Binnen de wereld van whisky bestaan er veel verschillende soorten waar je voor kunt kiezen als je wilt beleggen in whisky. Zo heb je bijvoorbeeld blended whiskys, bourbon whiskey en whisky likeuren. Daarnaast kun je ze ook op herkomst indelen: ga je voor Ierse whiskey, Schotse whisky of Japanse whisky? Een van de meest bijzondere whisky’s is de Schotse single malt whisky, die zijn oorsprong vindt in de prachtige Schotse landschappen en wereldwijd een van de beste reputaties heeft. Wat maakt deze whisky zo bijzonder, en waarom is beleggen in whisky dé nieuwe investeringstrend?

Wat is Schotse single malt whisky?

Om te beginnen is de term ‘single malt’ op zichzelf al een stempel van authenticiteit. Single malt betekent dat de whisky afkomstig is van één enkele distilleerderij. Dit in tegenstelling tot blended malt whisky, waarbij whisky’s van één of meerdere distilleerderijen gemixt worden om een specifiek smaakprofiel te creëren. Dat maakt single malt whisky dus al behoorlijk bijzonder, met een écht unieke smaak.

Daarnaast mag een whisky alleen Schotse whisky genoemd worden als deze voldoet aan bepaalde strikte criteria. Een paar belangrijke kenmerken van Schotse whisky zijn:

1. De whisky moet in Schotland geproduceerd worden

whiskey-in-glas

Het land van herkomst is natuurlijk essentieel. Schotse whisky moet ook daadwerkelijk in Schotland gedistilleerd, gerijpt en bottled zijn.

2. Schotse whisky bestaat uit drie hoofdingrediënten

Wanneer je wilt beleggen in whisky en kiest voor Schotse single malt whisky, weet dan dat Schotse whisky gemaakt wordt van drie hoofdingrediënten: water, gemoute gerst en gist. Voor single malt Scotch is gerst overigens een verplicht ingrediënt.

3. Single malt Schotse whisky moet gerijpt worden in eikenhouten vaten

Om een whisky Scotch whisky te noemen, moet het minimaal drie jaar in een eikenhouten vat gerijpt worden. Overigens ook een leuk weetje: Schotse whisky kan variaties hebben in smaak en karakter, afhankelijk van waar het geproduceerd is. Populaire regio’s met ieder hun eigen smaakprofiel zijn bijvoorbeeld de Highlands, Speyside en Islay. Wereldwijd bekende merken als Glenfiddich (Speyside), Highland Park Whisky Distillery (Highlands) en Laphroaig (Islay) komen uit deze regio’s.

4. Ook het alcoholgehalte bepaald of een whisky zich ‘Schotse single malt whisky’ mag noemen

whiskey-ijs-glas

Schotse whisky wordt meestal gedistilleerd tot een alcoholgehalte van minder dan 94,8%. Het wordt gebotteld bij verschillende sterktes, maar het meest voorkomende alcoholgehalte ligt tussen 40% en 46%.

In een notendop: waarom is beleggen in whisky zo populair?

Whisky staat ook wel bekend als “vloeibaar goud”. Beleggen in whisky is een unieke kans om je portfolio te diversifiëren. In tegenstelling tot meer traditionele beleggingsvormen blijft de whiskymarkt vrijwel onaangedaan door de typerende schommelingen en cycli die kenmerkend zijn voor financiële markten.

Bovendien vereist whisky weinig onderhoud terwijl andere beleggingsmogelijkheden wel wat liefde en aandacht nodig hebben. Denk aan jaarlijks onderhoud aan een auto, het laten nakijken van een horloge door een expert en de specifieke condities waaronder je wijn moet bewaren. Voor whisky is alleen het rijpingsproces essentieel. Zodra de whisky in een fles zit, kun je het in principe onbeperkt bewaren zonder je zorgen te hoeven maken over factoren als de luchtvochtigheid, de locatie en de temperatuur. Voor beleggers een aantrekkelijke manier om hun beleggingsportefeuille te vergroten, dus.

Waarom beleggen in whisky zoveel rendement op kan leveren

In de komende jaren wordt een groeiende vraag verwacht naar exclusieve Schotse single malt whisky en de waarde van deze flessen is in de afgelopen decennia met maar liefst 550% gestegen. Belangrijke factoren die de waarde beïnvloeden zijn zeldzaamheid en leeftijd. Slechts twaalf procent van de Schotse whisky wordt gebotteld als single malt, waarvan slechts één procent 20 jaar of ouder is. Langere rijping verhoogt niet alleen de kwaliteit en smaak, maar oudere whisky wordt ook schaarser, waardoor de waarde automatisch stijgt. Doordat het aanbod niet snel uitgebreid kan worden vanwege de rijpingstijd, is beleggen in whisky een interessante investering.

Leave a Comment