Het is diep in de nacht. Je zou nu moeten slapen. Maar dat is niet het geval. Want je partner, die naast je ligt, snurkt, heel erg hard..

Dus wat kun je doen, behalve gefrustreerd naar je slapende partner staren?

Het blijkt dat je wel degelijk mogelijkheden hebt om een betere nachtrust te krijgen. Hier zijn 6 tips om te proberen.

1. Luister naar muziek of witte ruis

Een apparaat voor witte ruis genereert een constant consistent geluid dat rustgevend is om naar te luisteren. Als het goed werkt, word je in slaap gesust.

Sommige witte ruis machines bieden ook opties. Je kunt kiezen voor het geluid van oceaangolven die op het zand slaan of een waterval.

Als je niet wilt investeren in een witte ruis machine, download dan een witte ruis of meditatie app voor je smartphone en laat die in plaats daarvan afspelen.

2. Moedig je partner aan om geëvalueerd te worden

vibrating homer simpson GIF

Laat je partner niet zomaar smoesjes verzinnen of volhouden dat hij of zij niet snurkt.

Leg in plaats daarvan je bezorgdheid uit en vraag je partner een arts te bezoeken om zich te laten beoordelen. Verzeker hem dat je met hem meegaat als hij zich ongemakkelijk voelt om alleen te gaan.

Een slaaponderzoek kan zowel vaststellen hoeveel ze snurken als de mogelijke oorzaken van hun gesnurk beoordelen. Als uit de evaluatie blijkt dat ze aan obstructieve slaapapneu (OSA) lijden, kunnen ze meer te weten komen over de behandelingsmogelijkheden.

En er zijn inderdaad effectieve behandelingsmogelijkheden voor mensen met OSA. Je partner is misschien een goede kandidaat voor:

  • continue positieve luchtwegdruk (CPAP) therapie.
  • bilevel positieve luchtwegdruk (BiPAP) therapie
  • een mondapparaat, vergelijkbaar met een mondbeschermer, dat je kaak kan positioneren of je tong op zijn plaats kan houden.

Chirurgie is ook een mogelijkheid als andere therapieën niet werken.

En neem niet aan dat het alleen mannen zijn die snurken. Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen de neiging hebben hun snurk neigingen te onderschatten en te weinig te melden. Ze gaan ook minder vaak naar een slaapkliniek om zich te laten onderzoeken.

3. Slaap in een andere kamer

Herinner je je het oude gezegde dat wanhopige tijden om wanhopige maatregelen vragen? Als al het andere faalt, moet je misschien ‘s nachts de kamer verlaten.

Voel je niet slecht als je voor deze optie kiest, zeker niet als het voor jou werkt. Onderzoek ondersteunt je. Uit een studie uit 2002 bleek dat apart slapen juist leek bij te dragen aan een grotere huwelijkstevredenheid als één van de echtgenoten snurkte.

Maar als je je eenzaam voelt, laat je partner dan weten dat je liever samen bent. Dit kan hem of haar aanmoedigen zich aan te passen.

4. Richt je niet op het geluid van het snurken

Ja, dit is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar soms kun je de kracht van de geest aan het werk zetten en jezelf trainen om het geluid van het snurken van je partner te negeren of te bagatelliseren.

Er zijn een paar strategieën die je kunt proberen om jezelf af te leiden:

  • mediteren
  • luister naar een podcast
  • luister naar een geleide meditatie of mindfulness meditatie

Misschien kun je jezelf uiteindelijk trainen om je niet te concentreren op het geluid van het snurken – of het in ieder geval voldoende af te stemmen om in slaap te vallen (en te blijven).

5. Draag oordoppen

slapende-blonde-vrouw-ogen-open-bed

Een van de gemakkelijkste en snelste oplossingen is om je eigen oren vol te stoppen met oordoppen om het geluid van je partner die naast je hout zaagt te dempen of te elimineren.

