Dit vinden wij nou een geweldige uitvinding, voor drukke jonge gezinnen maar ook bijvoorbeeld voor ouders of grootouders. De slimme Stovebug fornuisknop kan namelijk voorkomen dat het aantal slachtoffers van keukenbranden in Nederland de komende jaren fors toeneemt. Hij geeft een waarschuwingssignaal als pannen te lang op het vuur staan en leidt tot bewuster en veiliger kookgedrag. En even mooi: de knoppen zijn ook op bestaande fornuizen toe te passen! De Stovebug is eerst in Nederland op de markt gebracht. In de loop van dit jaar gebeurt dat in aangrenzende Europese landen. Ook wordt de knop dit jaar uitgebreid met slimme functionaliteiten. Een set van twee knoppen kost 99 Euro en meer informatie vindt u op www.stovebug.nl.>>

Dit vinden wij nou een geweldige uitvinding, voor drukke jonge gezinnen maar ook bijvoorbeeld voor ouders of grootouders. De slimme  Stovebug fornuisknop kan namelijk voorkomen dat het aantal slachtoffers van keukenbranden in Nederland de komende jaren fors toeneemt. Hij geeft een waarschuwingssignaal als pannen te lang op het vuur staan en leidt tot bewuster en veiliger kookgedrag. En even mooi: de knoppen zijn ook op bestaande fornuizen toe te passen!

Na roken (30 procent) staat onvoorzichtig koken (23 procent) volgens onderzoeken van de brandweeracademie op de tweede plaats als oorzaak van fatale woningbranden. Daarnaast ontstaat 17 procent van de branden waarbij dodelijke slachtoffers vallen, in een pan of een frituurpan. In het rapport `Brandveiligheid en vergrijzing’ voorspelt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) dat vanwege toenemende vergrijzing en dementie en door het langer zelfstandig wonen van ouderen het aantal slachtoffers van woningbrand onder 65-plussers zelfs met 62 procent zal toenemen in 2030. “Toen ik woordvoerder Rene Hagen van het IFV dat begin vorig jaar bij het journaal hoorde zeggen dacht ik: daar moeten we wat aan doen,” vertelt bedenker en oprichter Dingco Geijtenbeek van Domotect; een technologie startup die producten voor meer veiligheid in huis ontwikkelt. Er zijn wel rookmelders en kookbeveiligers op de markt die alarmeren bij gevaar of de stroom of het gas uitschakelen als ze rook detecteren, maar dan kan het vaak al te laat zijn. “Ouderen kunnen minder snel vluchten of doen verkeerde dingen om een keukenbrand te blussen. Er is pas echt sprake van brandpreventie als je voorkomt dat de rookmelder afgaat,” stelt Geijtenbeek.

Daarom heeft hij de Stovebug ontwikkeld. Dat zijn slimme universele draaiknoppen met sensoren die op bijna alle bestaande gasfornuizen en elektrische kookplaten passen. Een kwestie van de oude knoppen eraf halen en de nieuwe met behulp van een adapter erop drukken. De Stovebugs detecteren of een kookpit is ingeschakeld en laten in de stoplichtkleuren groen, oranje en rood zien wat de status is. Als een pan langer dan 25 minuten op het vuur staat, klinkt een waarschuwingssignaal. Zo wordt voorkomen dat pannen worden vergeten, droog koken en dat de vlam erin slaat. Dat kan veel paniek, uitgebrande keukens, brandwonden en slachtoffers helpen voorkomen. Niet alleen bij ouderen, maar ook bij gezinnen met jonge kinderen, waar in alle hectiek nog weleens wordt vergeten dat er pannen op het fornuis staan.

Volgens Geijtenbeek is de Stovebug een aanvulling op rookmelders en andere alarmen, die samen bijdragen aan een veiliger huishouden. “Deze vorm van preventie helpt bij het verminderen van keukenbranden en slachtoffers en geeft meer gemoedsrust in de familiekring,” zegt hij. De Stovebug is eerst in Nederland op de markt gebracht. In de loop van dit jaar gebeurt dat in aangrenzende Europese landen. Ook wordt de knop dit jaar uitgebreid met slimme functionaliteiten. Een set van twee knoppen kost 99 Euro en meer informatie vindt u op www.stovebug.nl.

 

1 reactie

Leave a Comment