Ieder  zakenmens wil zijn bedrijf laten groeien zonder teveel risico te lopen. De beste ondernemers beperken hun risico zoveel mogelijk door slim te ondernemen. Hieronder 6 manieren.

Slimme manieren om jouw bedrijf te laten groeien

1. Krijg grotere klanten

finance-business-meeting

Eén van de beste manieren om jouw freelance bedrijf te laten groeien, is door samen te werken met mensen en bedrijven die over meer middelen beschikken dan  waarmee jij nu werkt.

Ik ken bijvoorbeeld een makelaar in Amsterdam die vroeger huizen verkocht. Maar  hij begon pas veel geld te verdienen toen hij zich realiseerde dat hij voor dezelfde tijd en moeite ook appartementsgebouwen kon verkopen, die voor vijf keer de waarde van de huizen werden verkocht. Hij maakte de overstap en ja, hij begon echt veel meer geld te verdienen.

Microsoft werd pas Microsoft toen Bill Gates het MS-DOS besturingssysteem aan IBM verkocht voor de nieuwe personal computer van IBM. Het enige probleem was dat Microsoft niet eens de eigenaar van dat besturingssysteem was. Nadat Gates het contract had gekregen, ging hij naar buiten en kocht hij het systeem.

Dat is de waarde van het krijgen van grote klanten en grote contracten – het geeft jou de middelen om te groeien.

2. Zoek een teamgenoot

business-team

Als jij meerdere mensen in jouw team hebt, kan dat veel extra’s opleveren: contacten, geld en extra handen en iemand met wie jij ideeën kunt uitwisselen. Het geheel kan dan groter dan de som der delen zijn.

Nadat Chester Carlson bijvoorbeeld een proces had uitgevonden om documenten elektronisch te kopiëren, kon hij het niet verkopen aan bedrijven zoals GE, RCA en IBM. Tenslotte ontmoette Carlson de man, die zijn zakenpartner zou worden – Joe Wilson. Wilson had het geld, de contacten en de zakelijke knowhow die de uitvinder Carlson miste. Wilson investeerde in de droom en hernoemde uiteindelijk het proces van Carlson en zijn bedrijf naar… Xerox.

3. Maak je bedrijf ‘slimmer’

Met de technologie van tegenwoordig kan je een bedrijf veel efficiënter runnen. Zo zou je bijvoorbeeld als je een restaurant runt gebruik kunnen maken van Y the Wait, waardoor het menu kunt digitaliseren. Bij binnenkomst kan de klant direct de code scannen met zijn telefoon. Zo bespaar je tijd bij klanten en kan er sneller eten besteld worden.

4. Krijg gratis publiciteit

the new york times newspaper

Door de plaatselijke krant of een tv-zender een verhaal over jouw bedrijf te laten doen, kun jij tegen zeer lage kosten vooraf enorme resultaten boeken.

Peter Hodgson vond een soort kneedgum uit, die hij als speelgoed probeerde te verkopen. Niemand kocht het, dat wil zeggen, totdat een schrijver van de New Yorker het spul ontdekte en er in het tijdschrift over schreef. Hodgson ontving de dagen erna 250.000 bestellingen voor Silly Putty.

5. Adverteer en breng meer op de markt

Voor jezelf zaken doen is als alleen zijn in een donkere kamer – jij weet dat je er bent, maar niemand anders weet dat. De enige manier om het licht aan te doen, de enige manier om ze te laten weten dat jij er bent, is door reclame en marketing. Zodra de bestellingen binnenlopen, kun jij extra hulp inhuren.

6. Maak nieuwe concepten

kantoor-werknemer

Je hebt een concept voor succes. Alle kleine freelancers hebben dat. Maar de grote bedrijven, degenen die groeien, creëren extra concepten.

Google had bijvoorbeeld tevreden kunnen zijn met zijn concept – zoeken – maar dat was het niet. Door meer succesvolle concepten te ontwikkelen zoals Gmail, Google Maps, enz. werd Google Google.

Het essentiële idee is om meer klanten binnen te halen en dan pas hulp in te huren en niet andersom.

7. Krijg hulp zonder kosten vooraf

Oké, dus je zou liever geen fulltime hulp inhuren, zou je dan:

  • Een verkoper op commissie aannemen? Het kost je dan alleen iets als die verkoper jouw bedrijf laat groeien.
  • Stagiaires binnenhalen? Ik heb een vriend die zijn hele bedrijf met stagiaires runt.
  • Een parttimer inhuren? Het is altijd verstandig om jouw weddenschappen af te dekken en indien mogelijk klein te beginnen – het gebouw verhuren voordat je het gaat bouwen, als het ware. Overweeg hier om een parttimer in te huren om te kijken hoe het gaat. Als ze je helpen groeien, huur ze dan vaker in.
  • Een onafhankelijke aannemer inhuren? Nogmaals, je betaalt dan alleen voor de tijd die jij nodig hebt, je hoeft geen uitkeringen te betalen en je kunt het zelfs zo structureren dat je meer of een bonus betaalt bij extra speciale resultaten.

Leave a Comment