volgens de Harvard School of Public Health veroorzaakt luchtvervuiling elk jaar wereldwijd 3,3 miljoen doden.

1. Zet de ramen open

open-raam-vrouw

Het is het eenvoudigste (en het goedkoopste!) wat je kunt doen om de kwaliteit van de lucht in huis te verbeteren. Zet minimaal vijf minuten per dag de ramen open om zo de ophoping van schadelijke luchtverontreinigende stoffen te verminderen.

2. Verfraai je inrichting met kamerplanten

Het neerzetten van planten in de kamer kan volgens een onderzoek, dat werd gepubliceerd door de American Society for Horticultural Science, helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. De graslelie kan bijvoorbeeld effectief de hoeveelheid benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en xyleen in de lucht verminderen.

3. Kies voor een dispenser voor essentiële olie

Sommige essentiële oliën, zoals bijvoorbeeld tea tree olie, hebben antibacteriële eigenschappen en kunnen worden toegevoegd aan zelfgemaakte reinigingsmiddelen of zelfs op de huid worden aangebracht om bijvoorbeeld een klein sneetje mee te behandelen. Maar wist je dat deze oliën ook de bacteriën in de lucht kunnen verminderen? Er is ook bewezen dat essentiële oliën zoals eucalyptus, kruidnagel en rozemarijn de hoeveelheid huisstofmijt in huis kan verminderen. Als je niet zeker bent of het wel echt schoon is, dan kan je altijd fijnstof meten.

4. Kies voor kaarsen die zijn gemaakt van bijenwas

kaarsen-thuis

Let even op, want het wordt een beetje wetenschappelijk. De reden dat er deeltjes in de lucht om ons heen drijven, komt omdat het positief geladen ionen zijn. De lucht is in het bos of in de buurt van een waterval is vaak schoner omdat de natuur negatieve ionen creëert, die zich binden aan de positieve ionen, waardoor ze zwaarder worden en op de grond vallen. Het branden van kaarsen, die zijn gemaakt van pure bijenwas, creëert dit fenomeen kunstmatig waardoor de lucht in huis wordt gereinigd.

Het branden van kaarsen zorgt wel voor roet in de lucht. Overweeg daarom het gebruik van LED kaarsen, die de lucht minder vervuilen en het risico op brand verminderen.

5. Doe je schoenen uit

Het vuil dat je van buiten mee naar binnen neemt, kan bijvoorbeeld pesticiden, pollen, schimmels, bacteriën of uitwerpselen omvatten. Wanneer je je huis binnenloopt, kan dat vuil allemaal aan de zool van je schoenen zijn geplakt, dus is het het beste om je schoenen als je binnenkomt meteen uit te doen. Het helpt om de lucht schoner te houden en niet te vergeten ook je vloeren.

6. Verzorg je huisdieren goed

Huidschilfers van huisdieren – de huidcellen van je huisdieren – zijn bijna overal in een huis met huisdieren te vinden. Niet alleen deze schilfers maar ook de haren van je huisdier kunnen ervoor zorgen dat je astma-achtige symptomen ontwikkelt of dat je astma, als je dat al hebt, verergert. Als je een huisdier hebt, zorg er dan voor dat de huidschilfers tot een minimum worden beperkt door regelmatig schoon te maken, de huisdieren buiten te borstelen en als je kunt de vloeren en meubels regelmatig te stofzuigen. Gebruik dan wel een EPA-filter.

7. Laat de AC draaien

Als je over een centrale airconditioning beschikt, kun je dat als een luchtfiltersysteem voor het hele huis gebruiken. Het zal de vervuilde lucht uit je huis trekken, de ruimte koelen en frisse lucht terug de ruimte inpompen. De meeste systemen hebben een filter dat je regelmatig moet vervangen want dit filter zal de vuildeeltjes opvangen. Hoe vaker je het filter ververst, hoe beter het is. Bekijk wat de aanbevelingen van de fabrikant zijn voor het vervangen van de filters.

5. Reinig je huis met ongiftige chemicaliën

schoonmaak-spullen

Veel in de winkel gekochte schoonmaakmiddelen bevatten giftige chemicaliën, die irritatie aan de ogen, de neus, de keel en de longen kunnen veroorzaken. Als je deze gaat gebruiken, open dan tenminste de ramen tijdens het schoonmaken. Maar je kunt ook overwegen om je eigen schoonmaakmiddelen te maken met ingrediënten zoals azijn, baking soda, citroensap of etherische oliën. Hier zijn een paar recepten om de groenere schoonmaakmiddelen mee te maken.

6. Gebruik een luchtreiniger

Luchtreinigers kunnen een effectieve manier zijn om schadelijke deeltjes in de lucht te verminderen. Als je kind astma heeft, kan het de moeite waard zijn om een luchtreiniger in de kamer neer te zetten. Ontdek met behulp van de EPA-handleiding welke reiniger het beste bij je past.

7. Kom van die schimmel af

Schimmel laat sporen in de lucht vrij, die allergiesymptomen kunnen veroorzaken. Het groeit graag op donkere, vochtige plaatsen, zoals in je badkamer, de wasruimte en in de kelder. Hier zijn vijf manieren om schimmel zonder het gebruik van chemicaliën te kunnen doden.

8. Lucht nieuw meubilair

Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn chemische stoffen die in de lucht blijven hangen en ze zijn overal in onze huizen aanwezig. Vluchtige organische stoffen zoals tolueen en benzeen zijn te vinden in dingen zoals lijmen, verf, stoffen, bouwmaterialen en meer. Wanneer je een nieuwe bank of een fauteuil koopt, zal dat VOS uitstoten. In het begin zal dit zwaarder zijn en dan zal het geleidelijk afnemen. Om de schade in huis te verminderen, moet je zoveel mogelijk luchten zodat de vluchtige organische stoffen kunnen ontsnappen. Als het mogelijk is, kun je je nieuwe meubelstuk een week in je garage neerzetten of in ieder geval de ramen van die kamer open laten staan.

9. Gebruik bakoliën met hogere rookpunten

Gebruik om te voorkomen dat de keuken gevuld wordt met rook en een aanhoudende geur van verbrande olie urenlang door je huis waait, een bakolie die bij hogere temperaturen pas rook vormt. Extra vierge olijfolie heeft in vergelijking met avocado-, pinda-, saffloer-, canola-, maïs- en zonnebloemolie een lager rookpunt. Als je de smaak van olijfolie toch lekkerder vindt, kun je een lichte olijfolie gebruiken, die is verfijnd en een rookpunt heeft van 240ºC in vergelijking met de 210ºC van bijvoorbeeld extra vergine olijfolie.

Leave a Comment