Sieraden kopen kan soms lastig zijn, omdat ze er niet alleen goed uit moeten zien maar ook goed bij jou als persoon moeten passen. Wij geven je hieronder meer informatie weg om meer te weten te komen over sieraden.

Diamanten

zwarte-diamant-ring-heren

De waarde van een diamant is gebaseerd op vier criteria: de kleur, de slijpvorm, de helderheid en het karaat. De kleur wordt gesorteerd van kleurloos tot geel, de slijpvorm is de manier waarop de diamant is gevormd, de helderheid geeft aan hoe onberispelijk de diamant is en het karaat is het gewicht van de diamant.

Het gewicht kan worden beschreven in decimale of fractionele delen van een karaat. Een breuk kan ook een reeks gewichten vertegenwoordigen. Een diamant met het label ½ karaat kan bijvoorbeeld tussen 0,47 en 0,54 karaat wegen. Als het gewicht van de diamant wordt vermeld als fractionele delen van een karaat, moet de winkelier twee dingen kunnen aantonen: dat het gewicht niet exact is en het redelijke gewichtsbereik voor elke fractie of gewichtstolerantie, die wordt gebruikt.

Imitatie diamanten, zoals bijvoorbeeld zirkonia, lijken qua uiterlijk op diamanten maar zijn veel minder duur. Bepaalde in het laboratorium gemaakte edelstenen lijken ook op diamanten en kunnen niet worden opgemerkt door detectoren, die oorspronkelijk worden gebruikt om zirkonia te kunnen identificeren. Vraag je juwelier of hij/zij de nieuwste testapparatuur heeft om onderscheid te kunnen maken tussen diamanten en andere in het laboratorium gemaakte edelstenen.

Volg deze richtlijnen om er zeker van te zijn dat je een verstandige aankoop doet:

 • Neem de tijd om informatie te verzamelen over diamanten, zodat je begrijpt wat de beste waarde is en waarom.
 • Vraag bij het bespreken van de kwaliteiten van een diamant aan de verkoper wie hun diamanten beoordeelt, welke opleiding en ervaring die persoon heeft en welke andere waarderingsgaranties er worden geboden. Een second opinion is altijd handig.
 • Gebruik bij het bekijken van diamanten nooit een zwarte achtergrond. Zwart verandert de perceptie van kleur door het oog. Bekijk de diamant altijd onder een vergrootglas en zorg ervoor dat je begrijpt wat je ziet.
 • Voordat je een beslissing neemt moet je ook dingen kunnen vergelijken. Zorg ervoor dat je weet hoe je de de kenmerken van diamanten moet beoordelen. (Ook wel de 4 C’s genoemd)
 • Vraag de verkoper naar de behandelingen van de diamant. Diamanten kunnen met breuken worden gevuld of met een laser worden behandeld om zo hun uiterlijk te verbeteren.
 • Zorg ervoor dat je alles op schrift krijgt. Een aankoopbewijs of een taxatie met de kwaliteit van de vermelde diamant wordt beschouwd als een contract en is de enige manier om te bewijzen dat de kwaliteit van je diamant ook is wat het zegt.
 • Lees voordat je de diamant koopt alle garanties.
 • Vraag om een certificaat van vervangingswaarde of een taxatie met de kwaliteiten van je diamant om zo je aankoopbewijs compleet te maken.
 • Als de diamant wordt geleverd met een gemologisch certificaat, zorg er dan voor dat je het origineel ontvangt en bewaar deze bij het aankoopbewijs.

Gekleurde edelstenen

silver and green stone ring

Gefacetteerde edelstenen hebben meestal een betere helderheid. De facetten laten licht door de edelsteen schijnen en laten zijn schittering zien.

Er zijn veel nieuwe behandelingen ontwikkeld voor stenen om het uiterlijk en de duurzaamheid van edelstenen te kunnen verbeteren. Een behandeling kan echter wel de waarde van de edelsteen verlagen en vereist mogelijk speciale zorg om het uiterlijk van de edelsteen te kunnen behouden.

In het laboratorium gemaakte (synthetische) stenen zijn identiek aan natuurstenen, maar hebben niet hun zeldzaamheid en er hangt een ander prijskaartje aan. In het laboratorium gemaakte stenen zijn dus minder duur dan natuurlijk gewonnen stenen.

