Dit is, vanwege alle zomerevenementen, iets om alvast in de agenda te zetten. Gedurende de komende zomermaanden wordt er in het bekende Louwman Museum in Den Haag, naast de vaste expositie van circa 250 auto’s, een even unieke als bijzondere extra tentoonstelling gehouden. Het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart leent namelijk van 7 juli t/m 2 september zeven originele exemplaren van zijn meest legendarische sport- en racewagens uit aan het Louwman Museum, waar zich volgens kenners nu al de mooiste autocollectie ter wereld bevindt.>>

 

Dit is, vanwege alle zomerevenementen, iets om alvast in de agenda te zetten. Gedurende de komende zomermaanden wordt er in het bekende Louwman Museum in Den Haag, naast de vaste expositie van circa 250 auto’s, een even unieke als bijzondere extra tentoonstelling gehouden. Het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart leent namelijk van 7 juli t/m 2 september zeven originele exemplaren van zijn meest legendarische sport- en racewagens uit aan het Louwman Museum, waar zich volgens kenners nu al de mooiste autocollectie ter wereld bevindt.

Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Mercedes W196, Grand Prix of Netherlands, Zandvoort, 19 June 1955. (Photo by Bernard Cahier/Getty Images)

Deze wereldberoemde sportwagens geven een fascinerend en realistisch overzicht van de sportieve prestaties van Mercedes-Benz in de jaren vijftig. Zelfs de W 96 R met startnummer 8 staat erbij, de auto waarmee in 1955 de Argentijn Juan Manuel Fangio de Grand Prix van Zandvoort won. Hij deed dat met een voorsprong van slechts 0,3 seconde op die andere befaamde coureur uit de jaren vijftig, de Brit Stirling Moss. Deze had overigens in de maand daarvoor in een Mercedes 300 SLR met een grote voorsprong de keiharde Mille Miglia gewonnen. Hij zette een record neer van gemiddeld 160 km/h (!) dat sindsdien niet meer is verbroken. Helaas komt zijn auto met het bekende startnummer 722 (zijn starttijd: 7 uur 22) niet mee naar Den Haag. Maar niet getreurd, in plaats daarvan staat in Den Haag wél de auto die in die gruwelijke, Italiaanse stratenrace tweede werd, startnummer 658 met aan het stuur diezelfde Fangio.

Juan Manuel Fangio (start number 658) in a Mercedes-Benz Model 300 SLR racing sports car just before the start of the 1955 Mille Miglia.

De klapper van deze unieke expositie is de 300 SLR Uhlenhaut Coupé (W 196 S) met vleugeldeuren die nooit in productie is geweest.  De legendarische Mercedes ontwerper Uhlenhaut had die auto voor zichzelf laten bouwen als testauto voor de 300 SL serie en gebruikte deze onder meer voor zijn woon-werkverkeer en in de weekeinden. De unieke Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé behaalde in de jaren vijftig al een topsnelheid van 300 km/h en heeft een onschatbare waarde.

Ook leuk om te zien is de replica van ‘Das Blaue Wunder’. Dat is de op een 300 S gebaseerde Mercedes Pick-up waarmee op de laadbak destijds raceauto’s werden vervoerd. Een unieke auto en in die jaren een beroemde verschijning op de racecircuits. Helaas is het origineel op een onbewaakt moment verloren gegaan en van deze replica bestaat er slechts één. Ook deze komt dus mee naar Den Haag.

Enfin, de echte autoliefhebbers onder u zullen geen aansporing nodig hebben: op naar het Louwman Museum. Meer informatie via https://www.louwmanmuseum.nl/Nieuws/Nieuws-overzicht/Silver-Arrows-Mercedes-Benz-Racing-Cars-of-the-1950s.aspx

Tekst: Dick Schornagel
Foto’s: www.louwmanmuseum.nl

Leave a Comment