Gelukkig heb je een goede reeks keuzes, afhankelijk van je behoeften (en het volume van het gesnurk).

Je kunt kiezen voor goedkope oordoppen van zacht schuim die je bij de drogist kunt kopen. Je kunt ook siliconen geluidsreducerende oordopjes kopen die ontworpen zijn om gedragen te worden door mensen die tijd doorbrengen in zeer lawaaierige omgevingen (denk: rockconcerten of startbanen op vliegvelden).

Als je het gevoel van iets in je oor stoppen niet prettig vindt, zet dan je ruis onderdrukkende koptelefoon op.

6. Verander de positie van je partner

Voor sommige mensen maakt slapen in rugligging – dus op de rug liggen – het snurken erger. Onderzoek bevestigt dit.

Hoewel het een cliché is geworden om je snurkende partner een elleboog in de ribben te geven zodat hij zich op zijn buik rolt en (hopelijk) stopt met snurken, is het soms echt voldoende om van houding te veranderen.

Positietherapie (PT) is een behandelingsmogelijkheid die speciaal ontworpen is om snurkers te helpen niet op hun rug te liggen. Er zijn verschillende opties die je kunt proberen.

  • Snurk-reducerende trainer. Stel je een gewatteerde loodgordel voor waarin je slaapt. Dat is in feite de premisse achter de trainer. Hij maakt het voor de drager moeilijk om op zijn rug te slapen, zodat hij zich op zijn zij moet rollen, waar hij misschien minder snel snurkt.
  • Een tennisbal. Schuif midden in de nacht, als je staat te popelen om iets te proberen, een tennisbal (of een ander glad voorwerp) onder de rug van je partner, waardoor het voor hem of haar ongemakkelijk wordt om op de rug te liggen.
  • Hoofd-positioneringskussen. Een hoofd-positioneringskussen, ook wel eens een anti-snurk kussen genoemd, helpt om de nek van de gebruiker goed uit te lijnen zodat hij of zij minder snel zal snurken. Je kunt er een online bestellen of bij een plaatselijke winkel ophalen, afhankelijk van hoe wanhopig je bent om weer goed te kunnen slapen. Een onderzoek suggereert dat ook je partner een betere nachtrust zou kunnen krijgen als je er een gebruikt.

Kan slapen met een snurker je gezondheid beïnvloeden?

Luisteren naar je partner die luid snurkt naast je, nacht na nacht
nacht, kan zeker wrok kweken, wat een negatieve invloed kan hebben op je relatie.

Maar wist je dat tweedehands snurken, zoals het soms wordt genoemd, ook een schadelijk effect kan hebben op je gezondheid?

Slaapgebrek kan geheugenproblemen veroorzaken, je stemming verstoren, en zelfs je risico op het ontwikkelen van:

  • hart- en vaatziekten
  • diabetes
  • hoge bloeddruk

Een studie uit 2006 merkt zelfs op dat mensen die minder dan 6 uur slaap per nacht kregen meer kans hadden op overgewicht, wat ook het risico op bepaalde chronische gezondheidsaandoeningen kan verhogen.

Je slaapgebrek kan ook je levensverwachting verkorten. Uit een analyse uit 2010 van drie grote bevolkingsonderzoeken bleek dat het sterfterisico met 15 procent toenam bij mensen die elke nacht maar 5 uur of minder sliepen.

Als je het snurken van je partner behandelt, heb je meer kans op een betere nachtrust. En je eigen gezondheid zal verbeteren als je voldoende hoogwaardige slaap krijgt.


Conclusie

Lijd niet alleen in stilte als je probeert te sluimeren naast een partner die snurkt.

Er zijn meerdere strategieën om de gevolgen te verminderen. Probeer ze uit tot je er een vindt die voor jou werkt.

En wees niet bang om je partner ook naar mogelijke oplossingen te vragen. Ze zouden je zomaar kunnen verrassen.

Leave a Comment