Imitatie of ‘geassembleerde’ stenen daarentegen lijken qua uiterlijk op natuurlijke stenen, maar kunnen stenen van glas, plastic of andere minder waardevolle stenen zijn.

Volg deze tips:

 • Vraag of de edelsteen natuurlijk, synthetisch of imitatie is.
 • Vraag of de edelsteen op de een of andere manier is behandeld.
 • Leer een klein vergrootglas te gebruiken om in de steen te kijken om zo te kunnen zien of deze op enigerlei wijze is afgebroken of beschadigd. Vraag de verkoper om je te informeren over de kwaliteit van de edelsteen.
 • Zorg ervoor dat je alles op schrift krijgt. Een aankoopbewijs of taxatie met de kwaliteit van de edelsteen wordt beschouwd als een contract en is je enige middel om te bewijzen wat je is verteld.
 • Lees voordat je sieraden koopt alle garanties.
 • Vraag om een certificaat van vervangingswaarde of een taxatie met de speciale kwaliteiten van de edelsteen om zo je aankoopbewijs compleet te maken
 • Vraag naar de reiniging en de verzorging van de edelsteen.

Goud

gouden-ring-man

Het woord goud betekent, als het alleen wordt gebruikt, alle soorten goud of 24-karaats (24K) goud. Omdat goud zacht is, wordt het meestal gemengd met andere metalen om zo de hardheid en de duurzaamheid te vergroten.

De kwaliteitsmerken voor het karaat vertellen je welk aandeel goud is gemengd met andere metalen. De meest voorkomende merken voor gouden sieraden zijn 18K of 750 (betekent 75% goud), 14K of 585 (58% goud) en 10K (42% goud). Tien karaats goud is onder de Amerikaanse wet het laagste niveau dat is toegestaan.

Sieraden gemaakt van een hoger karaats goud zijn geler van kleur en iets zachter dan gouden sieraden gemaakt van lager karaats goud, dat koper, zilver, zink of andere metalen kan bevatten. Consumenten moeten zich, als ze allergisch zijn voor bepaalde metalen of een hoog zuurgehalte in hun lichaam hebben, ook zorgen maken over de legeringen. Zuur kan de sieraden die je draagt zwart maken en van slechte kwaliteit laten lijken terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

Er is een ruime keuze aan stijlen en ontwerpen te koop. Vanwege het creatieve ontwerp en de fabricage kosten designer sieraden misschien meer dan generieke gouden sieraden, maar als de naam van de ontwerper erin gestempeld wordt, wordt de waarde van het stuk natuurlijk wel verhoogd.

Volg deze tips om er zeker van te zijn dat je bij het kopen van gouden sieraden de beste waar voor je geld krijgt:

 • Zorg ervoor dat het item duidelijk is gemarkeerd met de kwaliteitsmerken voor het karaat en de fabrikant.
 • Let op of het item in de toekomst vatbaar is voor schade.
 • Zorg ervoor dat het karaat van het artikel ook op de kassabon staat.

Platina

gucci-zilveren-ketting

Platina is een edelmetaal dat meestal wordt gemengd met andere soortgelijke metalen. Op platina sieraden worden op basis van de hoeveelheid pure platina in het stuk verschillende markeringen gebruikt . De markering 900 platina (evenals de markering 900 PT, 900 PLAT, PT900 of 900 Plat 100 Irid) betekent bijvoorbeeld dat het item voor 90% uit platina en voor 10% uit andere metalen bestaat. Vanwege het kleine percentage andere metalen dat ermee wordt gelegeerd, is platina hypoallergeen en uitstekend geschikt voor mensen die allergisch zijn voor andere metalen.

 • Zorg er wel voor dat het item is voorzien van een stempel van de fabrikant.
 • Wees bereid om in eerste instantie vanwege het deskundige vakmanschap dat nodig is om platina te verwerken meer uit te geven.
 • Zorg ervoor dat op het aankoopbewijs ‘Platina’ in de beschrijving staat.

Zilver

sterling-zilver-ring-man

De woorden zilver of sterling zilver duiden op een product dat 92,5% zilver bevat, dat ook gemarkeerd kan zijn met 925. Hoewel het rijk is aan glans, verkleurt het zilver wel wanneer het wordt blootgesteld aan verschillende elementen, waardoor het donker of zwart wordt. De aanslag kan worden gereinigd met een verscheidenheid aan producten die er op de markt verkrijgbaar zijn.

Houd deze tips bij het kopen van zilveren sieraden zoals bijvoorbeeld van Ti Sento in gedachten :

 • Zorg ervoor dat het item duidelijk is gemarkeerd met ‘925’ of ‘sterling zilver’.
 • Let erop dat je ‘nikkelzilver’ of ‘Duits zilver’ niet verwart met sterling zilver, aangezien deze metalen namelijk geen zilver bevatten.
 • Zorg ervoor dat de woorden ‘sterling zilver’ ook op de kassabon staan.

Vermeil

Vermeil (ver-mei) is een speciaal soort goudproduct dat bestaat uit een basis van sterling zilver, dat is bekleed of bedekt met een laagje goud.

Parels

gold and silver beaded necklace

Natuurlijke of echte parels worden gemaakt door oesters en andere weekdieren. Gekweekte parels worden ook gemaakt door weekdieren, maar in dit geval hebben mensen wel een handje geholpen. Dat wil zeggen dat er een irriterend middel dat in de schelpen wordt geïntroduceerd wat ervoor zorgt dat een parel groeit. Imitatieparels zijn door de mens gemaakt. Omdat er tegenwoordig maar heel weinig natuurlijke parels op de markt verkrijgbaar zijn, zijn de meeste parels die in sieraden worden gebruikt ofwel gekweekte of imitatieparels. Gekweekte parels zijn, omdat ze door weekdieren worden gemaakt, over het algemeen duurder dan imitatieparels. Zorg ervoor dat je erachter komt of de parels gekweekt of imitatie zijn.

Parels worden beoordeeld op basis van hun grootte, de vorm, de kleur, op oneffenheden en oriëntatie (de glans). Een andere belangrijke overweging bij het kopen van parels is de ‘parelmoer’. Hoe langer een parel in de oester blijft groeien, hoe dikker de laag is die ontstaat. Parels die gedurende korte perioden zijn gecultiveerd, hebben een zeer dun parelmoer laagje en bij slijtage of blootstelling aan sterke parfums of haarlak kunnen ze snel hun glans verliezen. Parelsnoeren die qua maat, kleur en vorm overeenkomen, zijn duurder dan die van parels die niet hetzelfde zijn. Zorg ervoor dat je de kwaliteit van de parels onderzoekt, zodat je een goede beslissing kunt nemen.

Gebruik deze tips:

 • Weet of de parels natuurlijk, gekweekt of imitatie zijn.
 • Vraag naar de duurzaamheid van de glans.
 • Zorg ervoor dat de parels afzonderlijk in het snoer zijn geknoopt zodat in geval van breuk reparatie nog mogelijk is.
 • Vraag naar de reiniging en verzorging van de parels.
 • Zorg ervoor dat er een adequate beschrijving op de kassabon staat.

Fabricagetechnieken voor sieraden

De manier waarop een sieraad is gemaakt, heeft een groot effect op de schoonheid en op de duurzaamheid ervan.

Hieronder volgen enkele handige tips:

 • Hoe meer tanden een steen heeft om hem op zijn plaats te houden, hoe beter.
 • Zorg ervoor dat er ruimte is onder de edelsteen zodat je deze gemakkelijk kunt schoonmaken.
 • Sluitingen moeten gemakkelijk te openen en te sluiten zijn, maar mogen niet te zwak zijn.
 • Holle armbanden en kettingen kunnen bij dagelijks gebruik beschadigd raken.

Ken je juwelier

Controleer bij familie en vrienden de reputatie van de juwelier. Vraag naar de opleiding van zijn verkopers. Lees tot welke brancheorganisaties de juwelier behoort en wat de vereisten zijn voor het lidmaatschap.

Of je nu sieraden voor een speciaal iemand of als traktatie voor jezelf koopt, je wilt natuurlijk wel dat het perfect is.

Leave a Comment